Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΓΙΝ & ΓΙΑΝΓΚ

ΓΙΝ & ΓΙΑΝΓΚ

Ποιος είναι ο λόγος που οι πόνοι, οι εντάσεις, οι ευαισθησίες και οι αρρώστιες εμφανίζονται στην μια και συνήθως στην ίδια πλευρά του σώματος; Ενώ η άλλη πλευρά είναι πιο ευέλικτη, πιο λειτουργική, πιο δυνατή και πιο ανθεκτική;

Από το 1ο μάθημα χορού, γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον ασκούμενο, η μεγάλη διαφορά ανταπόκρισης αλλά και απόδοσης των δύο πλευρών του σώματος, αλλά και ο μεταξύ τους συντονισμός. Τι συμβαίνει στο σώμα και επηρεάζεται τόσο η κινητικότητα του και όχι μόνο; Πώς συνδέεται αυτό το γεγονός με μια από τις πιο γνωστές και βασικές αρχές που διέπουν την ζωή και την ύπαρξη μας, αυτή του ΓΙΝ – ΓΙΑΝΓΚ; Η αρχή της δυαδικότητας πως εκδηλώνεται στις σωματικές λειτουργίες και πως το βιώνουμε οι περισσότεροι από εμάς; Αλλά κυρίως πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε σε πρακτικό επίπεδο την γνώση αυτή προς όφελος μας;

Είναι γνωστό σε όλους, ότι, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αποτελείται από δύο ημισφαίρια (εξού και το ημι). Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου αφορά την διαδικασία του νου που βασίζεται στην λογική και συνδέεται με την δεξιά πλευρά του σώματος και την Γιανγκ ενέργεια. Στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου εδρεύει και λειτουργεί ως έδρα της συναισθηματικής νοημοσύνης και συνδέεται με την δεξιά πλευρά του σώματος και την Γιν ενέργεια.

Ανάλογα με την κληρονομικότητα, αλλά και τα οικογενειακά κοινωνικά πρότυπα, τις εξωτερικές συνθήκες και γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, “πολλές φορές και για λόγους επιβίωσης από μη διαχειρίσιμα τραυματικά γεγονότα” δίνεται έμφαση σε έναν από τους δύο τομείς της ύπαρξης, πχ εκλογίκευση των πάντων ή ανάπτυξη και διαφυγή στο κόσμο της φαντασίας κλπ.

Έτσι μέσα από τις νοητικές ροπές κατευθύνουμε υποσυνείδητα τις σωματικές λειτουργίες και τάσεις. Αυτό μπορεί και γίνεται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα έντασης, τα οποία όμως όλα αποτυπώνονται με τεράστια ακρίβεια στη σωματική δομή, το σχήμα, το μέγεθος, ικανότητα δράσης και τις δεξιότητες του.

Όσο πιο έντονη και ισχυρή είναι η μονομερής χρήση της λειτουργίας του νου, τόσο πιο μεγάλη η απόκλιση των δυνάμεων και δυνατότητων των δύο πλευρών του σώματος αλλά και η μεταξύ τους σύνδεση και συντονισμός. Στόχος; Μα ποιος άλλος, η ισορροπία.

Δαβλάρα Βασιλική

Σύμβουλος Πνευματικής Ανάπτυξης

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *