Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ρατσισμός

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ;

Τι είναι φυλετική διάκριση;

Ανά τα χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικοί αγώνες εναντία στις φυλετικές διακρίσεις. Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, το επιλεγμένο μίσος εναντία σε μειονότητες, είναι η καταστροφική ιδεολογία από την οποία πηγάζουν τα φυλετικά εγκλήματα μισούς, ειδικά σε περιόδους κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Πώς επιχειρείται η νομιμοποίηση αυτών των ξενοφοβικών αντιδράσεων από την παλαιά και νέα ρατσιστική ιδεολογία;

Για αρχή χωρίζουμε τους ανθρώπους σε διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες ή «φυλές», με βάση κάποια ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά, κοινά στην κάθε φυλετική ομάδα και τους θεωρούμε μιάσματα της κοινωνίας.

Στη συνέχεια, ο μικρός «Χίτλερ» που κρύβει ο ρατσιστής μέσα του, του λέει ότι είναι ένταξη να χλευάσεις, βρίσεις ή ξυλοκοπήσεις τους ανθρώπους από «κατώτερες» φυλές.

Οι προκαταλήψεις των εργοδοτών ή των υπηρεσιών αποτελούν πρόσκομμα στη συμμετοχή κάποιων συμπολιτών μας στην κοινωνική ζωή, π.χ. στο να βρουν δουλειά ή να νοικιάσουν ένα σπίτι. Όταν η προκατάληψη βασίζεται στην φυλή ενός ατόμου, αυτό σημαίνει τον αποκλεισμό ολόκληρων μειονοτήτων.

ρατσισμός

 

Ο νεορατσισμός

Ο νεορατσισμός διαφέρει από τον παραδοσιακό ρατσισμό διότι παρουσιάζεται ως ήπιος και επικεντρώνεται περισσότερο στις πολιτισμικές διαφορές σε σχέση με τον παραδοσιακό ρατσισμό. Ο νεορατσισμός προάγει τον πολιτισμικό διαχωρισμό και συνεπώς το γεωγραφικό διαχωρισμό που είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του «ζωτικού χώρου» των ημεδαπών. Επίσης , η μόρφωσή και ο πλούτος των «άλλων», μπορεί να αναγκάσουν το ρατσιστή να κάνει τα στραβά μάτια.

Το φαινόμενο στην Ελλάδα

«Εμείς» (οι ντόπιοι) , οι υγιείς, οι καλοί και φυσιολογικοί, το σημείο αναφοράς που ο καθένας θα πρέπει να μοιάζει, να αισθάνεται, να σκέφτεται βάσει αυτού – σε σχέση με «τους» (οι ξένοι) = οι μολυσματικοί, οι εγκληματίες, η απειλή, η διαταραχή, οι βίαιοι, οι διαρρήκτες, οι εισβολείς, κλπ. «Εμείς» (οι ντόπιοι) είμαστε οι καλοί σε σχέση με «τους» (οι άλλοι), οι κακοί. Οι άλλοι μπορεί να είναι οι Ρομά, Πακιστανοί, οι Αλβανοί και όσοι ακόμα θεωρούνται από την Ελληνική κοινωνία παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες ή από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο και αυτές οι καταστάσεις ενισχύουν τα ρατσιστικά αισθήματα των χωρών στις οποίες καταφεύγουν.

Ο ρατσισμός προσπαθεί να αποδείξει ότι οι πρόσφυγες είναι δειλοί, παράσιτα, ανίκανοι να ζήσουν τη ζωή τους και επομένως εγκατέλειψαν τις χώρες τους και ήρθαν εδώ για να καταναλώσουν τους πόρους μας, έστω και σαν δούλοι. Εξαιτίας όλων αυτών αυξάνουν την ανεργία, προκαλούν προβλήματα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας και γενικότερα προκαλούν διάφορες κοινωνικές αναστατώσεις, γίνονται κακό παράδειγμα για την κοινωνία.

ρατσισμός

Η κρατική βία

Το όργιο της κρατικής καταστολής και αστυνομικής βίας είναι πολύ έντονο τα τελευταία χρόνια, καθώς υπήρξαν θύματα. Για κάποιους κρατική βία σημαίνει πειθαρχία, για άλλους είναι τρομοκρατία για όλους τους πολίτες. Η επαναστατική βία αποδοκιμάζεται ως εγκληματική, ενώ η κρατική σαν αναγκαίο κακό. Πολλές φορές τα θύματα ξυλοκοπούνται ή δολοφονούνται λόγο προκαταλήψεων και φυλετικών διακρίσεων.

ρατσισμός

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *