Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Τέχνη είναι η συνειδητή ενέργεια αλλά και η ιδιαίτερη ικανότητα του ανθρώπου για δημιουργία έργων που προκαλούν αισθητική συγκίνηση και αναπτύσσουν προβληματισμό. Μέσω της τέχνης, δεν εκφράζεται μόνο το ιδεώδες του ωραίου, σύμφωνα με την ιδιαίτερη αισθητική του καλλιτέχνη και της εποχής του, αλλά και ένας κοινωνικής υφής προβληματισμός, ανάλογος με τις ιδεολογικές αντιλήψεις, τους κοινωνικούς προσανατολισμούς, τις αξιολογικές προσεγγίσεις του δημιουργού και τις ιδιαίτερες συνθήκες του καιρού του. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απέκλεισαν τον τομέα της τέχνης.

Ένας λόγος που οι άνθρωποι μένουν αδρανείς στον τομέα της τέχνης, είναι η έλλειψη χρόνου και διάθεσης, όπως και η υπερεργασία. Τα τρία αυτά φαινόμενα ακμάζουν, κυρίως σήμερα με την εμφάνιση της πρωτοπορίας της τεχνολογίας. Ο κλάδος αυτός αποξενώνει τους νέους να δημιουργήσουν κάτι που θα πηγάζει από τον νου τους κι δεν εκφράζουν τις ανησυχίες τους σε ένα σχέδιο. Πιο πολύ τους απασχολεί ο διαδικτυακός κόσμος. Βέβαια, με το πέρασμα των χρόνων, οι απαιτήσεις αυξάνονται, οπότε ο κόσμος αφοσιώνεται στην εργασία, παρά στην τέχνη που μπορεί να τον χαλαρώσει.

Σημαντικός παράγοντας για την απομάκρυνση του ανθρώπου από αυτό τον τομέα είναι και η οικονομική κατάσταση. Σε περιόδους κρίσης ο άνθρωπος περιορίζεται, αποστασιοποιείται και δεν έχει δυνατότητες να κάνει πολλά πράγματα. Το να μάθει κάποιος μια τέχνη, θεωρείται κατόρθωμα και για κάποιους το ‘Υψιστον Αγαθόν (Βλέπε θεωρεία Πλάτωνα) και  θέλει πολλά λεφτά στις μέρες μας. Υπάρχουν άτομα με μεγάλη θέληση και όρεξη να μάθουν, αλλά η τσέπη τους δεν μπορεί να πληρώσει τα δίδακτρα των μαθημάτων ή την τιμή μιας παράστασης που θέλει να παρακολουθήσει.

Εξίσου σημαντικός λόγος για την αποξένωση του ατόμου από τον κόσμο της τέχνης είναι τα ΜΜΕ. Συνήθως προβάλλουν χαμηλής ποιότητας έργα, τα οποία δεν σχετίζονται με την πραγματική τέχνη. Τα περισσότερα δεν αντιπροσωπεύουν μια προσωπική καλλιτεχνική ανησυχία, αλλά μια φθηνή απομίμηση άλλων ιδεών. Επίσης, ενοχοποιούν πραγματικά έργα τέχνης, όπως έναν πίνακα πορτρέτου ή ένα γκράφιττι κτλ. Αυτά θεωρούνται και είναι αυθεντικά έργα κι όχι πχ ένας άδειος πίνακας με μια βούλα στη μέση.

Επίσης, για το φαινόμενο της απομάκρυνσης ευθύνεται και η ίδια η πολιτεία. Υπάρχει έλλειψη χώρων καλλιτεχνικής δημιουργίας. Κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα επειδή δεν ξέρουν που να απευθυνθούν. Εκτός από αυτό τα δημιουργήματα ορισμένων δεν μπορούν να εκτεθούν λόγω της έλλειψης χώρων. Υπάρχουν πολλά ταλέντα που θέλουν να αναδειχθούν, αλλά δε τους το επιτρέπουν οι επικρατούσες συνθήκες.

Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί πως η τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης ιδεών και πρέπει να αναδειχθεί. Το άτομο αποτιμά ορθά τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα, τον καθιστά ικανό να προσεγγίζει πολυπρισματικά την πραγματικότητα και να διεισδύει στις εσώτερες πτυχές της κι άλλα πολλά. Βέβαια, χρειάζεται η ενίσχυση του κράτους, ώστε να επιτευχθεί η στενότερη επαφή του πολίτη και της τέχνης. Η τέχνη είναι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας και πηγή ζωής.

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *