Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, Η ΕΞΕΛΙΞΗ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ! Ένα άθλημα το οποίο έχει λατρευτεί από τον μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού ασχέτως χώρας, ηλικίας και φύλου. Θεωρείται ο “βασιλιάς των σπορ”. Λίγο πολύ όλοι έχουν δει ή παίξει έστω και λίγο στην ζωή τους. Εύκολο να το αναγνωρίσεις, εύκολο να το παίξεις, δύσκολο να το καταλάβεις. Από τις αλάνες και τον δρόμο μέχρι στα κορυφαία γήπεδα του κόσμου κυριαρχεί.

Δύο τέρματα, μία μπάλα και ξεκινάμε. Τα τέρματα μπορούν να είναι δύο μπουφάν, δύο τσάντες ενώ η μπάλα να είναι ένα μπουκάλι. Όσοι έχουν παίξει, ξέρουν πως χρειάζεσαι το ελάχιστο για να χαρείς.

Υπήρχαν πάρα πολλοί πρόδρομοι για το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, πολλά παρόμοια αθλήματα-παιχνίδια σε πολλές χώρες κατά τα χρόνια.

Οι Άγγλοι ήταν αυτοί που δημιούργησαν όμως το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ και τους κανόνες τους. Λόγω των κατακτήσεών τους άρχισε να διαδίδεται σε όλον τον κόσμο.

Φωτογραφία με τους κανόνες του Cambridge

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ή ΡΑΓΚΜΠΙ;

Το ποδόσφαιρο ήταν δημοφιλές κυρίως στα κολλέγια της Αγγλίας στα μέσα του 19ου αιώνα. Δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι κανόνες και έτσι το κάθε κολλέγιο είχε δικούς του. Σε άλλα μπορούσε να πιάσεις την μπάλα με τα χέρια, σε άλλα να χτυπήσεις τον αντίπαλο για να την κλέψεις. Αυτό δυσκόλευε πάρα πολύ το γεγονός να παίξουν δύο κολλέγια μεταξύ τους. Τότε οι δύο ομάδες συμφωνούσαν με τον αριθμό των παικτών. Μπορούσαν να είναι και 15, ίσως και παραπάνω.

Μία μέρα σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου 1863, βγήκαν οι πρώτοι κοινοί κανόνες. Ονομάστηκαν οι κανόνες του Cambridge, καθώς η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σε αγώνα που έγινε στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Οι κανόνες έμοιαζαν περισσότερο με αυτούς του ράγκμπι. Έτσι σε συναντήσεις το 1863 ορίστηκαν κάποιοι κανόνες και δημιουργήθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Όσοι δεν συμφώνησαν με αυτούς τους κανόνες, δημιούργησαν την ομοσπονδία ράγκμπι.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ

Σιγά σιγά με το χρόνια άρχισαν μπαίνουν νέοι κανόνες:

1865: Για πρώτη φορά μπήκε το οριζόντιο δοκάρι. Δεν ήταν ακριβώς δοκάρι αλλά μία ταινία στο ύψος των 2,44 μέτρων.
1871: Καθορίστηκε για πρώτη φορά το βάρος και η περιφέρεια της μπάλας.
1871: Μέχρι τότε μπορούσε ο καθένας να πιάνει την μπάλα. Τότε έγινε η αλλαγή και μόνο ο τελευταίος παίκτης μπορούσε να την πιάσει, ασχέτως το ποιος ήταν.
1872: Επινοήθηκε το κόρνερ.
1875: Αντί ταινίας τοποθετήθηκε ένα οριζόντιο, στέρεο δοκάρι.
1882: Το πλάγιο-άουτ άρχισε να εκτελείται με δύο χέρια αντί για ένα.
1890: Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα δίχτυα στις εστίες.
1891: Ορίστηκε η έννοια του πέναλτι.
1892: Αλλαγή στον κανόνα των πέναλτι. Πλέον γίνεται μία επαφή από τον εκτελεστή. Έως τότε μπορούσε να ντριμπλάρει.
1912: Ο τερματοφύλακας μπορούσε έως τότε να πιάνει την μπάλα μέχρι το κέντρο του γηπέδου. Από τότε μπορεί μόνο μέσα στην μεγάλη του περιοχή.
1913: Το τείχος στο φάουλ πηγαίνει από τα 5 μέτρα στα 9.

Το λογότυπο της FIFA, η οποία δημιουργήθηκε το 1904

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ

Το 1872 η Αγγλία και η Σκωτία παίζουν τον πρώτο επίσημο αγώνα μεταξύ δύο χωρών. Ο αγώνας έγινε στην Σκωτία, στο γήπεδο Hamilton Crescent.

Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με πολύ επιθετικά συστήματα. Συγκεκριμένα η Αγγλία με σύστημα 1-1-8 και η Σκωτία με σύστημα 2-2-6. Το ειρωνικό είναι πως ο αγώνας έληξε 0-0. (Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το άρθρο ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ)

Το 1883 γίνεται το πρώτο διεθνές τουρνουά μεταξύ των τεσσάρων χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου με νικήτρια την Σκωτία.

Πέρασαν 30 χρόνια από τον πρώτο διεθνές αγώνα μέχρι να πραγματοποιηθεί κάποιος εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτός ο αγώνες ήταν μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας. Τελικό αποτέλεσμα 5-0.

Δύο χρόνια μετά, το 1904, ιδρύεται η FIFA. Πλέον αριθμεί 211 χώρες-μέλη, οι οποίες είναι περισσότερες και τον ΟΗΕ, ο οποίος αριθμεί 193.

To 1916 γίνεται το πρώτο ηπειρωτικό τουρνουά. Συγκεκριμένα το Copa América για τις χώρες της Νότας Αμερικής.

14 χρόνια αργότερα, το 1930, διοργανώνεται το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη με 13 χώρες να συμμετέχουν.

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΗΜΕΡΑ

Το άθλημα άλλαξε μέσα στα χρόνια. Άλλαξαν κανόνες, άλλαξε ο τρόπος παιχνιδιού, τα συστήματα και πολλά ακόμα. Πολλά έχουν μείνει ίδια. Το πάθος, η ένταση, η ανθρώπινη επαφή, τα συναισθήματα και τα αισθήματα, όπως τόσα και τόσα ακόμα, τα οποία δεν θα αλλάξουν ποτέ.

Ας απολαύσουμε λοιπόν το ποδόσφαιρο όπως πρέπει και να μην σκοτιζόμαστε με το παραμικρό που γίνεται σε αυτό. Μην φωνάζουμε μόλις γίνει φάουλ, θέλει χρόνο να βάλει την σφυρίχτρα στο στόμα και να σφυρίξει ο διαιτητής. Έχει μάτια και βλέπει. Ας το χαρούμε λοιπόν και μην τσακωνόμαστε για αυτό. Πάμε λοιπόν να παίξουμε, να δούμε, να παρακολουθήσουμε και να χαρούμε.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *