Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Η ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ είναι το στολίδι του Κιλκίς, καθώς φημίζεται για την μεγάλη της ιστορία και για τα εκπληκτικά τοπία. Ας μάθουμε ποια είναι αυτά.

ΤΑ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Το συγκεκριμένο ποτάμι βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τη Γουμένισσα. Είναι ο ιδανικός προορισμός για κάθε ερευνητή η ταξιδιώτη. Μπορείς να θαυμάσεις τα καθαρά νερά της λίμνης και την ποικιλία ψαριών που μπορείς να δεις να κολυμπούν. Συνάμα, ο συνδυασμός χλωρίδας και πανίδας είναι μαγεία, καθώς υπάρχουν πολλά είδη.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την ανάγνωση του άρθρου

Η ΚΡΗΝΗ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Στην πλατεία της Γουμένισσας το έργο που τραβά την προσοχή του κάθε επισκέπτη είναι περίφημη Κρήνη. Δημιουργήθηκε από το Γαλλικό Στρατό που είχε εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Δικαιοσύνη» αναγράφεται στη μια πλευρά, «Ελευθερία» στην άλλη, και στη μέση «1918, Διαβατά ενθύμιου των Γάλλων στρατιωτών, Γουμένισσα».

 ΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΝΙΣΑΣ

Τα σοκάκια της Γουμένισσας είναι από τα πιο όμορφα στο νομό Κιλκίς, καθώς έχουν καταφέρει να συνδυάσουν την παλιά αρχιτεκτονική και τη σύγχρονη. Με μια βόλτα στα σοκάκια, αμέσως αισθάνεσαι την πλούσια ιστορία του τόπου. Είναι λογικό, καθώς είναι από τους λίγους δρόμους στο Κιλκίς που είναι τόσο όμορφοι, τόσο αισθητικά οσο και αρχιτεκτονικά.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ: ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στο λαογραφικό μουσείο της Γουμένισσας είδαμε πολλά από την ιστορία του τόπου. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1989 από Εμπνευστής το ζεύγος Χρίστου και Αικατερίνης Αλευρά. Η πλούσια οικογενειακή συλλογή πολύτιμων και σπάνιων αντικειμένων του ζεύγους Αλευρά αποτέλεσε και το περιεχόμενό του. Κάποια από αυτά που υπάρχουν είναι:

  • Παραδοσιακές φορεσιές
  • Κηροπήγια
  • Γκαζόλαμπες
  • Φανάρια
  • Παλιά έπιπλα
  • Ιστορικά κειμήλια

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στην Εκκλησιά της Αγίας Κυριακής στη Φιλύρα Γουμένισσας, γνωστή για το όμορφο τοπίο που είναι χτισμένη, γίνονται και πανηγύρια. Μάλιστα, ο ναός ανεγέρθηκε το 19ο αιώνα και είναι μεταβυζαντινή τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική. Βέβαια, το 1928 και καταστράφηκαν όλες οι ξύλινες κατασκευές του. Τέλος, αφού είναι κτισμένη πάνω σε λόφο με βελανιδιές, σημαίνει πως έχει και υπέροχη θέα.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

 

Φωτογραφίες Αρχείου GRD

Λέξεις: Γιώργος Μπίτζιος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *