Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΕΛ

Σαν σήμερα το 1926 ιδρύεται ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας ή ΑΠΟΕΛ.

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου. Τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ (μπλε και κίτρινο) συμβολίζουν τον πόθο των Ελλήνων Κυπρίων για ένωση της Κύπρου με την κυρίως Ελλάδα. Συγκεκριμένα το μπλε συμβολίζει την ελληνική σημαία και το κίτρινο τη σημαία της ελληνορθοδοξίας με το Δικέφαλο αετό.

Αγώνας ΑΠΟΕΛ-Άγιαξ για τα play-off του Champions League (20/8/2019)

Την εποχή της ίδρυσης του ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο υπήρχαν ελάχιστα σωματεία που ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο. Στη Λευκωσία είχαν δημιουργηθεί η Ένωσις Νέων Τραστ στην οποία συγκεντρώθηκε η κοινωνική ελίτ της Λευκωσίας (γιατροί, δικηγόροι, δικαστικοί, έμποροι κ.α.) και ο Ποδοσφαιρικός Σύνδεσμος Πανεργατικός, τα μέλη του οποίου ανήκαν κυρίως στην εργατική τάξη.

Το 1922 έφτασε στην Κύπρο ο εξ Αλεξάνδρειας ελληνικής καταγωγής Γεώργιος Πούλιας, ο οποίος ήταν ένας ισχυρός και δραστήριος οικονομικός παράγοντας της εποχής, με εμπλοκή και στην πολιτική.[3] Ο Πούλιας πήγε στη Κύπρο προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση της επιχείρησης «Καπνοβιομηχανίας Διανέλλου και Βεργόπουλου» αντικαθιστώντας τον αποθανόντα Βεργόπουλο. Ο Γεώργιος Πούλιας ήταν λάτρης του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου. Ασχολήθηκε αμέσως με τα αθλητικά δρώμενα της Κύπρου. Ανέπτυξε εξωδιοικητική ανάμιξη στην ποδοσφαιρική ομάδα του Τραστ. Αίτημα του να εγγραφεί ως μέλος της ομάδας απορρίφθηκε, μάλλον από φόβο να μην περιέλθει το σωματείο στην κυριαρχία του λόγω της οικονομικής του δύναμης. Εμπνευστής της ίδρυσης του νέου σωματείου ήταν ο ποδοσφαιριστής του Τραστ Διομήδης Συμεωνίδης.  Ο 18χρόνος Συμεωνίδης, ενώ ήταν ποδοσφαιριστής του Τραστ, είχε δημιουργήσει μαζί με μερικούς φίλους του μια συνοικιακή ποδοσφαιρική ομάδα, τον Αετό, στον οποίο αγωνίζονταν μόνο Έλληνες Κύπριοι. Σε μια φιλική συνάντηση μεταξύ Αετού και μιας ομάδας της Λάρνακας, ο Γεώργιος Πούλιας θαύμασε το ποδοσφαιρικό ταλέντο του Συμεωνίδη, του κορυφαίου Κύπριου ποδοσφαιριστή της εποχής και θέλησε να τον γνωρίσει από κοντά. Οι δύο τους ανάπτυξαν μια φιλική σχέση. Την ιδέα του Διομήδη Συμεωνίδη για ίδρυση νέου σωματείου ενστερνίστηκε και υλοποίησε ο Γεώργιος Πούλιας, δρομολογώντας ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη μεταξύ ατόμων που συμφωνούσαν μαζί τους. Η σύσκεψη οδήγησε στην ιδρυτική συνέλευση της 8ης Νοεμβρίου 1926, στο ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χατζηιωάννου, στην οδό Λήδρας.  Το νέο σωματείο ονομάστηκε Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (Π.Ο.Ε.Λ.).

(Αριστερά: Διομήδης Συμεωνίδης, Δεξιά: Γεώργιος Πούλιας)

 

Το 1928 το σωματείο μετονομάστηκε σε Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (Α.Π.Ο.Ε.Λ.). Πρώτος πρόεδρος του σωματείου εκλέχτηκε ομόφωνα ο Γεώργιος Πούλιας, ο οποίος διέθετε μεγάλη οικονομική επιφάνεια και στήριξε το σωματείο αφειδώλευτα.[ Το σωματείο καθιέρωσε εξαρχής ως χρώματα του το μπλε και το κίτρινο. Το νέο σωματείο αγκαλιάστηκε από όλα τα κοινωνικά στρώματα της Λευκωσίας, ενώ ο Τραστ συνέχισε να εκπροσωπεί την κοινωνική ελίτ της πόλης. Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ σχηματίστηκε από ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν από τον Τραστ και τον Πανεργατικό, με αποτέλεσμα η νέα ομάδα να καταστεί από την αρχή ισχυρή.

Το ΓΣΠ, γήπεδο του ΑΠΟΕΛ όπως και της Ομόνοιας Λευκωσίας. Στιγμιότυπο από τον ιστορικό αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League 2011/12 (27/3/2012)

Ο σύλλογος μετονομάστηκε με απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Η ιδέα για την μετονομασία προήλθε μετά από ένα ταξίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αλεξάνδρεια το 1927, όπου και πραγματοποίησε σειρά από φιλικούς αγώνες. Η απόδοση των ποδοσφαιριστών του ΠOΕΛ άφησε άριστες εντυπώσεις στους αθλητικούς παράγοντες της Αλεξάνδρειας. Οι παίκτες του ΠOΕΛ έδειξαν ότι είχαν γενικά αθλητικά προσόντα, πέρα από το ποδόσφαιρο. Ορισμένα λοιπόν άτομα πρότειναν τη δημιουργία τμήματος στίβου. Για να γίνει όμως αυτό, θα έπρεπε να συγκατανεύσει η Γενική Συνέλευση, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό, ο ΑΠOΕΛ ήταν καθαρά ποδοσφαιρικό σωματείο. Η Γενική Συνέλευση του 1928 ομοφώνως αποφάσισε τη μετονομασία του σωματείου σε ΑΠOΕΛ. Δημιουργήθηκαν αρχικά τμήμα στίβου, πετοσφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Βαφειάδης Θεόδωρος, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *