Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ευλογιά

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ: Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Από την αρχή της δεκαετίας η κοινωνία αντιμετωπίζει τη διεθνή κρίση. Μετά την πανδημία του Covid-19, μία νέα παράνοια έρχεται να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας υγείας. Η ευλογιά των πιθήκων αρπάζει τη σκυτάλη από τον Covid και κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη.

ευλογιά

Η ιστορία του ιού

Πρωτοεμφανίστηκε στην ήπειρο της Αφρικής και το 1958 ο ιατρός, Πρέμπεν φον Μάγκνους, τον αναγνώρισε ως παθογόνο. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν το 1970, ενώ μέχρι το 1979 καταγράφηκαν περίπου 50 περιστατικά. Ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 σημειώθηκαν πάνω από 400 κρούσματα, τα περισσότερα εξ αυτών σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Η πρώτη περίπτωση που ο ιός μόλυνε άνθρωπο εκτός της αφρικανικής ηπείρου, ήταν το 2003 στο Ουισκόνσιν, την Ιντιάνα και το Ιλινόις των Η.Π.Α., χωρίς να κινδυνέψει ιδιαίτερα κάποιο από τα κρούσματα.

ευλογιά
Συμπτώματα και μετάδοση

Τα συμπτώματα που κάνουν πρώτα την εμφάνισή τους είναι πυρετός, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι. Στη συνέχεια ο ασθενής εμφανίζει στο σώμα του εξανθήματα που μετά από λίγες μέρες μετατρέπονται σε φουσκάλες, μια παρόμοια εξέλιξη του ιού της ανεμοβλογιάς. Συνήθως διαρκεί από 2 έως 4 εβδομάδες χωρίς να αφήνει κάποιο κατάλοιπο. Μεταδίδεται σχετικά εύκολα από ζώο σε άνθρωπο με δαγκώματα, γρατσουνιές και την εισχώρηση υγρών του σώματος του ζώου στον οργανισμό τους. Από άνθρωπο σε άνθρωπο μεταδίδεται με άμεση επαφή και ανταλλαγή υγρών.

ευλογιά

Μέτρα πρόληψης

Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε εμβόλιο που να αφορά την πλήρη αντιμετώπιση του ιού, ωστόσο το εμβόλιο της ευλογιάς έχτιζε έναν μηχανισμό άμυνας. Το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εγκρίθηκε ένα εμβόλιο που είναι στενά συνδεδεμένο με τον ιό, με χρήση μόνο σε ανήλικες. Πρόκειται για εμβόλιο κατά της δαμαλίτιδας, μιας νόσου που πλέον έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη. Το κτηνιατρικό προσωπικό, καλό θα είναι να ελέγχεται τακτικά, διότι η πιθανότητα να αναπαράγουν τη μόλυνση είναι αρκετά μεγαλύτερη.

ευλογιά
Ανησυχητικό

Η νόσος δεν είναι τόσο ανησυχητική, αν δούμε τα νούμερα. Το ποσοστό των θανάτων από την ευλογιά των πιθήκων δε ξεπερνάει το 1%, επίσης έξω από τα σύνορα της Αφρικής δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος. Τέλος, οι ειδικοί καθησυχάζουν την ανθρωπότητα, γιατί οι ασθενείς δεν εμπνέουν ανησυχία με τον τρόπο που εξελίσσεται ο ιός. Αν αντιμετωπίσουμε την επιδημία με ευλάβεια και ταπεινότητα, όλα θα πάνε καλά.

ευλογιά

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Δημήτρης Κώστογλου, Φωτορεπόρτερ

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *