Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ

Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα εμβληματικότερα και διασημότερα αξιοθέατα όλου το κόσμου. Είναι ο καθεδρικός ναός της πρωτεύουσας και η έδρα της Αρχιεπισκοπής των Παρισίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όπως είναι επακόλουθο, συνιστά πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο. Τοποθετείται στη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ στον ποταμό Σηκουάνα.

Η μεγάλη πυρκαγιά

Όπως είναι γνωστό, τον Απρίλιο του 2019, ο καθεδρικός ναός υπέστη τεράστιες καταστροφές, εξαιτίας της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει, η οποία είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και είχε συγκλονίσει παγκόσμια. Είχε καταρρεύσει μεγάλο μέρος της οροφής, παρ’ όλα αυτά, οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να σώσουν τη δομή του ναού και δύο κωδωνοστάσια, και γι’ αυτόν τον λόγο δεν καταστράφηκε ολοσχερώς η Παναγία των Παρισίων.

Το ανεξήγητο εύρημα

Οι εργασίες αναστήλωσης μετά την τρομακτική πυρκαγιά συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Καθώς λοιπόν, ο ιστορικός καθεδρικός ναός ανοικοδομείται από την αρχή, όπως διέταξε ο πρόεδρος της Γαλλίας, κατά τις εργασίες του μεγάλου αυτού έργου, ανακαλύφθηκε μία μυστηριώδης σαρκοφάγος. Μεταξύ των διαφόρων θησαυρών που έχουν ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών, ανήκει και αυτή η σαρκοφάγος, η οποία βρισκόταν 19 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Έχει ύψος 1.95 μέτρα και 48 εκατοστά φάρδος.

Από τον περασμένο μήνα που βρέθηκε, οι επιστήμονες την εξετάζουν διεξοδικά, να ανακαλύψουν το φύλο, την κατάσταση της υγείας του πριν αποβιώσει. Οι πρώτες αναφορές τους κάνουν λόγο, ότι προέρχεται από τον 14ο αιώνα, παρ’ όλο που την ανακάλυψαν σε χώρο που είχε σύστημα θέρμανσης όπου ανάγεται στον 19ο αιώνα. Ακόμη, συμπλήρωσαν, ότι λόγω του τρόπου ταφής της, κατά πάσα πιθανότητα θα ανήκε στην αριστοκρατία της εποχής. Το Γαλλικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο γνωστοποίησε ότι θα ανοίξει την ανεξήγητη σαρκοφάγο, ώστε να ανακαλύψουν όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν.

Επειδή όμως, το εν λόγω εύρημα, αντιμετωπίζεται ως μία σωρός, και όχι ως αρχαιολογικό στοιχείο, καλύπτεται από διαφορετικούς νόμους. Γι’ αυτόν τον λόγο, μεταφέρθηκε σε μία άλλη, άγνωστη τοποθεσία, μέχρι να καταλήξει στο ινστιτούτο της Τουλούζ, όπου θα αρχίσουν και οι περαιτέρω έρευνες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αρχαιολόγοι, κατόρθωσαν να  δουν ένα μικρό μέρος της, με μία μικροκάμερα, όπου αντίκρισαν το πάνω μέρος του σκελετού, ένα μαξιλάρι με φύλλα, καθώς και τρίχες μαλλιών. Τέλος, δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, εάν με την ολοκλήρωση των έργων του ναού, θα επιστρέψει και η μυστηριώδης σαρκοφάγος.

Η σαγήνη της ανακάλυψης

Οτιδήποτε αναστηλώνεται και ερευνάται, είναι φυσικό να επιφέρει και ανακαλύψεις, αρχαίες και μη. Δεν έχει ανακαλυφθεί ολοκληρωτικά το καθετί που κρύβει ο εκάστοτε πολιτισμός. Αυτή είναι όμως,  και η μαγεία που ακολουθείται μετά από τέτοιες εφευρέσεις.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Σοφία – Αναστασία Ράπτη, Φιλόλογος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *