Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑΤΖΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ;

Χειροποίητα κοσμήματα, παλιές φωτογραφικές μηχανές, έπιπλα, φωτογραφίες και παλιές κάρτες είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που μπορεί να βρει κανείς στα ΠΑΛΙΑΤΖΙΔΙΚΑ της Θεσσαλονίκης. Τα οποία δημιουργήθηκαν από τους πρόσφυγες το 1927 με μεράκι και εκτίμηση προς τις πατρίδες που χάθηκαν.

 

Η κατεξοχήν περιοχή των παλιατζίδικων είναι αυτή του Μπιτ Μπαζάρ. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της αποκατάστασής τους, παραχωρήθηκαν στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσφύγων Θεσσαλονίκης οικόπεδα στην περιοχή της οδού Τοσίτσα. Εκεί, κατασκευάστηκαν διώροφα κτίρια στα οποία έμεναν ενώ στο ισόγειο λειτουργούσαν καταστήματα. Μάλιστα, εγκαινιάστηκαν  από τον ίδιο τον Βενιζέλο.

Μπιτ Παζάρ σημαίνει «Αγορά της ψείρας», όνομα που προήλθε από τα παλιά ρούχα που πωλούνταν στα καταστήματα τα οποία ήταν γεμάτα ψείρες. Χαρακτηριστικό της αγοράς αυτής είναι η περίκλειστη πλατεία της περιοχής με τις έξι στοές.

Εκεί στο σαββατιάτικο παζάρι, οι παλαιοπώληδες απλώνουν τις πραμάτειες τους σε σεντόνια, πάγκους ή καφάσια. Επάνω τους συναντάς από ρολόγια και νομίσματα μέχρι σουγιάδες και παιδικά περιοδικά. Βιβλία που δεν πίστευες ότι υπάρχουν, βινύλια και κασέτες από πολύ παλαιότερες δεκαετίες.

Μικρά παιχνίδια που υπάρχουν στα παλιατζίδικα.

Πάντως, οι παλαιοπώληδες είναι εκεί και μεταφέρουν τη μικρή ή τη μεγάλη ιστορία που κρύβεται πίσω από το αντικείμενο που βρέθηκε στα χέρια τους. Εξηγούν μάλιστα από ποια εποχή προέρχεται αλλά και την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατούσε τότε.

Αντίκες και πιστόλια που μπορούν να εμπλουτίσουν τη συλλογή κάποιου.

Τέλος, λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί, τα παλιατζίδικα της Θεσσαλονίκης κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι πελάτες λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Το Σωματείο Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης όμως, διοργανώνει συχνά παζάρια παλαιών αντικειμένων τα οποία προσελκύουν δεκάδες αγοραστές και επισκέπτες.

Όμορφα ρολόγια που μόνο εκεί βρίσκεις.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Φωτογραφίες: Από το αρχείο του GRD

Λέξεις: Μπάμπης Χαραλαμπίδης

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *