Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Σαν σήμερα το 1958 γίνεται μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η Manchester United στις 5 Φεβρουαρίου έρχεται ισόπαλη στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα όμως παίρνει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Δύσκολος αγώνας, δύσκολη μέρα αλλά τελείωσε με χαμόγελα. Η βραδιά συνεχίζεται με γεύμα στην βρετανική πρεσβεία του Βελιγραδίου και τελειώνει με πάρτι στο ξενοδοχείο που έμενε η ομάδα μέχρι πρωίας.

Ξεκινάει η αποστολή να πηγαίνει στο αεροδρόμιο με το πούλμαν με ελάχιστους να μένουν ξύπνιοι από την χθεσινή διασκέδαση. Φτάνουν στο αεροδρόμιο αλλά δεν μπορούν να φύγουν επειδή ο ποδοσφαιριστής Johnny Berry δεν μπορεί να βρει το διαβατήριό του. Όλοι αναστατωμένοι επικοινωνούν με την πρεσβεία και το ξενοδοχείο. Ψάχνουν παντού στο δωμάτιο τού παίκτη αλλά δεν βρίσκουν τίποτα. Εν τέλει το διαβατήριο βρέθηκε μέσα στην βαλίτσα του. Ακόμα μία ταλαιπωρία σε αυτό το 3ήμερο ταξίδι αποστολής. Κούραση για όλους και ανυπομονούν να επιστρέψουν πίσω στο Manchester καθώς το Σάββατο υπάρχει και ο αγώνας με την Wolves.

Η αποστολή πριν την αναχώρηση από το Βελιγράδι

Για να αποφύγουν περαιτέρω ταλαιπωρία νοικιάζουν μία πτήση charter με την, έμπιστη από την ίδια την Βασίλισσα της Αγγλίας, ΒΕΑ (την μελλοντική British Airways). Ξεκινάνε το ταξίδι της επιστροφής προς το σπίτι με ενδιάμεση στάση στο Μόναχο για ανεφοδιασμό.

Φτάνουν στο Μόναχο με έντονη κακοκαιρία και οι πιλότοι αναγκάζονται να προσγειωθούν με την βοήθεια οργάνων. Ένας παγωμένος αέρας διαπερνάει τους παίκτες, δημοσιογράφους, προπονητές και λοιπούς επιβάτες. Δεν υπήρχαν καλοί οιωνοί. 40 λεπτά κράτησε ο ανεφοδιασμός και έτσι στις 2:15 το μεσημέρι ετοιμάστηκαν να αναχωρήσουν.

Ένας ήχος από τις μηχανές αναγκάζει τους πιλότους να σταματήσουν πριν καν φύγουν από το διάδρομο προσγείωσης. Ο ισχυρισμός του πιλότου ήταν η υπερτροφοδοσία με καύσιμα, γεγονός που συχνά συνέβαινε σε αεροσκάφη αυτού του τύπου, ιδιαίτερα σε αεροδρόμια που βρίσκονταν σε μεγάλο ύψος σε σχέση με το ύψος της θάλασσας, όπως το αεροδρόμιο του Μονάχου.

Δεύτερη απόπειρα απογείωσης με μία μηχανή αλλά χωρίς αποτέλεσμα λόγω του ίδιου θορύβου. Αγανακτισμένος ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας και δημοσιογράφος, Frank Swift, φωνάζει αλλά το προσωπικό του αεροπλάνου προσπαθεί να τον καθησυχάσει λέγοντάς του πως όλα είναι υπό έλεγχο και πως υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα και πως θα έπρεπε να αποβιβαστούν ξανά μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα.

Μέσα σε 10 λεπτά υπάρχει ανακοίνωση για να επιστρέψουν στο αεροπλάνο. Κουβέντες μεταξύ των επιβατών και ανησυχία γιατί ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα και υπήρχε αρκετό χιόνι στα φτερά του αεροπλάνου. Δεύτερη φορά που γίνεται καθυστέρηση καθώς λείπει ένας επιβάτης, ο δημοσιογράφος Alf Clark, ο οποίος μιλούσε με την εφημερίδα του για να ενημερώσει σχετικά με την καθυστέρηση. Οι κακοί οιωνοί πηγαίνουν και έρχονται σαν σμήνος από κοράκια.

Ρολόι στο Μόναχο που έχει μείνει “χαραγμένο” από το δυστύχημα

Η ώρα πλέον 2:56 και παίρνουν άδεια απογείωσης. Στις 3:02 τους δίνεται ο χρόνος δύο λεπτών για να απογειωθούν. Το αεροπλάνο επιτέλους σηκώνεται από το έδαφος αλλά όχι για πολύ καθώς σχεδόν αμέσως χάνει ύψος. Η πορεία του φαίνεται να έχει κατάληξη στον φράχτη στο τέλος του διαδρόμου και όντως συμβαίνει.

«Θεέ μου, δεν θα τα καταφέρουμε», ήταν τα τελευταία λόγια του συγκυβερνήτη Ρέιμεντ, ενώ ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ, ο Roger Byrne τραύλισε «..θα σκοτωθούμε..!».

Το αεροπλάνο πέφτει στο φράχτη, βγαίνει στο δρόμο και το δεξί φτερό διαλύεται πάνω σε ένα σπίτι, όπου έμενε μια οικογένεια και εκ θαύματος γλίτωσαν. Πλέον, χωρίς φτερό και με ένα κομμάτι της ουράς να λείπει, το αεροπλάνο στροβιλίζει πάνω στο παγωμένο έδαφος του Μονάχου. Με την δύναμή του χτυπάει ένα δέντρο και ύστερα ένα ξύλινο υπόστεγο γεμάτο καύσιμα. Μία εκκωφαντική έκρηξη ακολουθεί και οι φλόγες φτάνουν στον ουρανό.

23 νεκροί εκ των οποίων 8 ποδοσφαιριστές, 8 δημοσιογράφοι, ο συγκυβερνήτης, ο γυμναστής, ο γραμματέας, ένας αεροσυνοδός, ο ταξιδιωτικός πράκτορας, ένας φίλαθλος και ακόμα ένα μέλος του προπονητικού team ο τραγικός απολογισμός του ατυχήματος.

Μέλη της αποστολής στο νοσοκομείο

Ο προπονητής Matt Busby με βαριά τραύματα στο στήθος θα τα καταφέρει και μετά από 63 μέρες θα βγει από το νοσοκομείο.

Από εκείνη την ημέρα τίποτα δεν μένει ίδιο.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *