Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι γεγονός. Η πανδημία, όπως το 1348, χτύπησε όχι μόνο την υγεία του πληθυσμού αλλά και την οικονομία. Ωστόσο, τότε παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο που λειτούργησε αντίθετα. Λόγω της μείωσης του πληθυσμού κατά το 1/5, οι εργασίες και τα επαγγέλματα αυξήθηκαν όπως και η παραγωγικότητα της γης. Τι κοινά έχουν λοιπόν αυτές οι δύο πανδημίες; Στην ουσία, διαφέρουν πολύ, όχι μόνο χρονολογικά αλλά και οικονομικά και κοινωνικά. Τότε δεν υπήρχαν τρόποι αντιμετώπισης λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας αλλά και οι θάνατοι ήταν πολλοί περισσότεροι. Τα κρούσματα, αν και πολλά, δεν την μετέτρεψαν σε φονική πανδημία. Σήμερα, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού ο ανταγωνισμός και η ανεργία είναι λογικό να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ήδη η ανεργία δεν έχει υποχωρήσει και απειλεί με νέα έκρηξη. Στο πρώτο τρίμηνο της καραντίνας είχε εκτοξευθεί στο 17,5% από το 14%. Οι απολύσεις και η αναστολή εργασίας είχαν οικονομικό, αλλά και ψυχολογικό αντίκτυπο. Εδώ κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο που ονομάζεται ‘Μαύρη Εργασία’. Ενώ υπήρχε σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα προηγούμενα χρόνια, στην καραντίνα ο κόσμος αναγκάστηκε να κάνει τεράστιες υποχωρήσεις και να δουλεύει περισσότερο, για λιγότερα λεφτά. Οι καταγγελίες εργαζομένων ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα είναι πάνω από 140 κάθε μήνα. Η εκμετάλλευση λόγω της μη δυνατότητας να ανταποκριθούν οι εργοδότες είναι γεγονός. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι και αυτό φάνηκε. Τα μέτρα λειτούργησαν αλλά η οικονομία δέχτηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα και δύσκολα θα μπορέσει να ανακάμψει. Οι απολύσεις έφτασαν τις 175000 μέσα στο 2020 ενώ εξαφανίστηκαν και αρκετές θέσεις εργασίας. Μαγαζιά και επιχειρήσεις κλειστά, οι άνθρωποι άνεργοι ίσως και για πολύ καιρό ακόμα. Παράλληλα, προστέθηκαν 3 ώρες έξτρα τηλεεργασία από το σπίτι για τους ήδη εργαζόμενους, για να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες. Η κυβέρνηση ξεκίνησε νωρίς να παίρνει μέτρα για το εργασιακό καθεστώς.

Αναλυτικά :

Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό Covid-19. Οι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των παιδιών για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα σε περίπτωση που με ιατρική γνωμάτευση κρίνεται απαραίτητο ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν την ασθένεια ή τη νοσηλεία των παιδιών. Οι γονείς λαμβάνουν τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού Συν-Εργασία έως 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται σε αυτόν, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός ισχύει ήδη έως το τέλος του έτους για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών.

Η ρύθμιση έχει στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και την αποφυγή απολύσεων κατά το χρονικό διάστημα ένταξης των εργαζομένων στον μηχανισμό. Υπενθυμίζεται πως πλέον επιδοτούνται 100% οι ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτικές και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη μετά τις 30 Μαΐου και έως 10/8. Με μείωση 50% του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης πληρώνει το 50% του καθαρού μισθού και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίστοιχα το κράτος πληρώνει το 60% του μισού καθαρού μισθού και το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικών εισφορών.

Επεκτείνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, για τον μήνα Οκτώβριο.

Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα με ΠΝΠ οι αναστολές επεκτάθηκαν χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Με τη νέα ρύθμιση η χρονική επέκταση καταλαμβάνει πλέον και τον Οκτώβριο.

 Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε μια «κουτσή» σεζόν θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.

 Θεσμοθετείται νέα 2μηνη παράταση για επιδοματούχους ανεργίας, το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δηλαδή, για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 3μήνου δικαιούνται τώρα να πάρουν άλλα 2 μηνιαία επιδόματα. Οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν τη 12μηνη επιδότησή τους εντός Ιουνίου αναμένεται να λάβουν τα 800 ευρώ των 2 μηνιαίων επιδομάτων εφάπαξ το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου. Όσοι έχασαν το δικαίωμα Ιούλιο και Αύγουστο, εξοφλούνται σε 2 δόσεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού που θα έχουν εγγραφεί έως 30 Σεπτεμβρίου στην «Εργάνη», καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα καιγια 2 μήνες. Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού υποβάλλουν μονομερώς υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr)

 Παρατείνεται μέχρι τέλος 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο τηλεργασίας που προβλέπει δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται συναίνεση του εργαζόμενου.

(Πηγή naftemporiki.gr)

 

Σχετικά με την ανεργία έχουμε την εικόνα (Πηγή Καθημερινή)

 

Στο 17% «σκαρφάλωσε» το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο, μήνα έναρξης της σταδιακής άρσης του δίμηνου lockdown που οδήγησε σε συρρίκνωση την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν πως η ανεργία τον περασμένο Μάιο παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 9 μηνών, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2019.

Μάλιστα, στην ευαίσθητη ομάδα των νέων ηλικίας 15-24 ετών, το φετινό ποσοστό ξεπέρασε αυτό του προηγούμενου έτους, δημιουργώντας εντονότερη ανησυχία. Βέβαια, καθώς η εγχώρια αγορά εργασίας καθορίζεται εν πολλοίς από την πορεία του τουρισμού στη χώρα, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και αφορούν τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν πως τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός-ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα. Η μεταχρονολογημένη έναρξη της τουριστικής περιόδου και το άνοιγμα των μεγάλων ξενοδοχείων της χώρας με σημαντική καθυστέρηση, μετά τρεισήμισι και πλέον μήνες αναγκαστικού λουκέτου λόγω των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων να κλείσει τον Ιούλιο με θετικό πρόσημο. Το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 δημιουργήθηκαν σωρευτικά περίπου 95.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός δραματικά μειωμένος σε σχέση με τις 281.775 νέες θέσεις εργασίας του 7μήνου του 2019. Να σημειωθεί πάντως ότι τα προηγούμενα χρόνια, κατά τον Ιούλιο, επικρατούσαν οι απολύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι, τον συγκεκριμένο μήνα, χάθηκαν 14.691 θέσεις εργασίας, παρά το ρεκόρ 7μήνου.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα σημάδια της πανδημίας στην αγορά εργασίας έγιναν εμφανή τον Μάιο οπότε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας έφτασε το 17% έναντι του διορθωμένου προς τα κάτω 17,2% τον Μάιο του 2019 και του διορθωμένου προς τα άνω 15,7% τον Απρίλιο του 2020.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 193.312 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2019 (μείωση 4,9%) και κατά 128.924 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (μείωση 3,3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την έρευνα εργατικού δυναμικού στα κράτη-μέλη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 52.396 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2019 (μείωση 6,4%) και αυξήθηκαν κατά 48.444 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (αύξηση 6,8%). Όπως και κατά τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας, η μείωση του αριθμού των ανέργων σε σχέση με τον Μάιο του 2019 κατευθύνθηκε κυρίως προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της COVID-19, αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και, επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς.

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 205.247 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2019 (αύξηση 6,4%) και κατά 77.988 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (αύξηση 2,3%). Σημαντικό «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις ηλικίες 15-24, όπου η ανεργία αυξήθηκε στο 37,5% από 32,2% τον ίδιο μήνα του 2019.

Υπάρχει και ένα καλό στην όλη υπόθεση. Επαγγέλματα όπως το διαδικτυακό marketing, τηλεφωνικές πωλήσεις και γενικότερα η εργασία από το σπίτι είναι ήδη γεγονός. Περιμένουμε να εμφανιστούν και άλλα ευέλικτα επαγγέλματα πράγμα που δεν είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει την κατάσταση, λόγω του ότι κάποιοι δεν έχουν τις γνώσεις για τις εργασίες αυτές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανθρωπότητα θα το αντιμετωπίσει και θα το ξεπεράσει όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια και θα το θυμόμαστε ως άλλη μια κακή ανάμνηση.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Χαραλαμπίδης Δ. Στυλιανός (Οικονομολόγος- Οικονοφυσικός MSc)

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *