Γλυκιά ζωή, είναι μια ευχή που όλοι έχουμε δώσει ή έχουμε πάρει, έστω και μια φορά στη ζωή μας. Γλυκιά ζωή σαν Πάβλοβα, όμως, πόσες φορές έχετε ευχηθεί ή σας έχουν ευχηθεί; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε στην ερώτηση, διαβάστε όλη την ιστορία που κρύβει η φράση αυτή και το πραγματικό της νόημα.
Το να δίνει κανείς ονόματα σε δρόμους, οδούς, καταστήματα και ποτά, θα λέγαμε πως είναι κάτι σύνηθες. Το να δίνει, όμως, κανείς ονόματα σε γλυκά και επιδόρπια, είναι αρκετά πρωτότυπο και κάπως μυστηριώδες, θα μπορούσαμε να πούμε. Έτσι, λοιπόν, προς έκπληξη όλων, η Πάβλοβα, το πολύ γνωστό γλυκό μαρέγκας με σαντιγί και φράουλες, έχει μια ιστορία την οποία αξίζει όλοι να μάθουμε.
ΠΑΒΛΟΒΑ : ΑΠΟ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΓΛΥΚΟ
Η Πάβλοβα, λοιπόν, είναι ένα επιδόρπιο με βάση τη μαρέγκα, που πήρε το όνομά της από τη διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα ή τουλάχιστον, έτσι πιστεύεται. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι δημιουργήθηκε προς τιμήν της χορεύτριας, είτε κατά τη διάρκεια ή στο τέλος μιας από τις περιοδείες της στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το 1920. Η εθνικότητα του δημιουργού του, όμως, υπήρξε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών για πολλά χρόνια. Το 2008, η Χέλεν Λιτς, δημοσίευσε το βιβλίο «Ιστορία της Πάβλοβα: Ένα κομμάτι γαστρονομικής ιστορίας της Νέας Ζηλανδίας», στο οποίο υποστήριξε ότι η παλαιότερη γνωστή συνταγή δημοσιεύθηκε πρώτα στη Νέα Ζηλανδία. Έρευνα, ωστόσο, που έγινε λίγο αργότερα από τον Άντριου Γούντ και την Αναμπέλ Ουτρέχτ, αποφάνθηκε πως το επιδόρπιο προέρχεται από τις ΗΠΑ και βασίζεται σε προγενέστερο, γερμανικό πιάτο. Το πολύ δημοφιλές επιδόρπιο πάντως, είναι σημαντικό κομμάτι της εθνικής κουζίνας, τόσο της Αυστραλίας, όσο και της Νέας Ζηλανδίας και συχνά σερβίρεται κατά τη διάρκεια των εορταστικών εορτών. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο που ταυτίζεται με την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά τρώγεται και όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε πολλά σπίτια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, όσο Ρωσική και αν ακούγεται η ονομασία του.
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δειλά –δειλά, το παγκοσμίας φήμης γλυκό, με την παράξενη ονομασία και τη διχασμένη προέλευσή του, ξεκίνησε να πρωτοεμφανίζεται και να κοσμεί τις βιτρίνες των ελληνικών ζαχαροπλαστείων. Η εμφάνιση της Πάβλοβα, κέρδισε δίκαια όλες τις εντυπώσεις, όχι μόνο εξαιτίας της ντελικάτης εξωτερικής της εμφάνισης, αλλά και χάρη στη μοναδική, δροσερή και ανάλαφρη γεύση της. Ένα γλυκό ολόλευκο, φίνο, που αρμόζει σε μια πρίμα μπαλαρίνα. Εσείς, τελικά, ακόμα να πειστείτε για την πραγματική της προέλευση;
Ίλια Μπανταβάνη, Δημοσιογράφος