Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: ΟΤΑΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΨΕΜΑ

Τι είναι η προπαγάνδα;

Ο Lasswell έχει πει για την ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ πως «στην ευρύτερη έννοια του όρου, είναι η τεχνική του επηρεασμού της ανθρώπινης δράσης με τη σκόπιμα διευθετημένη παρουσίαση της κατάστασης». Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ όχι μόνο δεν είναι καινούρια (υπάρχει από τη φεουδαρχική Ευρώπη), αλλά τον προηγούμενο αιώνα μεσουράνησε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εσωτερικές και εξωτερικές υποθέσεις κρατών (λ.χ. Ναζιστική Γερμανία).

ΜΜΕ και προπαγάνδα

Στην εποχή του σύγχρονου ανθρώπου, με την τεχνολογική και την κοινωνική άνθιση, τα ΜΜΕ είναι εκείνα που έχουν κατεξοχήν προπαγανδιστικές τάσεις. Σε αυτές συντελεί το γεγονός ότι σε ένα σύνολο 21 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών ΜΜΕ δημιουργήθηκαν 88,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τη στιγμή που η διαχείρισή τους συγκεντρώνεται σε πολύ λιγότερα χέρια», τα οποία επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το συμφέρον τους θυσιάζοντας την αλήθεια στην είδηση. Με αυτόν τον τρόπο έχει διαφοροποιηθεί και η ιδιότητα του δημοσιογράφου. Από εκεί που εξέθεταν τη δική τους άποψη, έχουν γίνει ρεπόρτερ που απλώς αναφέρουν ό,τι ικανοποιεί την τσέπη ανωτέρων.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου


Η τεχνική της προπαγάνδας είναι ουσιαστικά ένα σύνολο τεχνικών, καθώς αποτελεί ένα πολύπλευρο «εργαλείο». Πιο αναλυτικά, τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν τη διασκέδαση προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τον δέκτη από την πραγματικότητα, Συνάμα, κάνουν επίκληση στο συναίσθημα του δέκτη, που αποτελεί μια κλασική τεχνική θαμπώματος.

Επιπλέον, η «σαλαμοποίηση» βοηθάει μία κυβέρνηση να κρατήσει κρυφά τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της. Ο σκοπός είναι διττός: αφενός να πείσει το κοινό για τις προθέσεις της και αφετέρου να αποτινάξει την αντιπολίτευση. Όλα τα παραπάνω συνυφαίνουν αδυναμία στην ορθολογιστική και κριτική ικανότητα των ανθρώπων.

Η προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Η αλήθεια μοιάζει ψέμα

Πριν τη μετάδοση μιας είδησης υπάρχει ολόκληρη προεγασία για το πώς θα επεξεργαστεί καταλλήλως, ώστε να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό διαφημιστών. Αυτή η υποκειμενική χροιά που παίρνει παρουσιάζεται στον δέκτη ως αντικειμενική. Το γεγονός ότι από κάθε πηγή απορρέει πληθώρα πληροφοριών οδηγεί σε βομβαρδισμό τον οποίον ο δέκτης καλείται να διαχειριστεί, ώστε να αποφασίσει ο ίδιος ποια πληροφορία-άποψη είναι η αληθής.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:


Εύη Κουρίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *