Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
πλοία

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ – ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ; ΜΕΡΟΣ Α’

Ανά καιρούς έχουμε ακούσει πολλές φορές ιστορίες για πλοία τα οποία βρέθηκαν να επιπλέουν χωρίς ίχνος ζωής πάνω τους. Είτε αυτές οι αναφορές ήταν στη μυθολογία, είτε και σε πολύ πρόσφατες περιπτώσεις. Αυτά έχουν ονομαστεί από τα αρχαία χρόνια πλοία – φαντάσματα.

Παρά τις πολλές αναφορές στον συγκεκριμένο όρο, πολλοί δε γνωρίζουν τι σημαίνει στα αλήθεια. Πλοίο – φάντασμα χαρακτηρίζεται ένα σκάφος το οποίο έχει βρεθεί ολομόναχο χωρίς κανένα σημάδι ζωής, να σαλπάρει ανοιχτά της θάλασσας. Η ναυτική ιστορία πίσω από τον μύθο λέει ότι το πλήρωμα παράτησε το πλοίο (συνήθως πειρατές) ή το πλήρωμα πέθανε και αυτό συνέχισε μόνο του το ταξίδι μέχρι να βυθιστεί ή να ανακαλυφθεί από ανθρώπους.

Τα πλοία αυτά έχουν συνδεθεί με άσχημο τρόπο. Συγκεκριμένα εξαιτίας του πιο χαρακτηριστικού αστικού θρύλου για αυτά, τα γέμισαν με φόβο προς τους υπόλοιπους λόγω του ότι δεν ήξεραν τι πρόκειται να συναντήσουν. Φυσικά μιλάμε για τον Ιπτάμενο Ολλανδό. Ο αστικός θρύλος λέει ότι στην Εποχή των Ανακαλύψεων, ο καπετάνιος και οι ναύτες του πλοίου πέθαναν μετά από σφοδρή καταιγίδα.

Ο ριψοκίνδυνος αυτός καπετάνιος αποφάσισε να περάσει το πλοίο μέσα από Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας παρά την ακραία κακοκαιρία. Ο ίδιος όπως και το υπόλοιπο πλήρωμα όπως ήταν λογικό δεν βγήκαν ζωντανοί και καταδικάστηκε να μην βρει λιμάνι μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.

Ένας από αυτούς που δηλώνει ότι έχει δει το καταραμένο αυτό πλοίο είναι ο Γεώργιος Ε΄, είχε γίνει γνωστός για τις υπηρεσίες του ως πρίγκιπας στο πολεμικό ναυτικό. Είπε ότι είδε το πλοίο να αιωρείται και έτσι του δόθηκε άδικα το χαρακτηριστικό όνομα.

Ο Ιπτάμενος Ολλανδός όμως δεν είναι η μόνη αναφορά που έχουμε σε τέτοια πλοία. Έχουν βρεθεί πολλά πλοία-
φαντάσματα και δεν παρέμειναν μόνο σε θρύλους. Στο επόμενο άρθρο, λοιπόν, θα δούμε μερικά τέτοια παραδείγματα,

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κωνσταντάκης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *