Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΑΛΑΙΟΠΩΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Όλοι οι Θεσσαλονικείς, αλλά, και όσοι έχουν επισκεφθεί την πόλη μας, γνωρίζουν πως ένα ηλιόλουστο πρωινό είναι η καλύτερη αφορμή για να «αρπάξουμε» την φωτογραφική μας μηχανή και να ξεχυθούμε στους δρόμους της πόλης, κάνοντας βόλτες με τα πόδια, βγάζοντας φωτογραφίες, και ανακαλύπτοντας καινούργια μέρη! 

Αυτό, λοιπόν κάναμε και εμείς και το αποτέλεσμα θα το αντικρύσετε σε λίγα δευτερόλεπτα! 

Ανεβαίνοντας την «Πλατεία Αριστοτέλους», και διασχίζοντας την «Εγνατία», βρίσκεσαι μπροστά από το «άγαλμα του Βενιζέλου», «σημείο κατατεθέν», για τους Θεσσαλονικείς, μιας και είναι ένα από τα μέρη στο οποίο δίνουν ραντεβού ώστε να βρεθούν. Λίγο πιο πάνω, συναντάς σε μια μεγάλη έκταση τη «Ρωμαϊκή Αγορά», και μιας και θα κρατάς στο χέρι την φωτογραφική σου μηχανή, σίγουρα την «αποτυπώνεις» σε μια φωτογραφία! 

Στο αριστερό σου χέρι βρίσκεται η «οδός Ολύμπου», επί της οποίας βρίσκεται η «οδός Τοσίτσα», και το «Μπιτ Μπαζάρ»: ο δρόμος με τα παλαιοπωλεία της πόλης, τα οποία και επισκεφθήκαμε. 

Πρώτη στάση μας, ήταν το παλαιοπωλείο του Προέδρου του «Σωματείου Παλαιοπωλών», κύριου Παναγιώτη Κοφίδη. Μπαίνοντας για πρώτη φορά σ’ ένα παλαιοπωλείο δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις, ποια γωνία να εξερευνήσεις! Έτσι, αφού γυρίσαμε όλο το μαγαζί, ξεκινήσαμε να φωτογραφίζουμε τα αντικείμενα που μας έκαναν περισσότερη εντύπωση, ενώ παράλληλα, συνταξιούχοι παλαιοπώλες, οι οποίοι βρίσκονται εκεί καθημερινά, ακόμη κι αν δεν δουλεύουν, πλέον κάνοντας παρέα μεταξύ τους, μας μίλησαν για το επάγγελμά τους και για το πώς, ένας άνθρωπος, επιλέγει να το ακολουθήσει. 

Η φράση που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από αυτούς τους ανθρώπους, ήταν η εξής: «Σίγουρα, στο παρελθόν, βγάζαμε περισσότερα χρήματα από αυτό το επάγγελμα! Μην φανταστείς πολλά, αλλά, υπήρχαν άνθρωποι που επισκέπτονταν τα μαγαζιά μας και όλο και κάτι αγοράζανε… Τώρα, έρχονται μόνον για να πουλήσουν! Ξεπουλούν πράγματα, που έχουν μεγάλη «συναισθηματική αξία» γι’ αυτούς, κι εμείς, πλέον, δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε!» 

Μου μίλησαν πολύ για το πώς ήταν η ζωή μερικά χρόνια πριν, και πώς είναι τα πράγματα, γι’ αυτούς, τώρα. Κατάφεραν, έτσι, να δημιουργήσουν στο μυαλό μου τις πιο «ζωντανές» εικόνες, που έχω ποτέ φανταστεί! Πέρα από τους συνταξιούχους παλαιοπώλες και τους «εν ενεργεία», δέχτηκε να μας δώσει μια μικρή συνέντευξη και ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Κοφίδης, ο οποίος μας μιλά για το πώς ξεκίνησε, όλη η «δράση» των παλαιοπωλών στην περιοχή «Μπιτ Μπαζαρ», δίνοντάς μας επιπλέον πληροφορίες. 

Κατηφορίζοντας την «οδό Τοσίτσα», στο αμέσως επόμενο παλαιοπωλείο που συναντάμε, μας «ξεναγεί» η κυρία Δήμητρα και μας παρουσιάζει τις ιστορίες από το κάθε ένα μικρό «πραγματάκι» που βρίσκεται στο μαγαζί της, αλλά, και τις ελληνικές, παραδοσιακές στολές που πουλάει, οι οποίες είναι, τουλάχιστον, 100 ετών! 

Φυσικά, η βόλτα μας αυτή στα παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε παρά να συνεχιστεί στο παλαιοπωλείο: «Αναμνήσεις», όπου συναντήσαμε την «επιτομή» του «vintage»! Οι πρώτες τηλεοράσεις που κυκλοφόρησαν, οι πρώτες βιντεοκάμερες και τα παλιά βινύλια, μας οδήγησαν στην αναμενόμενη σύγκριση του παρελθόντος με το παρόν, γεγονός που μας δημιούργησε έκπληξη, καθώς αντιληφθήκαμε τα τεράστια «βήματα» που έχει κάνει η Τεχνολογία! 

Ακριβώς απέναντι, βρίσκεται ένα παλαιοπωλείο, το οποίο έχει επίσης «vintage ραδιόφωνα» και μουσικά όργανα, αλλά αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το τεράστιο, κόκκινο γραμμόφωνο, που βρισκόταν στο ψηλότερο ράφι του μαγαζιού! 

Στην οδό «Καραμπολά», βρίσκεται το παλαιοπωλείο της Άννας Δαρδαμάνη. Ένα από τα πιο όμορφα παλαιοπωλεία που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής μας, αυτής! Ιδιαίτερα χαμηλός φωτισμός, δύο έντονα βαμμένοι με πράσινο χρώμα τοίχοι και κάθε αντικείμενο σε συγκεκριμένη θέση, δημιουργώντας έτσι σε κάθε γωνιά και μια διαφορετική, εικόνα! Μία βιβλιοθήκη, η οποία είχε μέσα, παλιά δαχτυλίδια και διάφορα αξεσουάρ, αρκετοί καθρέφτες, ταμπέλες από μαγαζιά είναι μερικά από τα αντικείμενα που θα συναντήσεις επισκεπτόμενος αυτό το παλαιοπωλείο! Επειδή, όμως, τίποτα απ’ όσα λέω δεν μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αυτά που ένιωσα εγώ μπαίνοντας σ’ αυτό το παλαιοπωλείο, θα σας ταξιδέψω μέχρι εκεί με ένα video. 

Αυτά αντικρίσαμε εμείς σε μία γρήγορη βόλτα στα παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή «Μπιτ Μπαζάρ». Ελπίζω να κατάφερα να σας μεταφέρω έστω και για λίγα λεπτά σε μια παλαιότερη εποχή, κι έτσι, την επομένη φορά που θα επισκεφθείτε το κέντρο της πόλης να περάσετε μια βόλτα από εκεί και να νιώσετε τον «παλμό» μιας άλλης εποχής!

 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Δήμητρα Χίντζα

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *