Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
αθλητισμός

ΤΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ;

Ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι που, ανά καιρούς, έχει εξελιχθεί. Από εκεί που αγωνιζόντουσαν γυμνοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατάφεραν να έχουν τον ιδανικό εξοπλισμό για όλους. Με αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τον εξοπλισμό που έχουν όλοι οι αθλητές στο ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο.

Ποδόσφαιρο

Την αρχή θα την κάνουμε με το «βασιλιά των σπορ». Ο εξοπλισμός των ποδοσφαιριστών αποτελείται από:

Φανέλα: Η φανέλα του αθλητή είναι για να ξεχωρίσουν οι ομάδες μεταξύ τους. Απαγορεύεται να φοράνε ίδιο χρώμα εμφάνιση γιατί δεν θα καταλαβαίνουν τον συμπαίκτη τους. Έχει πάντα μανίκι, είτε κοντό είτε μακρύ. Εκτός αυτού υπάρχουν και ορισμένοι περιορισμοί. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για παράδειγμα, απαγορεύονται να υπάρχουν πάνω ζώα, ενώ στην Ιταλία έχει απαγορευτεί η πράσινη φανέλα για να μην μπερδεύεται με το χορτάρι.

Σορτσάκι: Το σορτσάκι του αθλητή είναι μέρος της στολής του. Με αυτό επίσης μπορεί να ξεχωρίσει από την αντίπαλη ομάδα, ενώ έχει τους ίδιους περιορισμούς με την φανέλα.

Κάλτσες: Με αυτό ολοκληρώνεται η κύρια εμφάνιση του ποδοσφαιριστή, για να ξεχωρίζει από την αντίπαλη ομάδα. Για άλλη μια φορά ισχύουν τα παραπάνω, απλά εδώ σαν επιπλέον κανόνας πρέπει οι κάλτσες να είναι σηκωμένες. Ο κάθε αθλητής πόσο σηκωμένες ή όχι θέλει να είναι.

Επικαλαμίδες: Οι επικαλαμίδες είναι για να προστατεύσουν τον ποδοσφαιριστή από πιθανό τραυματισμό. Λόγω του ότι είναι άθλημα που παίζετε με τα πόδια, είναι πιο εύκολο να τραυματιστούν εκεί. Έτσι ο κανονισμός ζητάει από αυτούς να φοράνε. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε αυτές, ο καθένας μπορεί να φοράει ότι επικαλαμίδα θέλει, αφού κρύβεται από την κάλτσα.

Παπούτσια: Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, έχουν από κάτω τάπες για να είναι ευκολότερη η κίνηση τους στο γρασίδι. Είναι κατασκευασμένα έτσι, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για αυτούς σε φυσικό ή τεχνητό χορτάρι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι υπάρχουν και οι τερματοφύλακες. Έχουν και αυτοί σημαντικό ρόλο σε έναν αγώνα και πρέπει να προσθέσουμε κάποια ακόμα σαν εξοπλισμό για αυτούς.

Γάντια: Για αρκετά χρόνια του περασμένου αιώνα, δεν υπήρχαν γάντια. Ο λόγος που ξεκίνησαν να υπάρχουν, είναι για να μπορεί ο τερματοφύλακας να κρατάει και να μπλοκάρει την μπάλα καλύτερα. Επιπλέον προστατεύει ελαφρός από κάποιον πιθανό τραυματισμό στα χέρια, που είναι και το βασικό μέρος που χρησιμοποιεί ο αθλητής.

Εμφάνιση: Η εμφάνιση του τερματοφύλακα, διαφέρει από αυτή των υπολοίπων συμπαικτών του. Είναι διαφορετικό χρώμα για να ξεχωρίζει μέσα στο γήπεδο, ενώ πρέπει να έχει διαφορετικό χρώμα εμφάνισης και από την αντίπαλη ομάδα. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν οι δυο τερματοφύλακες των δυο ομάδων, φοράνε ίδια χρώματα.

αθλητισμός

Μπάσκετ

Το μπάσκετ είναι το δεύτερο πιο διάσημο άθλημα για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Και αυτοί χρησιμοποιούν κάποιο εξοπλισμό όπως φανταζόμαστε που αποτελείται από:

Φανέλα: Η φανέλα είναι αμάνικη ή με κοντό μανίκι. Όπως προείπαμε και στο ποδόσφαιρο, χρησιμοποιείται για να ξεχωρίσουν οι δύο ομάδες τους συμπαίκτες τους. Το νούμερο που έχει ο καθένας, είναι για να ξεχωρίζει και αυτός από τους υπόλοιπους της ομάδας του. Επιπλέον, ο μοναδικός κανόνας που έχει, είναι ότι πρέπει να είναι μέσα από το σορτσάκι.

Σορτσάκι: Άλλο ένα μέρος της εμφάνισης που είναι για να ξεχωρίζει από τους υπολοίπους. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχει και αυτό διαφορετικό χρώμα από αυτό της αντίπαλης ομάδας, αλλά δεν είναι και αναγκαστικό αν ξεχωρίζει και από την φανέλα. Πολλές φορές το σχέδιο είναι η συνέχεια της φανέλας.

Κάλτσες: Το τελευταίο που είναι για την εμφάνιση του αθλητή. Ο μπασκετμπολίστας φοράει κάλτσες που πρέπει να είναι σηκωμένες, αλλά δεν είναι αναγκαστικό το μέχρι που θα φτάνει.

Παπούτσια: Λόγω του ότι κάτω είναι παρκέ, χρειάζεται πιο αθλητικό παπούτσι. Δεν έχει κάτι από κάτω που θα βοηθάει την καλύτερη ισορροπία, αυτό είναι στην κρίση του αθλητή. Το μόνο που έχει σαν μια επιπλέον βοήθεια, είναι για τα άλματα που κάνουν.

αθλητισμός

Βόλεϊ

Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα που τα τελευταία χρόνια έχει αγαπηθεί από πολλούς στην Ελλάδα. Ο απαραίτητος εξοπλισμός που θέλει είναι:

Φανέλα/σορτσάκι/κάλτσες: Ο μοναδικός λόγος που μπαίνουν και τα 3 μαζί, είναι γιατί όλα τους είναι τα μοναδικά που χρησιμοποιούν για την εμφάνιση του αθλητή. Η φανέλα είναι αμάνικη ή έχει ένα μικρό μανίκι. Στις κάλτσες δεν υπάρχει περιορισμός αν θα είναι κοντές ή ψηλές, είναι στην επιλογή του αθλητή.

Παπούτσια: Τα παπούτσια που φοράνε στο βόλεϊ, είναι παρόμοια με αυτά του μπάσκετ. Είναι αθλητικά και επειδή κάτω έχει παρκέ, βοηθάνε στο να τρέχουν πιο γρήγορα για να προλάβουν την μπάλα, ενώ και να κάνουν άλμα.

αθλητισμός

Πόλο

Ολοκληρώνουμε με ένα άθλημα που έχει προσφέρει πολλές χαρές στην Ελλάδα, παρότι δεν του δίνουμε τόση βαρύτητα σαν χώρα. Μιλάμε για το πόλο και ο εξοπλισμός που χρειάζεται ο αθλητής είναι:

Μαγιό: Το μαγιό του πόλου, στους άντρες είναι σλιπ και στις γυναίκες ολόσωμο. Χρειάζεται να έχει ελευθερία στις κινήσεις, οπότε δεν πρέπει να δέχονται μεγάλη πίεση από αυτά που φοράνε.

Σκούφος: Ο σκούφος χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζουν οι δυο ομάδες τους παίκτες τους. Επειδή είναι μέσα στο νερό, δεν υπάρχουν φανέλες κλπ, οπότε το κεφάλι είναι το μόνο εκτός νερού. Έτσι ο σκούφος υπάρχει για να ξεχωρίζουν.

αθλητισμός

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *