Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Οι κρύοι μήνες αποτελούν πρόκληση για τη διατήρηση του υγιεινού τρόπου ζωής και τη ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Καθώς η θερμοκρασία πέφτει, είναι λογικό να φοράμε ζεστά ρούχα για να προστατευτούμε. Επίσης είναι εύκολο να αφήσουμε τις υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες και τη σωματική άσκηση. Είναι λογικό να προτιμήσουμε χαλαρές στιγμές στο σπίτι ή γενικά σε κλειστούς χώρους, καταναλώνοντας ανθυγιεινά γεύματα.

Ο οργανισμός μας  για παράδειγμα, αντιμετωπίζει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, το μεταβολισμό, ακόμη και τις διατροφικές προτιμήσεις. Έτσι, είναι απαραίτητο να φροντίζουμε σωστά τη διατροφή μας, διότι είναι σημαντική για να κρατήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυνατό. Μπορούμε να προφυλαχτούμε από τα μικρόβια, τους ιούς και  να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που εκτίθεται το σώμα μας.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ Η ΤΡΟΦΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Κανένα είδος καιρού δε δικαιολογεί τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το παγωτό τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Αντιστοίχως, το χειμώνα, δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερη ζεστή σοκολάτα και σοκολατένια μπισκότα. Οι σούπες και τα ζεστά ροφήματα βοτάνων δεν είναι η μόνη λύση.

Με βάση τη χημική ένωση ορισμένων τροφών επηρεάζουν την εσωτερική μας θερμοκρασία αυξάνοντάς την και μας αναζωογονούν, σπρώχνοντας το αίμα και την ενέργεια στην επιφάνεια του σώματος μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες τροφές που υποστηρίζουν αυτήν τη διαδικασία:

Τσίλι

Οι καυτερές αυτές πιπεριές περιέχουν ως γνωστόν καψαϊκίνη, που τους προσδίδει την πικάντικη γεύση. Η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται επίσης σε τοπικές κρέμες ανακούφισης του πόνου. Μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος ή τσούξιμο όταν εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο δέρμα, όπως και η θερμότητα που αισθανόμαστε μόλις φάμε καυτερές πιπεριές. Οι φρέσκες ψιλοκομμένες πιπεριές ή η αποξηραμένη εκδοχή τους σε σκόνη θα προσθέσουν ως καρύκευμα το ίδιο χαρακτηριστικό σε οποιοδήποτε μαγειρεμένο πιάτο.

Μέλι

Εξαιτίας των θερμαντικών ευεργετικών ιδιοτήτων, καθιστούν το μέλι ένα πολύτιμο γιατρικό για τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Μπορούμε να το απολαύσουμε μέσα σε ζεστά ροφήματα,  πάνω στα φρούτα και να το συνδυάσουμε με τη θερμαντική κανέλλα.

Κανέλλα

Είναι ένα από τα πιο νόστιμα θερμαντικά καρυκεύματα που μας προστατεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Αυγά

Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, τα αυγά βοηθούν στην προστασία από τις λοιμώξεις, λόγω του ψευδάργυρου. Ενδυναμώνει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό. Παράλληλα η βιταμίνη D, που βρίσκεται στους κρόκους των αυγών, καταπολεμά τα κρυολογήματα.

Ξερά φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα (σε μικρές ποσότητες) έχουν αποδεδειγμένα ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιες πηγές σιδήρου και συμβάλλουν στη δημιουργία θερμότητας. Βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση της αναιμίας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με έλλειψη βιταμινών.

Κρεμμύδια

Χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα ως ενεργειακό – τονωτικό συστατικό. Νοηθούν στην αύξηση της εφίδρωσης και στην αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούνται από το κρύο. Θεωρείται ότι ενθαρρύνουν την ενέργεια να μετακινηθεί στην επιφάνεια του σώματος για να κρατηθούμε ζεστοί.

Τζίντζερ

Αν συνήθως αποφεύγουμε να τρώμε το τζίντζερ, μπορεί να χάνουμε μερικά θερμαντικά οφέλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο καρύκευμα ενισχύει τη θερμογένεση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι μειώνει το αίσθημα της πείνας. Το προσθέτουμε όχι μόνο σε ροφήματα αλλά και σε πιάτα με κρέας, σούπες και smoothies που έχουν εξίσου εύγευστα αποτελέσματα.

Κουρκουμάς

Ο Κουρκουμάς θεωρείτε ως ένα από τα κορυφαία καρυκεύματα. Έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και βοηθά στην καταπολέμηση κάθε μορφής ασθένειας. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα θερμαντικά βότανα επειδή πιστεύουμε ότι σφίγγει τους ιστούς και απορροφά την υπερβολική υγρασία.

Άπαχο κρέας

Αν έχουμε σχεδόν πάντα κρύα χέρια και πόδια, μπορεί να έχουμε ανεπάρκεια σιδήρου (ή, αναιμία). Κάποιοι που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση ενώ παράλληλα παίρνουν αρκετό σίδηρο από τη διατροφή τους μπορεί να έχουν πρόβλημα να τον απορροφήσουν, ενώ άλλοι απλά δεν τρώνε αρκετές τροφές πλούσιες σε αυτό το συστατικό. Η προσθήκη στην καθημερινή διατροφή μας τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να μας βοηθήσει να ζεσταθούμε. Το άπαχο βόειο κρέας, τα πουλερικά και το χοιρινό φιλέτο είναι κάποια από αυτά, ενώ παραμένουν χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά.

Υπάρχουν και φυτικές πηγές της θρεπτικής ουσίας, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, μπρόκολο, μαϊντανός, φακές και σπανάκι.

Κύμινο

Δεν δίνει την ίδια υπερβολική αίσθηση θερμότητας όπως οι καυτερές πιπεριές αλλά παράγει λιγότερο έντονη θερμότητα που θα μας ζεσταίνει χωρίς να μας κάνει να ιδρώσουμε.  Το μπαχαρικό αυτό ταιριάζει υπέροχα σε πολλά χειμωνιάτικα πικάντικα πιάτα. Το χρησιμοποιούμε ως χωνευτικό τονωτικό που διεγείρει την παραγωγή παγκρεατικών ενζύμων, ενώ παράλληλα μειώνει τις φλεγμονές.

Μπανάνες

Είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά το θυρεοειδή και τα επινεφρίδια να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος όταν κάνει κρύο.

Γλυκοπατάτες

Προσφέρουν βιταμίνες Α και C, γίνονται ιδιαίτερα νόστιμος πουρές και αποτελούν μια γευστική και υγιεινή πρόταση με θερμαντικές ιδιότητες για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Ταιριάζουν με την κανέλλα, το τζίντζερ και τις καυτερές πιπεριές.

Μανιτάρια

Είναι από τις βασικές χειμωνιάτικες τροφές λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους. Ειδικά τα άσπρα μανιτάρια είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Ω3

Λιπαρά ψάρια

Ένα από τα πιο ευάλωτα μέρη το χειμώνα είναι οι πνεύμονές μας, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι σε κρυολογήματα και αναπνευστικές λοιμώξεις. Αλλά τα Ω3 βοηθούν στην αύξηση της ροής του αέρα και προστατεύουν τους πνεύμονες. Άρα προσπαθούμε να τρώμε πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα τρόφιμα όπως είναι τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, αντσούγιες, ρέγγα, σολομό, σκουμπρί).

Έτσι λοιπόν πρέπει να φροντίζουμε τον οργανισμό ιδιαίτερα στους κρύους μήνες, λόγω της αλλαγής του καιρού. Είναι πιο ευάλωτος απέναντι στη γρίπη και το κρυολόγημα και πρέπει να είναι πιο ανθεκτικός και υγιής. Το πιο σημαντικό από όλα για να χτίσουμε ένα γερό οργανισμό είναι η σωστή διατροφή, με ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο καλός ύπνος, διότι όσο πιο κουρασμένοι και αδύναμοι είμαστε, τόσο το αμυντικό σύστημα εξασθενεί.

Άρα, πρέπει να λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, προκειμένου να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα μας. Να θωρακιστεί ο οργανισμός μας όσο καλύτερα γίνεται. Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι οι απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται περισσότερο ο οργανισμός μας αυτή την εποχή!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Βιταμίνη C

Είναι ένας φυσικός ενισχυτής του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε βιταμίνη C για να αποφύγουμε τις εποχιακές ασθένειες.                                                                                        Βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό με χυμό λεμονιού, μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης C.

Βιταμίνη Α

Δρα ως αντιοξειδωτικό και υποστηρίζει την υγεία των οστών, των δοντιών και των μαλακών ιστών. Συμβάλλει επίσης στο ανοσοποιητικό σύστημα διατηρώντας τη φυσική άμυνα του σώματος. Τα τρόφιμα όπως το σπανάκι, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.

Βιταμίνη Ε

Είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και την κατανάλωση τροφίμων όπως φιστίκια, μπρόκολο, ηλιόσπορους και καρύδια.

Βιταμίνη D

Ο ήλιος μας προσφέρει την απαραίτητη για τον οργανισμό μας βιταμίνη. Όμως οι μικρότερες ημέρες του χειμώνα σημαίνουν ότι έχουμε λιγότερη έκθεση στον ήλιο, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D. Αυτή η μείωση οδηγεί και στην πτώση της σεροτονίνης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας και ίσως να αναζητήσουμε την αναπλήρωση της μέσω ανθυγιεινών λιπαρών τροφών. Για το λόγο αυτό πρέπει να απολαμβάνουμε τον ήλιο κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα. Άλλωστε ζούμε σε μια χώρα που έχουμε την τύχη να τον έχουμε σε αφθονία, ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Η λήψη προβιοτικών στη ΔΙΑΤΡΟΦΗ είναι πολύτιμη για την αποκατάσταση των επιπέδων των υγιών βακτηρίων στο σώμα μας, τα οποία μας προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Μια πολύ καλή πηγή προβιοτικών είναι το κεφίρ, πρόβειο γιαούρτι και τουρσί λάχανο.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, αν και βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα, εν τούτοις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή. Επίσης είναι απαραίτητα για διάφορες λειτουργίες όπως:

  • Διατήρηση του σκελετού
  • Παραγωγή ενζύμων και ορμονών
  • Υγεία των οστών
  • Ρύθμιση των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα
  • Μυική σύσπαση
  • Καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων
  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι πολύ σπουδαία διότι στις κρύες μέρες του χειμώνα συνήθως μειώνεται το αίσθημα της δίψας και λανθασμένα περιορίζουμε την κατανάλωση υγρών. Είναι σημαντικό να πίνουμε 6-8 ποτήρια υγρών κάθε μέρα. Ένα ζεστό ρόφημα βοτάνων θα μας ενυδατώσει, θα μας ζεστάνει αλλά και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Έπειτα από επιστημονικές έρευνες, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η σωστή και προγραμματισμένη άσκηση ή ένα απλό περπάτημα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση κρυολογημάτων και γρίπης. Όμως μια έντονη εξαντλητική άσκηση μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιο ευάλωτο. Συνεπώς, η σωστή ισορροπημένη άσκηση ή ένα απλό περπάτημα, σε συνδυασμό με τη λήψη των απαραίτητων διατροφικών στοιχείων, θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις χειμερινές προκλήσεις στον τρόπο ζωής μας.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ, Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ…

Τέλος με κίνηση, με τις κατάλληλες τροφές, καλό ύπνο, την σωστή ποσότητα μερίδων αλλά και με την κατανάλωση αρκετών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και τελευταίο γεύμα έως επτά η ώρα το βράδυ ώστε να μπορεί ο οργανισμός μας να κάνει την Αυτό φαγια. Έτσι ασφαλίζουμε τον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που του εξασφαλίζουν ενέργεια, δύναμη και σωστές καύσεις.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Γεώργιος Μαραντίδης, Διατροφολόγος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *