Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

Μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι τα μέσα για την ταυτόχρονη μετάδοση μηνυμάτων, γνωμών, ειδήσεων και ερεθισμάτων που απευθύνονται σε απεριόριστο αριθμό προσώπων. Σκοπός τους είναι η ορθή ενημέρωση του πολίτη και η ψυχαγωγία του. Το αρνητικό με το σύστημα των ΜΜΕ είναι πως πλέον ανταποκρίνονται σε ιδιωτικά, δηλαδή οικονομικά, κυρίως συμφέροντα, παρά να αφυπνίσουν την πολιτεία. Ο όρος «δημοκρατία» σταδιακά εξαφανίζεται, με αποτέλεσμα το άτομο να απομονώνεται και τα ΜΜΕ πρέπει να υποστηρίζουν αυτόν τον θεσμό.

Κύρια προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του Τύπου είναι η ύπαρξη δημοκρατικού πολιτεύματος για τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης. Το να ζει κάποιος υπό την επήρεια ενός απειλητικού πολιτεύματος, σημαίνει αποκλεισμό της ελεύθερης βούλησης και σαφώς των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι καθήκον των ΜΜΕ να προϊδεάζουν τους πολίτες, αλλά να μην τους εκφοβίζουν και να μην τους απαγορεύουν έμμεσα την ελευθερία έκφρασης. Επομένως πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης λόγου για τους ανθρώπους.

Σημαντικός παράγοντας για την ορθή λειτουργία τους είναι να αποφευχθεί η μακρολογία των γεγονότων, ώστε να μην μπερδεύεται ο ακροατής. Μπορεί σε μεγάλο βαθμό ευκολίας να δημιουργηθεί προπαγάνδα με κάποιες επιπρόσθετες λέξεις κατά τη διάρκεια της μετάδοσης των ειδήσεων. Η αλήθεια πρέπει να φαίνεται, ακόμη κι αν έχει αρνητικές επιπτώσεις, αλλά αυτό προϋποθέτει την αντικειμενικότητα του πομπού.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο για τη λειτουργία της δημοκρατίας στον χώρο των ΜΜΕ, έχει η ανεξαρτησία από ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες. Κυρίως με το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι μπαίνουν σε πειρασμό στο να αποκτήσουν περισσότερα χρήματα, ακόμη κι αν πρόκειται για παράνομο και «μαύρο» χρήμα. Σε τέτοια περίοδο είναι πιο εύκολη η χειραγώγηση από τα ανώτατα διοικητικά στελέχη, ώστε να επιτευχθούν οι προσωπικοί τους στόχοι.

Επιπρόσθετα η πολιτεία θα πρέπει να φροντίζει ώστε να ελέγχει με τους αναγκαίους θεσμούς τις κάθε είδους υπερβολές των ΜΜΕ, αλλά και η ίδια να αποφεύγει την υπερβολή, προκειμένου ο έλεγχος να μην παραβιάζει την ελευθεροτυπία. Ο κάθε πολίτης έχει κριτική σκέψη και πρέπει να την αναδεικνύει με το να αναφέρει τα τυχόν λάθη και υπερβολές που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ. Είναι στο χέρι του ατόμου να αλλάξει τα πράγματα και να τα ωθήσει προς το καλύτερο.

Καταληκτικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την κρίση του ανθρώπου, αλλά δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται τον ψυχικό του κόσμο με ψευδή ή φασιστικές δηλώσεις. Η αντικειμενικότητα είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της δημοκρατίας, όπως και να μην λυγίσουν στο οικονομικό και πολιτικό κύρος.

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

2 σκέψεις στο “Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ”

 1. Απόστολος

  Δεν υπάρχει 🔎 Δημοκρατία..
  Υπάρχει κατάλυση του Συντάγματος από το 2010 !!
  Δεν υπάρχει δίκαιο.. Δεν μπορείς να βρεις το δικό σου δίκαιο και δεν υπάρχει πλέον ελευθερία..
  Διότι τα δικαστήρια κατευθύνοντσι από από τους ίδιους ανθρώπους του συστήματος..!!
  (δεν μιλάμε καν για το τύπο)..

  Μόνη λύση η εξέγερση..!!

  Η οποία θα γίνει.. και είναι γραμμένο να γίνει..!

  Και θα ξεκινήσει από μικρές μικρές ομάδες.. Λίγο μετά την οικουμενική κυβέρνηση που θα έχουμε στις προσεχείς εκλογές !!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *