Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ

Ένα ΓΗΠΕΔΟ δεν είναι μέρος να παίξεις ποδόσφαιρο και να φωνάζεις από τις κερκίδες. Είναι ένα μέρος γιορτής σε κάθε αγώνα μαζί με τόσους άλλους που αγαπάνε την ίδια ομάδα. Η αίσθηση που έχει κάποιος όταν μπαίνει σε ένα ΓΗΠΕΔΟ μέσα είναι ιδιαίτερη. Μία μικρή ανατριχίλα και ένας άλλος αέρας να σε διαπερνάει όσο βλέπεις μπροστά σου να απλώνεται ο αγωνιστικός χώρος. Ή για άλλους ένα πάλι ιδιαίτερο άγχος. Το έντονο χτυποκάρδι είναι ένα κλασσικό σύμπτωμα μαζί με τις σηκωμένες τρίχες ασχέτως καιρού και ώρας.

Πολλά γήπεδα είναι έργα αρχιτεκτονικής όπως το Allianz Arena στο Μόναχο ή το Camp Nou στην Βαρκελώνη. Το μέγεθός τους μαζί με την ιστορία της ομάδας και τα ονόματα που θα βρίσκονται μπροστά σου δημιουργούν κάτι διαφορετικό. Ωστόσο υπάρχουν κάποια γήπεδα τα οποία έχουν άλλη χάρη.

Μερικά γήπεδα δεν χρειάζεται να είναι τεράστια ή να είναι τέρατα αρχιτεκτονικής για να σου δώσουν κάτι ιδιαίτερο. Πολλές φορές θέλει μια όμορφη θέα, ένα ωραίο τοπίο ή κάτι ασυνήθιστο.

Φυσικά δεν είναι μόνο τα ακόλουθα αλλά μερικά. Δεν είναι ψηφισμένα, ούτε βραβευμένα ή κάτι παρόμοιο αλλά μας φανταζόμαστε να παίζουμε εκεί και η ζωή μας γίνεται λίγο καλύτερη για λίγη ώρα.

Dumbarton Football Stadium, Σκωτία

Ή αλλιώς The C&G Systems Stadium ή ακόμα πιο απλά και όμορφα The Rock. Στο Dumbarton της Σκωτίας υπάρχει αυτό το ιδιαίτερης ομορφιά ΓΗΠΕΔΟ. Ένας τεράστιος βράχος υψώνεται πίσω από την σκεπασμένη κερκίδα όσο οι παφλασμοί μπορούν να δώσουν το ρυθμό ακόμα και σε άδεια κερκίδα. Λίγο πιο πέρα από την Γλασκόβη υπάρχει αυτό το μικρό ΓΗΠΕΔΟ των μόλις 2020 θέσεων όμως έχει την μαγεία του.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου

Henningsvær Idrettslag Stadion, Νορβηγία

Εκεί στην βόρεια Ευρώπη ξέρουν να δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στην ομορφιά του ποδοσφαίρου με την βοήθεια του τόπου.  Στα νησιά Lofoten, στην Νορβηγική Θάλασσα, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο υπάρχει αυτό το πανέμορφο ΓΗΠΕΔΟ. Στο Henningsvaer, ένα σύμπλεγμα νησιών που συνδέονται με γέφυρες υπάρχει αυτό το γήπεδο με τεχνητό χόρτο και απίστευτη θέα. Όλη η θάλασσα στα πόδια σου όσο είσαι πάνω σε αυτό το βραχώδες νησί. Μπορεί να μην έχει κερκίδες και να παίζουν μόνο ερασιτεχνικές ομάδες αλλά μακάρι να έπαιζα σε μία από αυτές μόνο για το ΓΗΠΕΔΟ.

Ottmar Hitzfeld Stadium, Ελβετία

Επάνω στις Ελβετικές Άλπεις, λίγο πάνω από τα 2.000 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας βρίσκεται το ΓΗΠΕΔΟ με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ευρώπη. Η έδρα της FC Gspon σου κόβει την ανάσα. Πάνω σε μία πλαγιά με τεράστια δέντρα να βρίσκονται γύρω του σου προσφέρει το κάτι μαγικό. Η θέα είναι κάτι τόσο έντονο και όμορφο, οι Άλπεις.

Stadion Gospin Dolac, Κροατία

Στο Imotski της Κροατίας υπάρχει η Blue Lake, η οποία περιτριγυρίζεται από βράχους. Από μόνο του είναι ένα πολύ όμορφο θέαμα. Το να υπάρχει ένα ΓΗΠΕΔΟ ποδοσφαίρου προσθέτει πόντους όπως ο Dumbledore στο Gryffindoor στο House Cup του Hogwarts. Η έδρα της Imotski FK μπορεί να έχει χωρητικότητα μόλις 4.000 θέσεων αλλά δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τα μεγάλα γήπεδα.

Τhe Float at Marina Βay, Σιγκαπούρη

Κοντά σε θάλασσα, δίπλα στην θάλασσα, δίπλα σε λίμνη αλλά τώρα αλλάζουμε και πάμε πάνω στο νερό. Στην πλατφόρμα της Marina Bay έχεις αυτή την μοναδική ευκαιρία να παίξεις πάνω στο νερό και μέσα σου ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου. Τι σημαίνει αυτό; Πανύψηλα κτήρια παντού. Εδώ δεν σου κόβει την ανάσα η φύση αλλά τα ανθρώπινα δημιουργήματα και η ικανότητα να αντιληφθείς το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος.

Το δικό μας, Παντού

Όλα όμως τα παραπάνω δεν συγκρίνονται όμως με το δικό μας ΓΗΠΕΔΟ. Δεν έχει σημασία που είναι, δεν έχει σημασία τι είναι αρκεί να είμαστε εκεί. Με παρέα και φίλους, την δικιά μας μπάλα, τα δικά μας τέρματα. Και όμως δεν συγκρίνεται με κανένα ΓΗΠΕΔΟ στον κόσμο.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *