Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ

Σαν σήμερα το 1926 ιδρύεται η Ε.Π.Ο. (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).

Το τρόπαιο του πρωταθλητή Superleague 1

Στις 14 Νοεμβρίου του 1926, οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, Πειραιώς και Μακεδονίας-Θράκης, αποφάσισαν από κοινού την ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, έπειτα από έγκριση του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Γυμναστικών Σωματείων (ΣΕΑΓΣ) που έως τότε αποτελούσε το κύριο όργανο διοίκησης του αθλήματος στην Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1927, γίνεται μέλος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) και το 1954 ένα από τα πρώτα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA). Πρώτος πρόεδρος της ΕΠΟ εκλέχτηκε ο Απ. Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος ο Ν. Καμπέρος, γενικός γραμματέας ο Ευ. Σταμάτης, ταμίας ο Α. Καμπουρόπουλος και μέλος ο Περ. Πετράκος.

Το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδος

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) αποτελεί τον ανώτατο οργανισμό διοίκησης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η Εθνική Ελλάδος γυναικών

Η ΕΠΟ έχει την ευθύνη διοργάνωσης του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας. Ακόμα διοργανώνει το Κύπελλο Ελλάδας, το Κύπελλο Ερασιτεχνών και τα πρωταθλήματα των μεικτών ομάδων ενώσεων στις κατηγορίες νέων, παίδων και προπαίδων, όπου γίνεται η προεπιλογή για τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας. Τέλος αποτελεί και τη διοίκηση των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων.

Επίσης, έχει την αρμοδιότητα να υποβάλλει αιτήσεις στην παγκόσμια (FIFA) και ευρωπαϊκή (UEFA) συνομοσπονδία, με σκοπό την ανάληψη και τη διεξαγωγή διεθνών και διασυλλογικών διοργανώσεων. Ορισμένες υποψηφιότητές της έγιναν δεκτές, οπότε ανέλαβε την διεξαγωγή τελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ έχει φιλοξενήσει και τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων.

Η 11αδα του τελευταίου αγώνα με την Κύπρο (11/112020)

Μέλη της ΕΠΟ αποτελούν όλες οι ενώσεις επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων, αλλά και ποδοσφαίρου σάλας, οι οποίες μετέχουν στη Γενική Συνέλευση διά των αντιπροσώπων τους. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ εκλέγονται από τη ΓΣ και την ΕΕΠ Α΄ Εθνικής (Super League Ελλάδα), εκτός από τους προέδρους των ΕΕΠ.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *