Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ;

Ο πόλεμος, είναι ο έσχατος και χειρότερος τρόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών ή και κοινωνιών, σχετικά με την ανεξαρτησία, τα εδάφη, τους  οικονομικούς πόρους αλλά και την διαφορετικότητα της  ιδεολογίας τους.

Έχουμε δει στο παρελθόν ότι η ανθρωπότητα, δε φαίνεται να παραδειγματίζεται από την ιστορία, καθώς αυτή επαναλαμβάνεται και  ενισχύει τα ανθρώπινα δεινά, τόσο με τον πρώτο, όσο και με τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι η ονομασία που θα δοθεί, σε μια ενδεχόμενη, μελλοντική, τρίτη παγκόσμια στρατιωτική σύγκρουση μεγάλης κλίμακας, μετά τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. (Ο όρος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από το 1941 και μετά).

Αυτή την στιγμή, για μία ακόμη φορά, ο πλανήτης φαίνεται να βράζει, αναφορικά με τις  ταυτόχρονες πολεμικές εξάρσεις,  σε πολύ μεγάλο μέρος του.

 

 

Ταυτόχρονες πολεμικές εστίες

Υπάρχουν ενεργοί πόλεμοι αυτή τη στιγμή, που δε φαίνεται να βρίσκουν έδαφος για επίτευξη ειρήνης. Ο πόλεμος  μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας,  κρατάει  ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, χωρίς εμφανή σημάδια ύφεσης, συνεχείς καταστροφές και εκατέρωθεν σοβαρές ανθρώπινες απώλειες.

Μια ακόμα σοβαρή ενεργή εστία είναι ο Πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αδιάλειπτα, με πάνω από 27.708 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί και 67.147 να είναι τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

 

 

Δεν πρέπει να λησμονήσουμε και τις επιθέσεις των Ανταρτών Χούθι, ενάντια σε Αμερικανικά, Αγγλικά και Ισραηλίτικα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά θάλασσα, που είχαν σαν αποτέλεσμα, τα ανταποδοτικά πυρά των Αμερικανών εναντίον τους, στην Υεμένη. Υπάρχει μια σαφής στήριξη των Χούθι στον Παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται στη Γάζα και έτσι, η μία σύγκρουση συνδέεται άρρηκτα με την άλλη.

Μια ακόμα πολυετής δυναμιτισμένη σχέση, που ολοένα και περισσότερο αποτελεί μια ενδεχόμενη, παγκόσμια, πυρηνική απειλή, είναι η σχέση μεταξύ Κίνας και Ταιβάν.

Εάν υπάρξει εισβολή της Κίνας στην Ταιβάν, αυτή θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία το αστρονομικό ποσό των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας κατά πολύ τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

 

 

Αντιμετώπιση πολιτικών και πολιτών ενός ενδεχόμενου Γ’ Παγκοσμίου πολέμου.

Οι κυβερνήσεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία, στις ΗΠΑ και στην Αφρική, έχουν προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτών, μέσω κυβερνητικών εκπροσώπων, για ανάληψη στρατιωτικών υποχρεώσεων απέναντι στην στήριξη των χωρών με τους υφιστάμενους πολέμους.

Οι πολίτες βλέπουν με καχυποψία και φόβο, την ενδεχόμενη ανάμειξή τους σε πολέμους που δεν εξυπηρετούν την οικονομία και την βιωσιμότητα της χώρας τους.

Σοβαρή αντίδραση και άρνηση υπάρχει και από την νεολαία της εκάστοτε χώρας, να λάβει μέρος σε τέτοιες πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ δεν απειλείται η ίδια τους η χώρα, αλλά χώρα με την οποία υπάρχει συμμαχική αλληλεγγύη (ΝΑΤΟ).

 

 

Πιθανές συνέπειες και τρομολαγνικά σενάρια.

Οι συνέπειες του Γ’ Παγκοσμίου  πολέμου, θα είναι μεταφρασμένες σε έναν  πυρηνικό πόλεμο και  θα μπορούσαν, θεωρητικά, να οδηγήσουν σε καταστροφικές αλλαγές στις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες του πλανήτη. Αυτή η γνώμη, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο των πυρηνικών όπλων, ως όπλα στρατηγικής αποτροπής των αντιπάλων, από την αρχή μιας πυρηνικής σύγκρουσης.

Αν και πολλές χώρες έχουν συστήματα πολιτικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των υπόγειων συστημάτων μετρό, κατασκευασμένα για την περίπτωση εχθροπραξιών, ωστόσο, δε γνωρίζουμε αν θα είναι σε θέση να σώσουν τους ανθρώπους από το θάνατο και να βοηθήσουν στην επιβίωση του πυρηνικού κλίματος, πριν από την ύφεση της ακτινοβολίας .

Εάν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταλλάξουν πυρηνικά χτυπήματα σε αυτόν τον υποθετικό πόλεμο, είναι σαφές ότι οι ατομικές εκρήξεις θα καταστρέψουν μεγάλες πόλεις και κατοικημένες περιοχές και των δύο χωρών. Μια τεράστια ποσότητα πυρηνικής σκόνης θα διασκορπιστεί σε όλο τον κόσμο, μετά την οποία, το υπόβαθρο ακτινοβολίας θα αυξηθεί στη Γη για μεγάλο χρονικό διάστημα και η υγεία των ανθρώπων θα βρεθεί σε πολύ δυσμενή θέση.

 

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω ένα σκωπτικό γνωμικό του Αλβέρτου Αϊστάιν, Γερμανού φυσικού, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής, αναφορικά με την πιθανότητα ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Αν διεξαχθεί τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα.»

 

Φωτεινή Παπάζογλου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *