Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΤΣΑΚΩΜΟΣ ΔΥΟ ΣΥΝΝΥΦΑΔΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η πρώτη ιατροδικαστική έκθεση στα χρονικά του ελληνικού κράτους συντάχθηκε στις 20 Απριλίου του 1825.

Την υπόθεση εντόπισε ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Θανάσης Χρήστου και την συμπεριέλαβε στο νέο του βιβλίο με θέμα την αστυνομία κατά τη διάρκεια του αγώνα της ανεξαρτησίας.

Επρόκειτο για ένα ιδιαιτέρα βίαιο επεισόδιο που εξελίχθηκε σε χωριό της Αργολίδας. Η έκθεση που συντάχθηκε απευθυνόταν στον υπουργό της Αστυνομίας και αφορούσε στην αποβολή μιας νεαρής εγκυμονούσης, εξαιτίας ενός άγριου καβγά με τη συννυφάδα της.

Μόλις ο Υπουργός έλαβε την έκθεση, έστειλε έναν από τους άνδρες του στο χωριό Ανιαή, όπου είχε συμβεί το αιματηρό συμβάν, για να εξετάσει την υπόθεση.

Ο αστυνόμος μόλις ολοκλήρωσε την αυτοψία, συνέγραψε μία σύντομη ανταπόκριση στον ανώτερό του, στην οποία περιγράφει λεπτομερώς πως εξελίχθηκε η εγκληματική πράξη.

Έγραφε:

«Εις το χωριόν Ανιαή τρεις εβδομάδες προ του Πάσχα ήλθον αι δύο σύννυμφοι.  Ευγενία  γυνή του Κωνσταντίνου Γκάτζη και Ελένη, του Τάσου Γκάτζη.

Εις την φιλονικίαν αυτή ρίπτει κατά γης την Ευγενία , η στείρα Ελένη, την βάλλει εμπρούμυτα, γονατίζει εις την μέσην και από το υποκάμισον από κάτω χώνει τας δυο της χείρας εμπρός και αρχίζει να σχίζει με τους όνυχας εις την υπογάστριον χώρα της κοιλίας».      

Η βαριά τραυματισμένη εγκυμονούσα, Ευγενία, φώναζε απεγνωσμένα βοήθεια. Οι γείτονες έντρομοι έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει και, όπως δήλωσαν και στον αστυνόμο, την βρήκαν πληγωμένη, να αιμορραγεί.

Αφού την μετέφεραν σπίτι κάλεσαν μια μαία από το Ναύπλιο να την εξετασει. Η Ευγενία αιμορραγούσε από την μήτρα της, το παιδί που κυοφορούσε σίγουρα βρισκόταν σε κίνδυνο, αλλά η μαία δεν μπορούσε να πει ακόμα με βεβαιότητα αν το είχε χάσει.

Η άτυχη εγκυμονούσα γεμάτη οργή για την συννυφάδα της αποφάσισε να την εκδικηθεί .

Απευθύνθηκε στο «Υπουργείο Παπαφλέσσα» που εκτελούσε χρέη Υπουργού Εσωτερικών και Αστυνομίας, ο οποίος έστειλε μερικούς άνδρες στο χωριό προκειμένου να βρουν τη δράστιδα  Ελένη για να τη συλλάβουν.  Εκείνη όμως βρισκόταν απλά κρυμμένη και η απεσταλμένοι του Υπουργείου επέστρεψαν με «άδεια χέρια».

Την ίδια στιγμή οι δημογέροντες  ζήτησαν να πληρώσει ο σύζυγός της Ελένης στην Ευγενία πεντακόσια γρόσια στην Ευγενία για την ψυχική οδύνη και τα έξοδα θεραπείας της.

 ιατροδικαστική έκθεσηΟι αιμορραγίες

Οκτώ μέρες μετά την επίθεση, η Ευγενία ξεκίνησε να αιμορραγεί. Ωστόσο, η αιμορραγία αντιμετωπίστηκε και δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στον γιατρό.

Συγγενείς και φίλοι της, όμως, έβλεπαν ότι όσο περνούσαν οι μέρες γινόταν όλο και πιο αδύνατη, ενώ η υγεία  της είναι εύθραυστη. Έναν μήνα μετά, η Ευγενία και ο σύζυγός της ξεκίνησαν για το Άργος προκειμένου να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Στο δρόμο, όμως, η Ευγενία παρουσίασε επιδείνωση και είχε «μεγάλη και σφοδρά αιμορραγία της μήτρας». Ο αστυνόμος έγραφε στην έκθεση:

«Το επίσημον της αιμορραγίας φαίνεται και από τα φορέματα, τα οποία είναι βεβαμμένα με αίμα. Ταυτοχρόνως έγινε και πρόπτωσις της μήτρας». 

Ένας βοσκός που βρέθηκε στο σημείο που ήταν το νεαρό ζευγάρι, μετέφερε τα μαντάτα στους γονείς της κοπέλας. Έντρομοι, μόλις άκουσαν τα νέα του βοσκού, κάλεσαν τη μαία και έτρεξαν να την βρουν.

Όταν έφτασαν αντίκρισαν την κόρης τους μέσα στα αίματα και ημιλυπόθημη. Η μαία τοποθέτησε την μήτρα πίσω στη θέση της και μεταφέρθηκαν όλοι μαζί στο γιατρό, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του αγέννητου βρέφους. ιατροδικαστική έκθεση

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *