Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Τέιλορ

ΗΠΑ: Ο ΑΚΑΡΙΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΤΕΙΛΟΡ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

Πρόκειται για τον, 12ο Πρόεδρο της Αμερικής, Ζαχαρία Τέιλορ, ο οποίος σε διάστημα 16 μηνών έχασε την ζωή του. Υπάρχουν μάλιστα διαφορετικές εκδοχές που αφορούν τον θάνατό του, αφού οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν κεντρίσει την προσοχή των επιστημόνων και του κόσμου. Μένει λοιπόν να δούμε αναλυτικά τα γεγονότα που συνέβησαν, πριν εκείνος καταλήξει να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ακούστε την ανάγνωση του κειμενου

Η εκλογή του Τέιλορ

 

Ο Ζαχαρίας Τέιλορ γεννήθηκε στις  24 Νοεμβρίου του 1784 στη Βιρτζίνια. Αρχικά ξεκίνησε την καριέρα του ως αξιωματικός στο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Έπειτα ακολούθησε και η νίκη του στον Μεξικανοαμερικανικό πόλεμο, που τον έκανε να ξεχωρίσει για τις ηγετικές του ικανότητες.

 

Παρότι συμμετείχε ενεργά για πολλά χρόνια σε μάχες για να τιμήσει την πατρίδα του, θέλησε στη συνέχεια να τεθεί υποψήφιος στις εκλογές που γινόντουσαν το μακρινό έτος 1848. Εκπροσωπώντας το κόμμα Ουίγων κατάφερε να κερδίσει  τον αντίπαλο του δημοκρατικού κόμματος Lewis Cass, με αποτέλεσμα στις 4 Μαρτίου να αναλάβει επιτέλους τα καθήκοντά του ως πρόεδρος.

 

Τα σενάρια θανάτου

 

Ενώ όλα έμοιαζαν να κυλούν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, στις 9 Ιουλίου του 1850, μέσα στο το διάστημα των 16 μηνών, συνέβη κάτι αναπάντεχο. Ο Τέιλορ σε ηλικία 65 ετών χάνει την ζωή του, προκαλώντας έτσι μεγάλη σύγχυση τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στους ψηφοφόρους του.

 

  • Η είδηση αυτή άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν και οι φήμες, ακόμη και για δολοφονία από πρόθεση. Η θεωρία αυτή στηρίχτηκε στην υπόθεση ότι θα μπορούσε να τον έχει δολοφονήσει κάποιος υποστηρικτής του. Ωστόσο ο πολιτικός επιστήμονας Μάικλ Παρέντι, σε δήλωσή του ανέφερε: «Δεν υπάρχει οριστική απόδειξη ότι ο Τέιλορ δολοφονήθηκε, ούτε φαίνεται ότι υπάρχει οριστική απόδειξη ότι δεν δολοφονήθηκε».
  • Μια άλλη εκδοχή είναι εκείνη του καθηγητή ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, Χάμιλτον Σμιθ. Υποστήριζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλητηριαστεί. Βασιζόμενος στα κρούσματα χολέρας εκείνη την εποχή και λόγω της ελλιπούς καταγραφής στατιστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, πίστευε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υγεία του.
  • Βέβαια και η καθηγήτρια και συγγραφέας, Κλάρα Ράιζινγκ είχε με την σειρά της μια διαφορετική οπτική. Έτσι το 1991 έπεισε τον πλησιέστερο εν ζωή συγγενή του Τέιλορ να γίνει εκταφή, σκοπό να εξεταστούν τα λείψανά του. Παίρνοντας δείγματα από μαλλιά και νύχια, τελικά αποδείχτηκε ότι δεν βρέθηκαν ικανές ποσότητες αρσενικού στο σώμα του, με συνέπεια να μην βγαίνει αληθής η εκτίμησή της.

Η επικρατέστερη εκδοχή

 

Μπορεί να φαίνεται αρκετά μπερδεμένη η όλη ιστορία, όμως υπάρχει μια πιθανή εξήγηση. Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας τις ημέρες που εορταζόταν η 74η επέτειος της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στην Ουάσινγκτον, υπερίσχυε ταυτόχρονα η υγρασία και το πλούσιο φαγητό. Αυτό έκανε τον Ζαχαρία Τέιλορ να καταναλώσει μια μεγάλη ποσότητα κερασιών και κρύο γάλα.

 

Για κακή του τύχη άρχιζε σταδιακά να νιώθει αποδυναμωμένος, ενώ παράλληλα υπέφερε από έντονες κράμπες στο στομάχι, έχοντας διάρροια και πυρετό. Παρότι έλαβε κάποια φάρμακα η κατάσταση του έδειχνε να χειροτερεύει. Ο προσωπικός γιατρός του ανησυχούσε για την υγεία του προέδρου.

 

Στη διάγνωση διέκρινε την οξεία γαστρεντερίτιδα, όπου εκείνη την εποχή, περιγράφεται ως cholera morbus. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τόσα χρόνια εξακολουθεί μέχρι τώρα η ακριβής αιτία του θανάτου του να αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο.

 

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *