Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Από την αρχαία ελληνική μυθολογία ο ελλέβοροςχρησιμοποιήθηκε για να γιατρέυει αρρώστους και να επουλώνει τις πληγές τους. Οι κόρες του βασιλιά του Άργους, Πρόετου θεραπεύτηκαν από τον μάντη και θεραπευτή Μελάμπους με τη χρήση του ελλέβορου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως βότανο για την αντιμετώπιση από τον εμετό. Η ιστορία του έχει βοηθήσει και τον πιο δυνατό Έλληνα ήρωα, τον Ηρακλή.

Η μανία του Ηρακλή

Ο Ευριπίδης ονόμασε τον Ηρακλή μεταξύ άλλων και Μενόμενο, διότι η Ήρα ήθελε να εκδικηθεί τον πατέρα των θεών Δία για την απιστία του. Έστειλε την θεά Λύσσα να κάνει τον Ηρακλή μανιακό. Εκείνος από την ασθένεια δεν αναγνώριζε τα ίδια του τα παιδιά και τη γυναίκα του, με αποτέλεσμα να τους σκοτώσει με το τόξο και τα βέλη του, επίσης προσπάθησε να σκοτώσει και τον θνητό πατέρα του, τον Αμφιτρύωνα. Τον σταμάτησε η θεά Αθηνά με μια πέτρα στο κεφάλι και έτσι σώζει τον πατέρα του.

Θεραπεία με τη χρήση ελλέβορου

Ο Ηρακλής όταν συνήλθε από το χτύπημα και συνειδητοποίησε τι είχε κάνει σιχάθηκε τον εαυτό του. Υπήρχαν φήμες για μια πόλη στα παράλια του σημερινού νομού Βοιωτίας, την Αντίκυρα. Εκεί πίστευε πως θα βρει τη θεραπεία και την εξιλέωση που έψαχνε, έτσι πήγε στο παλάτι του βασιλιά Αντικυρέα και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο βασιλιάς όταν αντίκρυσε τον Ηρακλή, κατάλαβε αμέσως ότι χρειάζεται θεραπεία και έστειλε στα βουνά έναν ντόπιο βοσκό να του φέρει τον καλύτερο ελλέβορο. Η αποστολή έλαβε τέλος με ταχύτητα, καθώς οι γιατροί του παλατιού έφτιαξαν ένα φάρμακο από το φυτό, με σκοπό την χορήγηση του στον Ηρακλή. Ο τελευταίος με το που το κατανάλωσε ανέκτησε τις δυνάμεις του και την διάθεσή του κι έτσι για να εξιλεωθεί αποφάσισε να εκπληρώσει τους γνωστούς 12 άθλους του.

Σύμβολο ελπίδας

Ο ελλέβορος ο κυκλόφυλλος προέρχεται από ορεινές περιοχές στην ευρωπαική ήπειρο, κατά κύριο λόγο στα Βαλκάνια, αν και φτάνει μέχρι τη Βαυαρία. Τον βρίσκουμε σε ύψος μέχρι 1800 μέτρα το διάστημα από Ιανουάριο μέχρι Μάιο. Επειδή εμφανίζετε κάθε χρόνο μόλις λιώσουν τα χιόνια προκύπτει και ο χαρακτηρισμός, σύμβολο ελπίδας. Σε ύψος αγγίζει τα 30 εκατοστά ανάλογα σε τι υψόμετρο τον συναντάμε, καθώς και το χρώμα των φύλλων του. Το φυτό έχει και ένα σοβαρό μειονέκτιμα για το ανθρώπινο είδος, είναι δηλητηριώδης. Επομένως όταν το αντικρήσετε μην το αγγίξετε χωρίς γάντια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταβίται στο νοσοκομείο για άμεση λήψη πρώτων βοηθειών.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Δημήτρης Κώστογλου, φωτορεπόρτερ

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *