Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
μικρομέρια

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΘΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Ποιο είναι το άνθος που στολίζει τον Ιερό Βράχο;

 

Ο ιερός λόφος της Ακρόπολης, εκτός από την ιστορική και τη συναισθηματική μαγεία που μας προσδίδει, πραγματοποιώντας την επίσκεψη μας σε αυτόν, έχει να μας προσφέρει και την έκθεση ενός μοναδικού και σπάνιου φυτού, που φύεται και δύναται να θεαθεί μόνο στα περίχωρα της Ακρόπολης. Αυτό το μικρό και όμορφο φυτό είναι η λεγόμενη μικρομέρια της Ακρόπολης (micromeria acropolitana), η οποία έχει κοσμήσει ήδη από τα αρχαία χρόνια τον ιερό αυτό βράχο.

 

 

Η ιστορία του

Ας γνωρίσουμε, όμως, ποιο είναι αυτό το ενδημικό φυτό με τα ροζ άνθη και ποια ιστορία κρύβεται πίσω από αυτό. Το επιστημονικό ενδιαφέρον άρχισε να επικεντρώνεται κατά τα τέλη του 20ου αιώνα, καθώς το σπάνιο αγριολούλουδο είχε εξαφανιστεί και οι επιστήμονες-βοτανολόγοι, άρχισαν να ανησυχούν ότι θα καταταχθεί στα είδη προς εξαφάνιση. Για 100 χρόνια δεν είχε παρατηρηθεί κάποιο σημάδι του φυτού. Βέβαια, ας μη λησμονούμε, ότι είχαν προηγηθεί  πολεμικές αναταραχές, που όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν αλλαγές και αλλοιώσεις στο υπέδαφος της χώρας. Ακόμη, μέσα σε συνθήκες πολέμου δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν επιστημονικές δραστηριότητες και έρευνες. Όλα παραμένουν στάσιμα χωρίς να σημειώνεται κάποια πρόοδος.

 

Πότε ανακαλύφθηκε

 

Η ανακάλυψη του ξεχωριστού αυτού άνθους, έλαβε χώρα για πρώτη φορά, το 1906, όταν το εντόπισαν Γάλλοι βοτανολόγοι, ο Ρενέ Μερ και ο Μαρσέλ Πετιμεγκέν, όταν επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο. Έπειτα από δύο χρόνια, το 1908, ο Αυστριακός γιατρός και βοτανολόγος, Ευγένιος Φον Χάλαξι, συγκέντρωσε δείγμα του για να το μελετήσει. Ο Χάλαξι, ήταν αυτός  που προσέδωσε το όνομα αυτό στο λουλούδι της Ακρόπολης, και επιπλέον μας παρέχει πλήθος πληροφοριών για αυτό, στο έργο του “Supplementum conspectus florae Graecae”. Παρ’ όλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, το σπάνιο άνθος εξαφάνισε τα ίχνη του για τα επόμενα 100 χρόνια που θα ακολουθούσαν.

 

Αξίζει να επισημανθεί ακόμη, ότι το 2003, ο Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, ο οποίος είναι καθηγητής Συστηματικής Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγραψε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ένα άρθρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά, «ότι η μυστηριώδης Micromeria acropolitana, η μικρομέρια της Ακρόπολης, είναι ένα μικρό και ταπεινό πολυετές είδος που αναπτύσσεται αποκλειστικά στον Ιερό Βράχο, και το οποίο για έναν αιώνα τώρα, κανείς δεν έχει ξαναδεί, ούτε εκεί αλλά ούτε και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου». Επιπλέον, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τα χρόνια του 20ου αιώνα, επέδειξαν στους επιστήμονες, πως το φυτό είχε εξαφανιστεί.

 

 

Η ανακάλυψη του άνθους σήμερα

 

 

Το έτος 2006, δύο Έλληνες επιστήμονες-βιολόγοι, ο Γρηγόρης Τσούνης και ο γιος του Λάμπρος Τσούνης, οι οποίοι μελετούσαν για χρόνια τον βιότοπο της Ακρόπολης, αντίκρισαν μία μέρα κάτι ξεχωριστό. Εντόπισαν 200 φυτά, τα οποία όλα έδειχναν ότι ήταν το  αφανισμένο είδος της μικρομέριας. Αλλά δε στάθηκαν εκεί. Για τα τρία επόμενα χρόνια, συνέχισαν να μελετούν τα συγκεκριμένα φυτά, που είχαν κάνει την εμφάνιση τους, για να βεβαιωθούν ότι όντως, το ροζ άνθος, είναι η περίφημη μικρομέρια.

 

 

Για να αποδειχθεί η ανακάλυψη τους, στις αρχές Μαΐου του 2009, επικοινώνησαν με τη βοτανολόγο του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Kit Tan, για να επιβεβαιώσει το εύρημα τους. Πρωτίστως, της απεστάλη φωτογραφικό υλικό, και ακολούθως μικρά μέρη από διάφορες μικρομέριες. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε και επισήμως, ότι η μικρή μικρομέρια υπάρχει και κοσμεί και πάλι με την παρουσία της τον βράχο της Ακρόπολης. Δεν είχε χαθεί ποτέ. Όπως είναι φυσικό, σημειώθηκαν δημοσιεύσεις σε ξένα και ελληνικά περιοδικά. Η χαρά απεριόριστη και η συγκίνηση ακόμη περισσότερη. Το πόνημα αυτό, του Γρηγόριου Τσούνη, ξεπερνάει τα 20 χρόνια έρευνας και εργασίας.

 

 

 

 

Πώς είναι η μικρή μικρομέρια

 

 

Η μικρομέρια ανθίζει κατά τους πρώτους μήνες της άνοιξης, από τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη του Απριλίου. Το ύψος της δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά. Το καλοκαίρι, επειδή είναι ευαίσθητη στη ζέστη, αδρανοποιείται, ενώ την εποχή του φθινοπώρου, ξαναπαρουσιάζει βλάστηση. Εμφανίζεται επάνω στους βράχους και σε σημεία του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει χώμα. Επιπλέον, οι δύο ερευνητές πρότειναν, να δημιουργηθεί ένα είδος κήπου, που θα φιλοξενεί το παραπάνω άνθος, και όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να το θαυμάσουν και το ίδιο το φυτό δε θα ταλαιπωρείται από τις χορτοκοπτικές μηχανές. Επομένως, είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη άνθηση στον χώρο. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε, ότι η μικρομέρια ανήκει στη τάξη των Λαμιωδών φυτών, στην οικογένεια των λεγομένων Χειλανθών φυτών και το γένος της προσδίδει και το όνομά της.

 

 

Σκάναρε και δες περισσότερα

Σοφία – Αναστασία Ράπτη, Φιλόλογος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *