Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟΥΡΜΠΕΣ ΜΟΥΣΑ ΜΠΑΜΠΑ: ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΑ

Ο ΤΟΥΡΜΠΕΣ μεταφράζεται ως ταφικό μνημείο ή μαυσωλείο. Στην πλατεία Τερψιθέας της Άνω Πόλης βρίσκεται ένα μέρος με τη δική του ιστορία. Για πολλούς άγνωστο, αλλά σίγουρα όχι για τους ανθρώπους της περιοχής. Μιλάμε για τον ΤΟΥΡΜΠΕ Μουσά Μπαμπά.

Ο Τουρμπές Μουσά Μπαμπά μαζί με τα κλασσικά σπίτια της Άνω Πόλης, τα οποία διατηρούν συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Αυτό το κτίσμα κοσμεί την πλατεία από τον 16ο αιώνα. Κάποτε σε εκείνο το σημείο ήταν η αυλή ενός μοναστηριού Μπεκτασήδων. Καθόλου τυχαίο αν σκεφτείς πως ”Τερψιθέα” σημαίνει ”ευχάριστη θέα”.

Με τα χρόνια να περνούν και τα κτήρια γύρω από τον ΤΟΥΡΜΠΕ να υψώνονται, μπορεί να μην έχει τη θέα όπως κάποτε αλλά παραμένει ένα μέρος ηρεμίας και καλής αύρας. Πλέον, υπάρχει δίπλα και παιδική χαρά οπότε αυτό δίνει έναν άλλον τόνο.

Φωτογραφία από ένα κομμάτι της πλατείας Τερψιθέας.

ΤΟΥΡΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΑ

Η ιστορία λέει γλυκά πράγματα. Μια ιστορία φρουρού για την αγάπη δύο ατόμων. Ο νεαρός Μουσά Μπαμπά ήταν στο υπηρετικό προσωπικό ενός Αγά. Όταν αυτός θέλησε να πάει στην Μέκκα να προσκυνήσει, η γυναίκα του έφτιαξε τον αγαπημένο του χαλβά για να τον νιώθει κοντά της.

Ο Μουσά Μπαμπά βλέποντάς τη στεναχωρημένη γιατί ο άντρας της δεν μπορούσε να δοκιμάσει, καθώς έβαλε όλη της την τέχνη, υποσχέθηκε πως ο Αγάς θα δοκιμάσει το επόμενο πρωί ένα μεγάλο κομμάτι χαλβά.

Αυτή πιστεύοντας πως ο νεαρός ήθελε να δοκιμάσει χαλβά του έδωσε ένα κομμάτι. Μέρες αργότερα που γύρισε ο Αγάς είπε πως ευχαριστήθηκε το κομμάτι χαλβά που βρήκε έξω από την πόρτα του στην διάρκεια του ταξιδιού.

Μπορεί κάποιος να διακρίνει τα “ταττουάζ” που έχει χωρίς την θέλησή του ο Τουρμπές Μουσά Μπαμπά αλλά δεν χ’ανεται η μαγεία του

Αυτό το γεγονός θεωρήθηκε θαύμα και ο Μουσά Μπαμπά θεωρήθηκε άγιος.

Ο θρύλος λέει πως ακόμα και σήμερα, όταν βραδιάσει, μπορείς να νιώσεις το φύσημα και να ακούσεις τον καλπασμό του αλόγου του Μουσά Μπαμπά.

Αν θες και συ ο ίδιος να βιώσεις τον θρύλο μπορείς να πας εκεί που είναι ο ΤΟΥΡΜΠΕΣ. Ακολουθείς την οδό Ολυμπιάδος μέχρι τα σκαλάκια ακριβώς πριν την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Μόλις τα ανέβεις τότε ακολουθείς τον διαγώνιο δρόμο που θα βρεις μπροστά σου.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Φωτογραφίες Αρχείου GRD

Λέξεις: Θοδωρής Βαφειάδης

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *