Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ στον αθλητισμό έχουν ιστορία από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνει μέχρι σήμερα. Από τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις ιέρειες μέχρι σήμερα έχει υπάρξει μεγάλη ιστορία και εξέλιξη στο πως βλέπουν τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ στον αθλητισμό.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ξεκινάνε από τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ στην Αρχαία Ολυμπία. Στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας δεν συμμετέχει κανένας άνδρας.

Τελετή αφής Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Όλοι μάθαμε πως δεν επιτρεπόταν στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ να παρακολουθούν ή να συμμετάσχουν στους Αγώνες. Εν μέρει είναι αλήθεια αλλά όχι απόλυτα. Υπήρχε μία εξαίρεση. Η ιέρεια της Δήμητρας Χαμύνης είχε θέση απέναντι από τους κριτές, στο βωμό της θεάς και παρακολουθούσε. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους τιμητική θέση είχε η Ρήγιλλα, σύζυγος του Ηρώδη του Αττικού.

Στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο ως ιδιοκτήτριες στα ιππικά αγωνίσματα, όπου βραβευόταν ο ιδιοκτήτης του αλόγου και όχι ο αναβάτης. Χάρη σ’ αυτόν το θεσμό, πολλές γυναίκες ανακηρύχθηκαν ολυμπιονίκες. Πρώτη γυναίκα ολυμπιονίκης υπήρξε η Κυνίσκα, κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Aρχίδαμου, της οποίας τα άλογα νίκησαν στο τέθριππο (396 π.Χ.). Η Βελεστίχη από τη Μακεδονία, η Τιμαρέτα και η Θεοδότα από την Ηλεία νίκησαν επίσης σε ιππικά αγωνίσματα.

Απεικόνιση δρόμου γυναικών στα Ήραια

Υπήρχαν ειδικοί αγώνες δρόμου για τις νέες κοπέλες, οι οποίοι γίνονταν στην Ολυμπία προς τιμήν της θεάς Ήρας κάθε τέσσερα χρόνια. Στα Ηραία, όπως ονομάζονταν, έπαιρναν μέρος νέες γυναίκες παρθένοι, που χωρίζονταν ηλικιακά σε κατηγορίες -κορασίδες, νεάνιδες και γυναίκες. Ντυνόντουσαν  με κοντό χιτώνα και έχοντας γυμνό το δεξί ώμο μέχρι το στήθος. Η νικήτρια στεφανωνόταν με κλαδί ελιάς, αποκτούσε το δικαίωμα να αναθέσει γλυπτή εικόνα με το όνομά της στο Ηραίο και της προσφερόταν μερίδιο από την αγελάδα που είχε θυσιαστεί στην Ήρα. Σύμφωνα με την παράδοση, οι αγώνες αυτοί είχαν καθιερωθεί είτε από την Ιπποδάμεια προς τιμήν του συζύγου της Πέλοπα και της νίκης του επί του πατέρα της Οινομάου είτε από τις δεκαέξι γυναίκες της Ήλιδας που ύφαιναν τον πέπλο της θεάς.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το 1896 οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ δεν είχαν ακόμα δικαίωμα συμμετοχής.  Η Σταματία Ρεβύθη (γνωστή ως Μελπομένη) έκανε την επανάστασή της, την επόμενη μέρα από το Μαραθώνιο, όταν ξεκίνησε να τρέχει την διαδρομή του. Δεν της επέτρεψαν όμως να μπει στο στάδιο για να τερματίσει.

Ζωγραφιά εποχής όπου απεικονίζεται η Μελπομένη

Στις επόμενες δύο Ολυμπιάδες μερικές ΓΥΝΑΙΚΕΣ κατάφεραν να συμμετάσχουν στα κρυφά ενώ το 1908 “άνοιξαν” το τένις, την τοξοβολία και το καλλιτεχνικό πατινάζ ενώ έγιναν και μεικτοί αγώνες ιστιοπλοΐας. 43 αθλήτριες έλαβαν μέρος εκείνη την χρονιά.

Το 1912 στην Στοκχόλμη επέτρεψαν 3 αγωνίσματα κολύμβησης αλλά αφαιρέθηκε η τοξοβολία και το πατινάζ. Το σύνολο των αθλητριών ήταν 54.

Το 1921 βλέπουμε μία ακόμα επανάσταση καθώς έγιναν Γυναικείοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόντε Κάρλο. 24 Μαρτίου ξεκίνησαν και η πρακτική διαμαρτυρία των γυναικών, σε παγκόσμια κλίμακα, κατά της αδιάλλακτης στάσης της ηγεσίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία συνεχίζει να παραβλέπει το γεγονός της ανάπτυξης του γυναικείου αθλητισμού.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως για πρώτη φορά, ΓΥΝΑΙΚΕΣ φορούσαν αθλητική ενδυμασία δημοσίως. 300 αθλήτριες από 5 χώρες πήραν μέρος. Μάλιστα λόγω της επιτυχίας των Αγώνων αυτών, η ΔΟΕ δέχτηκε πιέσεις ώστε να συμμετάσχουν ΓΥΝΑΙΚΕΣ στο στίβο. Τα αποτελέσματα ήταν φανερά το 1928, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ.

Για χρόνια έμπαιναν όλο και περισσότερα αγωνίσματα και όλο και περισσότερες αθλήτριες. Στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ ήταν το 48,8% των αθλητών ενώ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 θα είναι πλέον στο 50%.

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ

Το 1894 η Nettie Honeyball ξεκίνησε να βάζει αγγελίες σε εφημερίδες για ποδοσφαιρίστριες. Σιγά σιγά ανταποκρίθηκαν 30 ΓΥΝΑΙΚΕΣ και έτσι δημιουργήθηκε η British Ladies’ Football Club, η πρώτη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. Ένα κοινό περίπου 10.000 ατόμων πήγε να παρακολουθήσει τον πρώτο του αγώνα. Ανάμεσά του και παράγοντες της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι χαρακτήρισαν το παιχνίδι ως “φάρσα”. Πίστευαν πως το παιχνίδι ήταν μόνο για άντρες.

Η πρώτη 11άδα της British Ladies’ Football Club και παράλληλα οι πρώτες 11 γυναίκες που έπαιξαν ποδόσφαιρο

Το 1902 απαγορεύτηκε σε όλες τις ανδρικές ομάδες να αγωνιστούν εναντίον γυναικείων. Το 1921 απαγόρευσαν στις γυναικείες ομάδες να αγωνίζονται σε γήπεδα που έπαιζαν ανδρικές.

Παρόλα αυτά το 1917 η ομάδα Dick Kerr’s Ladies ένα αγώνα για να μαζέψουν χρήματα για το στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο αγώνας έγινε στο Goodison Park, έδρα της Everton. Μαζεύτηκαν πάνω από 50.000 άτομα για να δουν τον αγώνα. Μέχρι το 1915, η ανδρική ομάδα της Everton είχε μέσο όρο 18.500 θεατές και το γήπεδο δεν είχε ξαναδεί τόσο κόσμο.

Η ομάδα Dick Kerr’s Ladies πριν τον αγώνα των 53.000 θεατών στο Goodison Park

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια, το 1969, αναγνωρίσθηκε επίσημα το δικαίωμα, οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ να παίζουν ποδόσφαιρο. Πλέον υπάρχει Champions League, Παγκόσμιο Κύπελλο και πάρα πολλά πρωταθλήματα για ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *