Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΡΣΕΣ: ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια ξεχωριστή περίπτωση στην παγκόσμια ιστορία ήταν αυτή των Περσών. Η Περσία υπήρξε ένας λαός ινδοευρωπαϊκής καταγωγής. Η ονομασία «Περσία», είναι το ιστορικό όνομα για το σημερινό Ιράν και βρίσκεται στην Κεντρική Ασία.

Την επίσημη ονομασία την απέκτησε το 1935. Δηλαδή όταν ο Σάχης, Ρεζά Παχλαβί, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αντικατασταθεί το όνομα σε «Ιράν», που σημαίνει «Η χώρα των Αρείων».  Μάλιστα, η αρχαία περσική ιστορία χωρίστηκε σε τρεις περιόδους.

Κάτι που χαρακτήριζε τους ΠΕΡΣΕΣ, ήταν το γεγονός πως επρόκειτο για έμπειρους πολεμιστές, δεινούς ιππείς, καλούς τεχνίτες και εξαιρετικά οργανωμένους. Η  κοινωνική οργάνωση είχε φεουδαρχικές βάσεις με αρχές την οικονομική και κοινωνική δύναμη.

Απαρτιζόταν από τρεις τάξεις:

  • Πολεμιστές
  • Ιερείς
  • Αγρότες 

Η κοινωνία και ο πολιτισμός των Περσών Αχαιμενιδών αποτελούσαν ένα κράμα, σύμφωνα με το aformesskepseisdimiourgia, από τις κοινωνίες και τις πολιτισμικές παραδόσεις. Όσοι λαοί υπήρχαν στην αυτοκρατορία του τότε, τόσες ήταν και οι γλώσσες που ομιλούνταν.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου


Οι Πέρσες, αν και δε γνώριζαν γραφή, μιλούσαν τα αρχαία περσικά. Η γλώσσα τους γράφτηκε για πρώτη φορά, όταν ο Δαρείος έδωσε εντολή να επινοηθεί ένα σύστημα γραφής, ώστε να μπορέσει να καταγράψει την ιστορία της ανόδου της.

Ο τίτλος «βασιλεύς των βασιλέων», που χρησιμοποιήθηκε ακόμα και κατά τον 20ο αιώνα από τον Σάχη της Περσίας, φανερώνει το εξής, Πως η κεντρική εξουσία ασκούσε την ηγεμονία μέσω μιας πυραμιδικής δομής, που ελεγχόταν κατά στρώματα. Κάτω από την υπέρτατη αρχή, από άτομα που υπό μία έννοια ήταν και αυτά βασιλείς.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο βασιλιάς εκλεγόταν από μια ιδιαίτερη οικογένεια. Δηλαδή από την τάξη των πολεμιστών. Οι Περσικοί Πόλεμοι ή τα Μηδικά, διεξήχθησαν στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα. Αν και οι μάχες που έδωσαν ήταν πολλές, λίγες ήταν εκείνες που άφησαν ιστορία.


Ιωνική Επανάσταση


Η Ιωνική Επανάσταση ξεκίνησε το 499 π.Χ. Η εξέγερση ξεκίνησε μετά την αποτυχημένη πολιορκία της Νάξου και οι Έλληνες πυρπόλησαν τις Σάρδεις. Ωστόσο, ηττήθηκαν στη μάχη της Εφέσου. Μετά τη μάχη της Εφέσου, οι
Πέρσες ανακατέλαβαν τις ιωνικές πόλεις και συνέτριψαν τον ιωνικό στόλο,  στη ναυμαχία της Λάδης.

Η Μίλητος, όπου ξεκίνησε η εξέγερση, είχε καταστραφεί και πολλοί κάτοικοι της υποδουλώθηκαν. Η Ιωνική Επανάσταση αποτέλεσε αφορμή για την πρώτη περσική εισβολή στην Ελλάδα και τις μετέπειτα συγκρούσεις Ελλήνων και Περσών.


Η εκστρατεία του Μαρδονίου


Ο Μαρδόνιος συγκέντρωσε στρατό και στόλο, με σκοπό να καταστρέψει την Αθήνα και την Ερέτρια. Έπειτα από μια καταστροφή λόγω θαλασσοταραχής, ο περσικός στρατός και στόλος επέστρεψε στην Ασία. Μετά την εκστρατεία
αυτή, ο Δαρείος έστειλε πρεσβευτές σε όλη την Ελλάδα για να ζητήσει την υποταγή των πόλεων. Όλες οι πόλεις δέχτηκαν την προσφορά του Δαρείου, εκτός της Αθήνας και της Σπάρτης, οι οποίες συμμάχησαν παρά τις διαφορές
τους.


Η εκστρατεία του Δάτη και του Αρταφέρνη

Οι Πέρσες έπειτα από μια αποτυχημένη πολιορκία και την κατάκτηση της  Δήλου, συνέχισαν για την Ερέτρια. Οι Ερετριείς χωρίστηκαν σε τρία στρατόπεδα. Οι πρώτοι ήθελαν να φύγουν απ’ την πόλη, οι δεύτεροι να αντισταθούν και οι τρίτοι να παραδοθούν στους Πέρσες.

Για έξι μέρες πολιορκούσαν την πόλη, μέχρι που δύο Ερετριείς άνοιξαν τις πύλες της πόλης και επέτρεψαν στους Πέρσες να εισέλθουν στην πόλη. Οι τελευταίοι κατέστρεψαν την πόλη, έκαψαν τους ναούς και υποδούλωσαν όσους
Ερετριείς παρέμειναν στην πόλη.

Μάχη του Μαραθώνα

Οι Αθηναίοι παρατάχθηκαν στον Μαραθώνα μαζί με χίλιους Πλαταιείς. Παράλληλαμ έστειλαν τον Φειδιππίδη στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια. Βέβαια, οι Σπαρτιάτες αρνήθηκαν, λέγοντας ότι γιόρταζαν τα Κάρνεια. Κάτι τέτοιο 
σήμαινε πως οι Αθηναίοι θα έμεναν δίχως ενισχύσεις για δέκα μέρες.

Μετά από πέντε μέρες, οι Αθηναίοι αποφάσισαν να επιτεθούν και κατάφεραν να διαλύσουν τις πτέρυγες των Περσών. Αμέσως μετά τη μάχη, ο περσικός στόλος έπλευσε από το Σούνιο για να επιτεθεί στην Αθήνα, αλλά οι Αθηναίοι κατάφεραν να φθάσουν εγκαίρως στην πόλη, αναγκάζοντας τους Πέρσες να υποχωρήσουν.

Οι Σπαρτιάτες έφθασαν στην Αθήνα την επόμενη μέρα και όταν είδαν τα πτώματα των Περσών στον Μαραθώνα αναγνώρισαν τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων. Με αυτόν τον τρόπο έληξε η πρώτη περσική εισβολή στην Ελλάδα.


Μάχες των Θερμοπυλών και του Αρτεμισίου

Οι Έλληνες απωθούσαν τις περσικές επιθέσεις για δύο μέρες. Αλλά ο Εφιάλτης έδειξε στους Πέρσες ένα μονοπάτι και τους οδήγησε πίσω από τους Έλληνες. Ο Λεωνίδας αποφάσισε να μείνει στο πεδίο της μάχης με τους 300
Σπαρτιάτες, 400 Θηβαίους, 700 Θεσπιείς και ακόμα λίγους Έλληνες. Δυστυχώς, ο ελληνικός στρατός εκμηδενίστηκε.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Σοφία Διάκου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *