Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
παιδί

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Η σχέση του γονέα με το παιδί του είναι η πιο δυνατή από όλες. Όταν καταφέρνουν να έρθουν πιο κοντά μέσα από τον αθλητισμό, η σχέση αυτή μπορεί να δυναμώσει παραπάνω. Ένα κοινό χόμπι που βελτιώνει το σώμα και τον νου του ανθρώπου.

Όμως πώς μπορεί ο αθλητισμός να συνδέει γονέα με παιδί; Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο πρώτος είναι να γυμνάζονται μαζί. Η γυμναστική είναι κάτι που αρέσει σε πολύ κόσμο. Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, να αρέσει σε παραπάνω μέλη μιας οικογένειας. Εκτός αυτού, μπορεί να προπονούνται μαζί σε κάποιο άθλημα, χωρίς να ασχολούνται απαραίτητα επαγγελματικά, απλά σαν χόμπι. Βέβαια, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στον δεύτερο παράγοντα σχέσης γονέα-παιδιού στον αθλητισμό.

Αυτός σημαίνει να είναι προπονητής του παιδιού ο γονέας. Λόγω ηλικίας, ο γονέας θα έχει παραπάνω εμπειρία πάνω σε αυτό αν ασχολούνταν από πριν. Πράγμα που σημαίνει ότι ο γονέας θα μπορεί να δείξει μερικές ασκήσεις παραπάνω στο παιδί του, χωρίς να χρειάζεται γυμναστήριο απαραίτητα. Αυτό εκτός από το δέσιμο που δίνει στην μεταξύ τους σχέση, βοηθάει και οικονομικά την οικογένεια, πράγμα πολύ σημαντικό στην εποχή που ζούμε.

Οι δυο αυτοί λόγοι μπορούν να φέρουν πολύ κοντά τους δυο τους. Είτε βλέποντας την εξέλιξη τους μαζί, είτε βοηθώντας ο γονέας για την εξέλιξη του παιδιού του. Όμως θεωρώ πως η τελευταία περίπτωση ότι είναι η σημαντικότερη. Δείχνει πόσο κοντά είναι οι δυο τους, χωρίς απαραίτητα να ασχολούνται μαζί. Δείχνει πρώτα την αγάπη που είχε το παιδί, έτσι και αλλιώς στον γονέα. Αναφερόμαστε στην περίπτωση που το παιδί, έχει επιλέξει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα του γονέα.

Κυρίως στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ έχουμε δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις, με την πιο χαρακτηριστική να είναι αυτή του Haaland. Ο Νορβηγός επιθετικός, φοράει πλέον την φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, όπως ακριβώς και ο πατέρας του για πολλά χρόνια.

Φαίνεται πόσο δεμένη σχέση είχαν οι δυο τους, που ποτέ δεν χάνουν την ευκαιρία να μιλήσουν ο ένας για τον άλλον. Άλλη μια περίπτωση που συγκινεί, είναι αυτή του Schmeichel. Ο γιος του θρυλικού τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ, ασχολήθηκε επίσης με το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, εκτός από αυτό, συνέχισε το έργο του πατέρα του ως τερματοφύλακας.

Ο αθλητισμός είναι μπορεί να ενώσει ανθρώπινες σχέσεις όπως έχουμε δει, όμως μπορεί τις ήδη δυνατές σχέσεις, να τις κάνει ακόμη πιο δυνατές. Δε νομίζω να μπορούμε να συναντήσουμε κάτι τέτοιο κάπου αλλού.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *