Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

EUROVISION ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η EUROVISION ξεκινάει σήμερα με τον 1ο ημιτελικό και έχει δώσει πολλές στιγμές που έχουν μείνει στην ιστορία. Μεγάλοι νικητές, τρομερά τραγούδια, απίστευτα σκηνικά και χορογραφίες έχουν μείνει χαραγμένες στα μυαλά πολλών.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά που θυμούνται πολλοί. Η EUROVISION είναι και ένα μέσο έκφρασης πολλών τραγουδιστών. Πάρα πολλά τραγούδια έχουν δημιουργηθεί πάνω σε ιστορίες ανθρώπων ως βιώματα.

Φυσικά υπήρξαν πολλές κατηγορίες τραγουδιών ακόμα όμως σήμερα θα ασχοληθούμε με μία συγκεκριμένη. Υπήρξαν τραγούδια τα οποία είχαν κρυμμένο, ή και όχι, πολιτικό μήνυμα. Παρ’ ότι δεν επιτρέπεται η πολιτική εμπλοκή μέσα στα τραγούδια, δύο από αυτά κέρδισαν. Πάμε να τα δούμε!

 

1976-ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη φορά. Είχε κάνει ντεμπούτο το 1974 και την επόμενη χρονιά δεν πήρε μέρος ως διαμαρτυρία λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας. Παράλληλα υπήρχε νωπή η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20ης Ιουλίου 1974.

Έτσι στη δεύτερη συμμετοχή της χώρας μας, το 1976, στάλθηκε το τραγούδι “Παναγιά μου, Παναγιά μου” με ερμηνεύτρια τη Μαρίζα Κωχ. Οι στίχοι ανέφεραν κατά πολύ μηνύματα κατά της εισβολής. Παραδείγματα είναι:

Δε θα ‘ναι κάμπινγκ για τουρίστες όι όι μάνα μ’Θα ‘ναι μονάχα μονάχα προσφυγιά

Σταυροί θα είναι φυτεμένοι όι όι μάνα μ’
Που τους σαπίζει σαπίζει ο καιρός

 

Και το ρεφρέν του τραγουδιού:
Παναγιά μου Παναγιά μου παρηγόρα την καρδιά μουΠαναγιά μου Παναγιά μου παρηγόρα την καρδιά μου

 

Σύμφωνα με φημολογίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα, υπήρχε Τούρκος ελεύθερος σκοπευτής για να πυροβολήσει επί σκηνής τη Μαρίζα. Η επιτροπή της EUROVISION είχε αναφέρει στην ερμηνεύτρια πως δεν λαμβάνει καμία ευθύνη και πως θα βγει με δική της επιλογή.

Στην Τουρκία, την ώρα της ελληνικής συμμετοχής, προβλήθηκε πρόγραμμα με χορό της κοιλιάς.

Εν τέλει κατέκτησε τη 13η θέση.

 

2009- ΓΕΩΡΓΙΑ

Εκείνη τη χρονιά η Γεωργία με τη Ρωσία βρισκόντουσαν στον απόηχο του μεταξύ τους πολέμου. Έτσι η Γεωργία επέλεξε να στείλει ένα τραγούδι με τίτλο “We do not wanna Put In”. Όπως είναι φανερό, ο τίτλος είναι άμεση αναφορά προς το Vladimir Putin.

Όταν στάλθηκε η επιλογή αυτή, η επιτροπή της EUROVISION την απέρριψε και τελικά η Γεωργία δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό. Το “αστείο” της υπόθεσης είναι πως ο διαγωνισμός γινόταν στη Ρωσία εκείνη τη χρονιά και δεν θα αποκλειόταν ένα σκηνικό ανάλογο του 1976.

Στίχοι με αναφορά στις τότε τρέχουσες καταστάσεις είναι:

Some people tell you the stories
To drag you down to the knees

We don’t wanna put in the negative move
It’s killin’ the groove

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ EUROVISION

ΟΥΚΡΑΝΙΑ-2016

Οι εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ήταν πάντα τεταμένες. Η ιστορία μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι μεγάλη. Το 1944 οι Τατάροι της Κριμαίας διώχθηκαν με εντολή του Στάλιν. Το 2016 η Ουκρανία στέλνει τραγούδι με το όνομα “1944”. Ερμηνεύτρια του τραγουδιού είναι η Jamala,  η οποία έχει Ταταρική καταγωγή.

Όλο το τραγούδι έχει ξεκάθαρη θέση και αναφορά προς το διωγμό του 1944, σε όλους τους στίχους του.

When strangers are comingThey come to your houseThey kill you alland sayWe’re not guiltynot guilty

 

Where is your heart?Humanity riseYou think you are godsBut everyone diesDon’t swallow my soulOur souls

Τελικά το τραγούδι κατέκτησε την 1η θέση. Την επόμενη χρονιά ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στην Ουκρανία και απαγορεύτηκε να συμμετάσχει η Ρωσία. Συγκεκριμένα, η Ρωσίδα ερμηνεύτρια απαγορεύτηκε να εισέλθει στην Ουκρανία λόγω του ότι ταξίδεψε απευθείας από τη Ρωσία στην Κριμαία, μια περιοχή που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, για να δώσει μια παράσταση, η οποία είναι παράνομη βάσει της ουκρανικής νομοθεσίας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ-2022

Κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η δεύτερη έστειλε τραγούδι ενώ η πρώτη αποβλήθηκε.

Το παρασκήνιο ξεκινάει από το διαγωνισμό της Ουκρανίας. Αρχικά είχε κερδίσει το τραγούδι “Tini zabutykh predkiv” της Alina Pash. Λίγες μέρες αργότερα αποκαλύφθηκε πως είχε εισέλθει στην Κριμαία από το ρωσικό έδαφος το 2015 και παραχάραξε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα με την ομάδα της προκειμένου να συμμετάσχει.

Τελικά οι Kalush Orchestra με το τραγούδι “Stefania”, οι οποίοι τερμάτισαν δεύτεροι στην εθνική επιλογή, επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία. Το τραγούδι μιλάει για τις δυσκολίες που περνάει μία μάνα στη ζωή της, για το πόσο έχει γεράσει η μητέρα τους, επικαλούμενος ένα νοσταλγικό παρελθόν.

Για πολλούς παραπέμφθηκε ως ύμνος στις δυσκολίες της μητέρας-χώρας με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να μην δέχεται τη νίκη. Παρόλα αυτά ο φετινός διαγωνισμός θα γίνει στο Λίβερπουλ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο τερμάτισε δεύτερο, λόγω του πολέμου που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Βαφειάδης Θεόδωρος, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *