Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

GAIOLA: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

  Το Gaiola είναι ένα πανέμορφο νησί στην Νάπολη της Ιταλίας. Αλλά όπως κάθε τι όμορφο, έτσι  και εδώ κρύβεται ένας μύθος χρόνων, που κάνει το νησί, ένα από τα πιο καταραμένα μέρη της  χώρας. Η ιστορία μας τοποθετείται στον 19ο αιώνα όταν στο νησί κατοικούσε ένα ερημίτης που όλοι τον  αποκαλούσαν μάγο, χωρίς να υπάρχει κάποιος σαφής λόγος. Στην επιβίωσή του βοηθούσαν οι  ψαράδες που του έδιναν συχνά δωρεάν ψάρια για να τρώει. 

  Μία μέρα και χωρίς καμία ειδοποίηση, ο ερημίτης εξαφανίστηκε. Στο σημείο εκεί, είχε χτιστεί μία βίλα η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα. Όχι άμεσα, αλλά μετά από καιρό άρχισαν να  παρατηρούνται πολλά περίεργα περιστατικά που σχετίζονταν με κατοίκους ή ιδιοκτήτες του νησιού. Αυτό ήταν και η αφορμή ώστε οι ντόπιοι να πιστεύουν πως κάτι ανάγκασε τον ερημίτη να  εξαφανιστεί και εκείνος ως εκδίκηση, καταράστηκε το νησί. Εξάλλου, όπως είπαμε και πιο πάνω,  οι κάτοικοι τον αποκαλούσαν μάγο. 

  Οι κακοτυχίες άρχισαν κυρίως από το 1920, όταν ο τότε ιδιοκτήτης, ένας Ελβετός που ονομαζόταν  Hans Braun, βρέθηκε νεκρός και τυλιγμένος σε μια κουβέρτα. Λίγες μέρες μετά, η γυναίκα του  βρίσκεται πνιγμένη στη θάλασσα. Ο Otto Grunback, ο οποίος αγόρασε το νησί μετά, πέθανε από  καρδιακή προσβολή κατά τη διαμονή του στη βίλα. Ο Maurice-Yves Sandoz, επόμενος ιδιοκτήτης  του νησιού, αυτοκτόνησε σε ελβετικό ψυχιατρείο. 

  Ένας άντρας (αγνώστων στοιχείων), πήγε με τους γιους του να μείνουν στο νησί. Λίγες μέρες  αργότερα, οι γιοι του χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, μιας και ήταν πολύ δεμένοι, άρχισαν έναν  άγριο καβγά, με αποτέλεσμα ο ένας ο γιος να σκοτώσει τον άλλον. Το σοκ για τον πατέρα ήταν τεράστιο. Μέσα στο πένθος που είχε για τον έναν του γιο, γυρνώντας στο σπίτι βρίσκει τον άλλον κρεμασμένο. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, ο πατέρας να αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του, πέφτοντας στην θάλασσα.

  Ο Gianni Agnelli, ο επόμενος στην λίστα ιδιοκτησίας του νησιού, έχασε πολλά από τα αγαπημένα του  πρόσωπα, όπως και ο δισεκατομμυριούχος Paul Getty που λίγο μετά την αγορά του σπιτιού από τον  ίδιο, απήχθη ο εγγονός του. Ένας από τους ιδιοκτήτες, που φημολογείται ότι ήταν και ο τελευταίος, ήταν ο Gianpasquale  Grappone, ιδιοκτήτης ασφαλιστικής εταιρείας ο οποίος κατέληξε στη φυλακή εξαιτίας υπέρογκων  χρεών.

  Μέχρι και σήμερα ο μύθος είναι ζωντανός, καθώς η βίλα στην οποία έγιναν τα “κακά” είναι έρημη  και το νησί το επισκέπτονται μόνο τουρίστες λόγω της ιστορίας. 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Σουζάνα Μπάκα (υπεύθυνη Εκδοτικού Οίκου GRD Books)

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *