Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

Τα χρηματιστήρια δημιουργήθηκαν στην πραγματικότητα από ανάγκη ανταλλαγής αγαθών και εμπορευμάτων στις πρώτες οικονομίες αλλά και αγροτικές κοινωνίες της Ευρώπης. Αντίθετα, σε χώρες με πλουτοπαραγωγικούς πόρους, όπως στον Καναδά και την Αφρική, η εμπορία μεταλλευμάτων στάθηκε ως αφορμή για την ίδρυση χρηματιστηρίων. 

Η πρώτη γαλλική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να λειτουργούσε άτυπα ακόμη και από το 12ο αιώνα, με αντικείμενο συναλλαγών τα κυβερνητικά τραπεζογραμμάτια. Με παρόμοιο τρόπο εμφανίστηκαν και οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, γεγονός που βοήθησε την άνθηση της οικονομίας των κρατών, όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία και πολλές άλλες της ίδιας κατάταξης. 

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Χρηματιστηρίου είναι αυτή του Άμστερνταμ , περίπου τον 17ο αιώνα, όπου διαπραγματεύονταν οι μετοχές της εμπορικής εταιρίας Dutch East India Company. Αυτή η αγορά και του Λονδίνου είχαν σημειώσει σημαντική άνθηση στην οικονομία  με πολύ ψηλές αποδοχές για εκείνες τις εποχές.Εκείνο το γεγονός βοήθησε επίσης στη χρηματοδότηση διάφορων πολέμων και στησίματος εκλεκτών πολιτικών, πράγμα βέβαια που δεν ήταν για όλους ευχάριστο εξίσου. 

Λίγο πιο πριν, κατά το 18ο αιώνα, οι χρηματιστηριακές αγορές δημιουργήθηκαν ως
«απόγονοι» των πρώτων αγορών κυβερνητικών ομολόγων που εκδόθηκαν λόγω των
διαδοχικών πολέμων. 

Στις  17 Μαϊου του 1792 ιδρύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης , το οποίο επίσημα κατέληξε σε θεσμικό σώμα το 1817 ως New York Stock and Exchange Board. Σταθμοί στην πορεία του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης, αποτέλεσαν ο πόλεμος του 1812 και η κερδοσκοπία στις μετοχές των σιδηροδρόμων στη δεκαετία του 1830. Παράλληλα μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, το εν λόγω χρηματιστήριο αποτέλεσε κίνητρο για την έναρξη της νέας βιομηχανικής περιόδου. 

Όσον αφορά το ελληνικό Χρηματιστήριο, δημιουργήθηκε λίγο αργότερα από τα υπόλοιπα, λόγω των πολέμων και των δυσκολιών που αντιμετώπιζε αρκετά χρόνια  με υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και μη. 

Πάνω από το ιστορικό καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αιόλου βρισκόταν από το 1870 η Λέσχη Εμπόρων των Αθηνών, που χρησίμευε ως τόπος συναντήσεως των επαγγελματιών, αλλά συχνά και ως πρακτορείο ειδήσεων,  κάθε απόγευμα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις επί των ομολογιών των εθνικών δανείων που εκδίδονταν τότε. Σταδιακά και με τη διάδοση των μετοχικών τίτλων, δημιουργήθηκε η διάθεση για σημαντικότερες συναλλαγές.  οι συναλλαγές που εισήγαγαν οι πρώην «χαβιαροχανίτες» ομογενείς ήταν γνήσιες χρηματιστηριακές πράξεις, που είχαν αναπτυχθεί στα ήδη οργανωμένα Χρηματιστήρια άλλων χωρών. Έτσι άρχισε να λειτουργεί ένα «ανεπίσημο» Χρηματιστήριο στη πόλη της Αθήνας. Έμβλημά του ήταν ο Φτερωτός Ερμής, απ’ όπου αργότερα εμπνεύσθηκε και το έμβλημα του το «επίσημο» Χρηματιστήριο. 

Η χρηματιστηριακή κρίση της περιόδου 1929 –34 έμελλε να επιβάλει τον κυβερνητικό
παρεμβατισμό σε πολλές αγορές του κόσμου, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Αμέσως μετά από το κραχ του 1929, κατατέθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των αμερικανικών κεφαλαιαγορών (Securities Exchange Act) το 1934. 

Λόγω των παγκόσμιων πολέμων τον 20ο αιώνα, η ιστορία των χρηματιστηρίων άλλαξε. Τα πρώτα χρηματιστήρια έδωσαν τη σειρά τους σε άλλα που δεν περίμεναν ποτέ να είχαν άνοδο. Τρανταχτό παράδειγμα, το Χρηματιστήριο του Βερολίνου παρέδωσε τη σκυτάλη σε εκείνο της Φρανκφούρτης και του Ντίσελντορφ.  

Σήμερα η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο εδρεύει στο Χρηματιστήριο της Νέας
Υόρκης, του οποίου τα μέλη του περιορίζονται από το 1953 σε 1.366, ενώ μόνο θέση
μέλους που εκκενώνεται μπορεί να αποκτηθεί από νέο ενδιαφερόμενο. Τέλος, το διεθνοποιημένο περιβάλλον αλλά και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
άνοιξε τον 21ο αιώνα με τις προσπάθειες των χρηματιστηρίων για την επίτευξη συμμαχιών και ενδυνάμωση του θεσμικού τους ρόλου. 

 Σκάναρε και προχώρα την έρευνα:Έρευνα, Βάγια Χρυσού Ζέρβα

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *