Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΟΕ

Σαν σήμερα το 1884 ιδρύεται στην Αθήνα η ΕΟΑ (Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων), με πρώτο πρόεδρο τον Διάδοχο Κωνσταντίνο και σκοπό τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2000 η ΕΟΑ θα μετονομαστεί σε ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή).

Αρμοδιότητες της Ε.Ο.Ε. είναι η εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Δ.Ο.Ε., η επιλογή των αθλητών και η εποπτεία της ελληνικής συμμετοχής στους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στα προολυμπιακά τουρνουά, στους Μεσογειακούς Αγώνες, στην Ολυμπιάδα Νέων καθώς και σε οποιαδήποτε διοργάνωση αρμοδιότητας της Δ.Ο.Ε. Αποτελεί τον φορέα προώθησης και προστασίας της ολυμπιακής Ιδέας και του φίλαθλου πνεύματος στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Πολιτεία.

Η Ε.Ο.Ε. διοικεί και διαχειρίζεται μια σειρά από αθλητικές εγκαταστάσεις: Παναθηναϊκό Στάδιο, Στάδιο Καραϊσκάκη, Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Αθήνας, τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, την αφετηρία του κλασικού μαραθωνίου δρόμου στο Μαραθώνα και μετέχει στη διοίκηση του Ο.Α.Κ.Α. Επίσης, έχει την ευθύνη της αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τους θερινούς και χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *