Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΚΟΡΕΑ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο πόλεμος στην ΚΟΡΕΑ (Ιούνιος 1950-Ιούλιος 1953), δεν ήτανε τίποτα άλλο από μια έμμεση σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων της εποχής, Ε.Σ.Σ.Δ & Η.Π.Α. Οι οποίες φυσικά δεν θα ριψοκινδύνευαν μια κατά μέτωπο σύγκρουση. Αντ’ αυτού, επιχειρούσαν να επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής τους για να απομονώσει η μία την άλλη. Είναι η περίοδος του ψυχρού πολέμου.

Από τη λήξη του Β’ Π.Π, στην Ιαπωνία, στάθμευαν τρεις μεραρχίες των Η.Π.Α. Αυτές επέβλεπαν τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Ιαπωνίας. Από την άλλη, στην Κίνα, η εθνικιστική κυβέρνηση του Τσαγκ-Καϊ-Σεκ, είχε υποστεί συντριπτική ήττα, μετά από μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο από τον κομμουνιστικό στρατό των Μάο Τσε Τούγκ και Τσου Εν Λαϊ. Πράγμα που βόλευε την Ε.Σ.Σ.Δ.

Επόμενο, ήτανε η κορεατική χερσόνησος να γίνει μήλον της έριδος μιας και η κατοχή της, εξασφάλιζε τον έλεγχο των στενών μεταξύ βορείου και νοτίου Ειρηνικού.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου

Ο ΜΑΚ ΑΡΘΟΥΡ  ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τα σύνορα των δύο κρατών τότε (βόρειας & νότιας Κορέας), βρισκόντουσαν εκεί που είναι και σήμερα. Δηλαδή στον 38ο παράλληλο. Καθεμιά από τις δύο υπερδυνάμεις, λογάριαζε να κάνει την ένωση με τους δικούς της όρους.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό άκρα μυστικότητα, η Ε.Σ.Σ.Δ (και με τη συνέργεια της Κίνας) εφοδίασε τις ένοπλες δυνάμεις της βορείου Κορέας με ταξιαρχίες τεθωρακισμένων Τ-28, καθώς και με αεριωθούμενα μαχητικά. Ενώ στρατιωτικοί της σύμβουλοι, όλοι βετεράνοι του Β’ Π.Π, εκπαίδευσαν τον βορειοκορεατικό στρατό στην χρήση των νέων όπλων.

Παρά τη μυστικότητα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Η.Π.Α στον Ειρηνικό και ήρωας του Β’ Π.Π, στρατηγός Μακ Άρθουρ, είχε υποβάλλει μια επίσημη έκθεση.

Εκεί εξέφραζε την ανησυχία του για το status quo στα βόρεια της χερσονήσου και εισηγούνταν την άμεση μεταφορά στρατού. Η πρότασή του όμως απερρίφθη από τον πρόεδρο Τρούμαν προς αποφυγή διένεξης με τα κομμουνιστικά κράτη.

Το πόσο δίκαιο είχε ο Μακ Άρθουρ, φάνηκε στις 25/6/1950. Οπότε και ο βορειοκορεατικός στρατός εισέβαλε αιφνιδιαστικά και συντρίβοντας κάθε αντίσταση του στρατού του Σίγκμαν Ρη.

ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΕΟΥΛ…

Βλέποντας την κωλυσιεργία της Ε.Σ.Σ.Δ, που απουσίαζε εσκεμμένα από το συμβούλιο ασφαλείας του Ο.Η.Ε ώστε να μπλοκάρει αποφάσεις, ο Τρούμαν διέταξε εσπευσμένη μετακίνηση. Η μετακίνηση όμως ξεκίνησε στις 30 του μηνός και από τις 28 είχε ήδη καταληφθεί η Σεούλ.

Τελικά, κρατήθηκε η οχυρή θέση του Πουσάν στο νότιο άκρο. Αλλά έως τις 15 Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις της δύσης είχανε αναγκαστεί σε αγώνα αμυντικό/ανασχετικό.

Από εκεί και έπειτα και έχοντας ενισχυθεί, ο Μακ Άρθουρ, αποβίβασε ένα ολόκληρο σώμα στρατού στα νώτα των επιτιθεμένων. Οι οποίοι και αναγκάστηκαν σε άτακτη υποχώρηση πριν αποκοπούν εντελώς. Στις 26 Σεπτεμβρίου, απελευθερώθηκε η Σεούλ και συνδέθηκε η στρατιά με την 8η.

Ο Μακ Άρθουρ, προχώρησε προς τον ποταμό Γιαλού, ενώ νέες ενισχύσεις αποβιβάστηκαν στη Χουανγκάμ. Όλα δείχνανε πως θα γινότανε ένωση των δύο κρατών υπό τις Η.Π.Α.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, τα ήδη συγκεντρωμένα στρατεύματα του Λιν Πάο, στη μεθόριο της Ματζουρίας, εξαπέλυσαν καταιγιστική επίθεση που βρήκε απροετοίμαστες τις δυτικές δυνάμεις και τις ανέτρεψε.

Οι Κινέζοι φθάσανε στον 38ο παράλληλο. Δεν τόλμησαν όμως να εισβάλλουν στην νότιο Κορέα,από τον φόβο της κατά πολύ υπέρτερης αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Υπό το κράτος πανικού, ο πρόεδρος Τρούμαν,αντικατέστησε τον Μακ Άρθουρ με τον στρατηγό Ρίτζγουεϊ και τον τελευταίο με τον στρατηγό Κλαρκ, δίχως αποτέλεσμα.

Δύο χρόνια κράτησαν οι μάχες στο σημείο αυτό χωρίς κανείς να μετακινείται πίσω. Τελικά, στο Πανμουτζιόν, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, υπεγράφη ειρήνευση στις 27 Ιουλίου 1953 με εγγυήτριες δυνάμεις την Ε.Σ.Σ.Δ (για τη βόρειο Κορέα) και τις Η.Π.Α για την νότιο.

Τα κινεζικά στρατεύματα, αποσύρθηκαν το 1958. Η καχυποψία όμως οδήγησε τα δύο κράτη της χερσονήσου στην εγκατάσταση εκτεταμένων ναρκοπεδίων. Τα οποία παραμένουν ενεργά έως και σήμερα.

 

 

 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Βασίλης Δεληβέρης, Ερευνητής

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *