Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Μαραντίδης

ΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ: ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το φαγητό αναμφισβήτητα αποτελεί μια ασύγκριτη απόλαυση. Οι πειρασμοί είναι αμέτρητοι και έτσι εμείς,  συνήθως, μπαίνουμε στη διαδικασία να επιλέγουμε διατροφικές συνήθειες που επιβαρύνουν των οργανισμό μας. Ταυτόχρονα σκεφτόμαστε πως μπορούμε να επιτύχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο υπάρχουν κάποια μυστικά για να μην επαναλαμβάνουμε καθημερινά τα ίδια διατροφικά λάθη. Αυτά και άλλα πολλά που μας τα αποκαλύπτει ο διατροφολόγος, Γεώργιος Μαραντίδης, στη συνέντευξη του GRDiscovery.

Λίγα λόγια για τη ζωή και τα επιτεύγματά του

Πρώτου περάσουμε στη συνέντευξη, αξίζει να αναφέρουμε κάποιες από τις σημαντικότερες πληροφορίες που αφορούν τον διατροφολόγο, Γεώργιο Μαραντίδη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια πόλη, που βρίσκεται κοντά στη Στουγκάρδη της Γερμανίας. Οι γονείς του ήταν Έλληνες στην καταγωγή και είχαν ασχοληθεί με τον χώρο της εστίασης. Κάπως έτσι δεν άργησε και ο ίδιος να αποκτήσει καινούργια ερεθίσματα, καθώς μάθαινε την ελληνική κουζίνα ήδη από μικρή ηλικία.

Αργότερα άνοιξε ένα δικό του εστιατόριο, με στόχο να δημιουργήσει κάτι το οποίο θα ήταν πρωτότυπο για την τέχνη της γαστρονομίας. Πηγή έμπνευσής του αποτελούσαν ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός μέσα από τα βιβλία τους. Σταδιακά κατάλαβε μέσα από αρκετές μελέτες, αλλά και δικούς του «πειραματισμούς», ότι η διατροφή δε λειτουργεί ως μια απόλαυση όπως όλοι γνωρίζουμε. Έχει να κάνει κυρίως με την υγεία και την πρόληψη.

Έτσι λοιπόν, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει μέσα από τις μαγειρικές του ικανότητες τους μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού, οδηγήθηκε στο να σπουδάσει διατροφολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μετά συνέχισε τις σπουδές του πάνω στη ορθομοριακή διατροφική ιατρική, με συνέπεια να εργάζεται ως διατροφολόγος εδώ και 15-16 χρόνια. Παρόλα αυτά η αγάπη του για το φαγητό και τις συνταγές δεν σταματάει να υπάρχει μέχρι σήμερα.

-Ποιο είναι το κοινό πρόβλημα που συναντάτε στους πελάτες σας;

«Κάποτε τα προβλήματα ήταν περισσότερα. Τώρα όμως βλέπω εδώ ειδικά στην Ελλάδα  το πρήξιμο, τα δερματικά προβλήματα και τη διαταραχή ύπνου, να προκαλούν δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στο να χάσει κάποιος κιλά».

– Πώς μπορεί να επηρεάσει ο τρόπος ζωής μας στην απώλεια ή την αύξηση βάρους;

Δίνουμε βάση στα προβλήματα της εργασίας μας και δε δίνουμε βάση στην υγεία μας, διότι οι περισσότεροι σχεδόν όλη τη μέρα δεν τρώνε τίποτα ή και να τρώνε, θα πάρουν κάτι απέξω. Συνήθως το βράδυ όταν πάνε στο σπίτι κάθονται και αναπληρώνουν το χαμένο γεύμα της ημέρας.

– Θέλετε να μας πείτε ένα παράδειγμα ενός πελάτη σας που είδατε μια τεράστια αλλαγή;

Έχω πολλά παραδείγματα που μπορώ να πω, αλλά θα αναφερθώ σε έναν συγκεκριμένο κύριο, ο οποίος είχε έρθει με πάρα πολλά κιλά και προβλήματα υγείας. Από την πρώτη μέρα ξεκινήσαμε σταδιακά το πρόγραμμα. Το πρώτο που τον ρώτησα όμως ήταν το εξής. ”Είσαι αποφασισμένος και έτοιμος;”. Μου απαντάει ”ναι” και του λέω ”αφού νιώθεις έτοιμος, μπορούμε να προχωρήσουμε”. Αυτή είναι η βάση… Ο άνθρωπος αυτός, μπορώ να πω, μέσα σε διάρκεια ενός χρόνου είχε χάσει γύρω στα 55-65 κιλά. Αισθανόταν πιο υγιής και ζωντανός. Τα προβλήματα που είχε και τα φάρμακα που έπαιρνε  σιγά – σιγά μέσω του γιατρού του ελαττώθηκαν και μετά σταμάτησαν.

– Τι προτείνετε στον κόσμο να ακολουθεί στη διατροφή του ανάλογα με την αλλαγή  της κάθε σεζόν;

Μπορούμε να πάρουμε εν μέρει γενικές βάσεις, αλλά το παν είναι να τρώει ο άνθρωπος  ανάλογα με την κάθε εποχή, τις τροφές που βγαίνουν…γιατί με βάση τη βιομαγνητική ενέργεια της μάνας γης, όπως εκείνη τρέφεται και παράγει τη τροφή, έτσι και εμείς παίρνουμε από αυτή… Αν εγώ προτιμώ προϊόντα άλλης εποχής ή από άλλα μέρη του πλανήτη, ο οργανισμός μπορεί να μπλοκάρει και για αυτό μπορεί να νιώσουμε δυσφορία…

Φυσικά θα πρέπει να προσέχουμε να υπάρχει πάντα ένα μέτρο, χωρίς υπερβολές. Όμως χρειάζεται να κινούμαστε και να ελέγχουμε το ωράριό μας. Το μυστικό είναι να τρώμε την τροφή στην κατάλληλη ποσότητα και ώρα… Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, καλό είναι να τρώμε αρκετά, για να έχει την ικανότητα ο οργανισμός να αντεπεξέλθει και συγχρόνως να δυναμώνει. Αλλιώς δε θα μπορεί να αποδώσει σωστά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ατονία, η υπνηλία και το ψυχολογικό πέσιμο.

– Τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι, τι θα ήταν καλό να προσέξουμε;

Από την Άνοιξη ως το Καλοκαίρι η διάθεσή μας αλλάζει. Καλό είναι να βγαίνουμε έξω, να περπατάμε τουλάχιστον 30-45 λεπτά την ημέρα. Επίσης να εκτιθόμαστε στον ήλιο, γιατί από εκεί παίρνουμε τη βιταμίνη D, που βοηθάει πάρα πολύ στον οργανισμό και την ψυχολογία μας. Επιπλέον καλό είναι να πίνουμε πολλά υγρά, διότι με την αύξηση της θερμοκρασίας εξατμίζονται και τα υγρά του οργανισμού μας. Για αυτό και ιδρώνουμε λίγο περισσότερο. Συνεπώς πρέπει να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνουμε, καθώς αν δεν το κάνουμε, δημιουργούμε προβλήματα στο νευρικό μας σύστημα, στο δέρμα μας, έχουμε πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες… Ωστόσο να μη ξεχνάμε να τρώμε και φρούτα.

-Ποιος τρόπος υπάρχει να ελέγξει κάποιος τη διατροφή του όταν βρίσκεται σε διακοπές;

Να ξέρετε ότι η υγεία και ο οργανισμός δεν κάνουν διακοπές. Δε σημαίνει ότι επειδή είμαστε σε άδεια, θα πίνουμε υπερβολικό αλκοόλ ή θα τρώμε τροφές που πρήζουν και κόβουν την ενέργειά μας. Φυσικά είναι ανθρώπινο να ξεφύγουμε 1-2 φορές την εβδομάδα, αλλά για να υπάρχει μια σωστή ισορροπία καλό είναι να κάνουμε περισσότερο περπάτημα στην παραλία και να κάνουμε αθλητικές δραστηριότητες, όπως βόλεϊ, τένις, κολύμπι κ.λπ.

– Ποια είναι τα συχνά λάθη που κάνουμε με το φαγητό γενικότερα;

Όταν ξεφεύγουμε από τους νόμους της φύσης, ακριβώς εκεί κάνουμε λάθη. Επίσης θεωρώ ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι πως ο κόσμος προτιμάει light φαγητά, διαιτητικά και τροφές χαμηλές σε λιπαρά για να μην πάρει θερμίδες. Παράλληλα επηρεάζει και το ωράριο που τρώει κάποιος… Το Καλοκαίρι καλό είναι να τρώμε μέχρι τις 9:00 μ.μ. το αργότερο, ενώ τον Χειμώνα μέχρι τις 7:00 μ.μ. Γιατί μαζευόμαστε νωρίτερα στο σπίτι και δεν κινούμαστε τόσο.

-Όταν αρχίσει κάποιος να κάνει διατροφή πότε μπορεί να δει εμφανή αποτελέσματα;

Είναι ανάλογα κατά πόσο θα τηρήσει το πρόγραμμά του. Δε λέω για το κλασικό διαιτολόγιο που θα πάρει στα χέρια του, παίζει ρόλο αν αλλάξει τις κακές συνήθειες με καλές συνήθειες. Και τότε, μέρα με τη μέρα, θα δει αλλαγές. Όσο πιο πιστά τηρήσουμε το πρόγραμμά μας, τόσο θα βλέπουμε και πιο γρήγορα αποτελέσματα.

-Υπάρχουν κάποια φαγητά που ενώ νομίζουμε ότι μας βοηθάνε στην ουσία φέρνουν τα ακριβώς ανάποδα αποτελέσματα;

Προτείνω τα προϊόντα της φύσης και όχι επεξεργασμένες τροφές. Όσο υγιεινά να μας τα λένε οι διαφημίσεις, όσο και light να γράφουνε πάνω, δε μας κάνουν καλό… Οι σοκολάτες και τα πατατάκια πρήζουν τον οργανισμό και τον κουράζουν. Αυτό φαίνεται πρώτα από όλα στην έκφραση του προσώπου μας, μετά στην ψυχή μας και έπειτα είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθούν προβλήματα στο σώμα.

-Τι  συμβουλή έχετε να δώσετε σε κάποιον που πρόκειται να πάει πρώτη φορά σε διατροφολόγο;

Όσοι με παίρνουν τηλέφωνο, τους λέω πάντα, πριν ξεκινήσουν, να είναι πνευματικά και ψυχικά έτοιμοι. Αλλιώς καλύτερα είναι να μην έρθουν, γιατί μετά θα είναι πεταμένα λεφτά… Επίσης δεν έχει ουσία να φτιάξουμε εμείς ένα πρόγραμμα, να το τηρήσει κάποιος 2-3 μήνες, να φτάσει εκεί που θέλει και πάλι να ξανά γυρίσει στις παλιές κακές συνήθειες. Διότι έτσι θα ξαναγυρίσει πάλι από την αρχή.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

 

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *