Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΒΙΟΗΘΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η παρούσα εισήγηση επικεντρώνεται στο επίκαιρο βιοηθικό θέμα της εφαρμογής της παρεμβατικής μεθόδου CRISPR/Cas9 στο ανθρώπινο γονιδίωμα, το οποίο απασχολεί έντονα τη βιοϊατρική και την χριστιανική ηθική. Η νέα μέθοδος επαγγέλλεται τη θεραπεία σε σημαντικές κληρονομικές ασθένειες και παθήσεις του ανθρώπου, ωστόσο εγείρονται σοβαρά βιοηθικά διλήμματα, τα οποία συνδέονται με τη γενετική επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος (genome editing) και τον κίνδυνο της ευγονικής (eugenics). Η εφαρμογή της μεθόδου σχετίζεται με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της προστασίας, της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας κάθε ανθρωπίνου όντος, την εγγύηση του σεβασμού της ακεραιότητας και των λοιπών δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, αλλά και με την ισότιμη συμμετοχή στο κοινωνικό αγαθό της υγείας και της συνεπαγόμενης θεραπείας του ασθενούς.
Το βιοηθικό δίλημμα, συνεπώς, αναφέρεται στη γενετική επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος και στις θεραπείες τις οποίες επαγγέλλεται, αλλά και στους κινδύνους τους οποίους εμπεριέχει, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνουν το σεβασμό στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου, καθώς και το δικαίωμα στο αγαθό της υγείας. Η προβολή της χριστιανικής άποψης και προσέγγισης βασίζονται στην προβολή θεολογικών κριτηρίων στη βιοηθική με κέντρο την χριστοκεντρική ανθρωπολογία και το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα του Επίκουρου καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειου Φανάρα, σκανάρετε και ακολουθήστε το νήμα της έρευνας:

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *