Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

Η Ομήρου Ιλιάδα είναι ένα διαχρονικό αριστούργημα που έχει εμπνεύσει μεγάλους τραγωδούς, συγγραφείς, ακόμη και σκηνοθέτες της σημερινής εποχής.

Οι πιο γνωστές ταινίες που έχουν βγει με θέμα τον Τρωικό Πόλεμο, είναι η Οδύσσεια του 1997, που διηγείται την ιστορία του Οδυσσέα και τον ρόλο του στον Τρωικό πόλεμο. Άλλη γνωστή ταινία είναι η Ωραία Ελένης της Τροίας του 2003, μια παραγωγή που δεν θέλει να θυμάται κανείς, και φυσικά η Τροία του 2004 με Αχιλλέα τον Μπράντ Πιτ, Έκτορα τον Έρικ Μπάνα, και Πρίαμο τον αξεπέραστο Πίτερ Ο΄Τουλ. Παρότι η ταινία σε σχέση με την Ωραία Ελένη Της Τροίας ήταν κλάσεις ανώτερη, αναφερόταν σε ορισμένα γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ στην Ιλιάδα, όπως η είσοδος του Αχιλλέα στην Τροία με τον Δούρειο Ίππο, ο θάνατος του Αίαντα από τον Έκτορα, ο θάνατος επίσης του Μενελάου από τον Έκτορα και φυσικά, ο θάνατος του Αγαμέμνονα από την Βρισηίδα.

Ωστόσο, το 2008, τα κόμικ της Μarvel, και πιο συγκεκριμένα το Marvel Illustrated, έκανε την τολμηρή κίνηση και έβγαλε κλασσικά αριστουργήματα σε μορφή κόμικ, ενώ το πρώτο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 ήταν η Ιλιάδα!

Η ιστορία ξεκινάει από το ταξίδι των Ελλήνων προς την Τροία, στην  συνέχει, όπως και στην κανονική Ιλιάδα, βλεπουμε τα γεγονότα να εξελίσσονται  όπως ακριβώς τα περιγράφει Όμηρος. Χάρη στην δύναμη της εικόνας που παρέχουν τα κόμικ, η Ιλιάδα γίνεται ακόμα πιο φανταστική, καθώς δείχνει τον τραυματισμό της Θεάς Αφροδίτης και του Θεού Άρη από τον Διομήδη, την επική μονομαχία Αίαντα και Έκτορα, όπως και την μονομαχία Έκτορα και Αχιλλέα, και φυσικά την πτώση της Τροίας από το τέχνασμα του Δούρειου Ίππου.

Μερικές λεπτομέρειες αλλάζουν στο κόμικ, όμως είναι τόσο καλογραμμένες που προσθέτουν στο συγκεκριμένο αριστούργημα, παρά αφαιρούν κάτι από την μαγεία του. Τον Ιούνιο του 2009 βγήκε το Trojan War από την Marvel Illustrated, και παρότι ήταν αρκετά καλό σαν κόμικ, δεν ξεπέρασε σε αισθητική και ποιότητα την Ιλιάδα που είχε βγει πριν ένα χρόνο.

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Έρευνα, Γιώργος Μπίτζιος (δημοσιογράφος)

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *