Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

TΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΡΗΝΟΥ

Το ήξερες ότι στην αρχαία Ρώμη έκαναν εκτελέσεις ανθρώπων στις «Γεμόνιες Σκάλες»; Μια σειρά από σκαλοπάτια που βρίσκονταν στο κέντρο της αρχαίας Ρώμης.

Τι ήταν οι «Γεμόνιες Σκάλες»

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

Τον 1ο και 2ο αιώνα μ. Χ. αυτά τα σκαλοπάτια έγιναν διαβόητα ως τόπος εκτέλεσης και έκθεσης πτωμάτων/εγκληματιών. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν στην ιστορία ως «σκάλες του θρήνου» και του σαδιστικού θεάματος. Επρόκειτο για μία σειρά από σκαλοπάτια όπου γίνονταν εκτελέσεις εγκληματιών, συνήθως με στραγγαλισμό. Στη συνέχεια οι σοροί των εκτελεσμένων αφήνονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σκαλοπάτια, ώστε να σαπίσουν και να τα κατασπαράξουν σκυλιά και όρνια. Ό, τι απέμενε από τα πτώματα κάποια στιγμή τα πετούσαν στον Τιβέριο ποταμό.

 

Ο Τιβέριος είχε διατάξει τη θανάτωση πολλών συγκλητικών και άλλων αριστοκρατών που θεωρούσε απειλή για την εξουσία του. Αρκετοί εκτελέστηκαν στις Γεμόνιες Σκάλες. Ανάμεσά τους ήταν και ο διοικητής της πραιτοριανής φρουράς του, Λούκιος Αίλιος Σεηιανός. Κάποτε υπήρξε το πιο έμπιστο πρόσωπο του αυτοκράτορα και επίδοξος διάδοχός του.

 

Ο ανατριχιαστικός θάνατος ενός αυτοκράτορα

 

Ένα ακόμη θύμα που έχασε τη ζωή του στα σκαλοπάτια ήταν ο αυτοκράτορας, Αύλος Βιτέλλιος Γερμανικός. Αυτός ο  στρατηγός είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτορας το 69 μ. Χ. στη διάρκεια των εμφυλίων πολέμων που ακολούθησαν το θάνατο του Νέρωνα. Όταν οι δυνάμεις του ηττήθηκαν από εκείνες του Βεσπασιανού, ενός άλλου στρατηγού που είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτορας, κρύφτηκε στη Ρώμη. Όμως κάποιος τον πρόδωσε και οι στρατιώτες τον βρήκαν.

 

Ημίγυμνο και ταλαιπωρημένο, του πέρασαν ένα σχοινί στο λαιμό και τον οδήγησαν στις Γεμόνιες Σκάλες. Εκεί τον χτύπησαν αλύπητα πριν τον στραγγαλίσουν με το σχοινί περασμένο στο λαιμό του. Τα τελευταία λόγια του Βιτελλίου όπως τον τραβούσαν πάνω στα διαβόητα σκαλοπάτια ήταν συγκινητικά, είπε: «Κι όμως ήμουν κάποτε ο αυτοκράτορας σας».

 

Στη σημερινή εποχή, απαγορεύεται να κάτσεις στα συγκεκριμένα σκαλοπάτια, στο κέντρο της Ρώμης, διότι θεωρείται αρχαίος χώρος. Οπότε οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο.

 

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *