Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Ο ελληνικός ορυκτός πλούτος αποτελεί σημαντικότατο άξονα ανάπτυξης για τη χώρα και σημαντικό μοχλό εξόδου της από την κρίση. Η αξία του αντιστοιχεί σε πολλά δις και η έρευνα για την αξιοποίηση του πρέπει να είναι συνεχής. Μόνο η έρευνα θα δείξει την ακριβή αξία του και τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί συστηματική έρευνα ούτως ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα της δυναμικότητας του. Εκτός των υδρογοναθράκων και του φυσικού αερίου που πρέπει να τύχουν έρευνας κι αξιοποίησης, υπάρχουν πολλά ορυκτά τα οποία είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν πολλά δισεκατομμύρια στη χώρα, όπως και πολλές θέσεις εργασίας. Τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς αλουμινίου, έχοντας αναπτύξει σημαντικότατη ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας του, ενώ το μητρικό του πέτρωμα, ο βωξίτης, υπάρχει σε αφθονία στο ελληνικό έδαφος.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες ενώσεις στοιχείων,  όπως είναι το ουράνιο, ο χρυσός, το ασήμι, το νικέλιο, ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος κτλ, τα οποία βρίσκονται σε συμπλέγματα πετρωμάτων και ορυκτών σε αφθονία στο ελληνικό υπέδαφος. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο υπολογισμός των αποθεμάτων αποτελεί μακροπρόθεσμη προσπάθεια αλλά τα κέρδη θα είναι τεράστια.

Χρήστος Γερμαντζίδης, Δρ. Γεωλογίας-Ορυκτολογίας, Πανεπιστημίου Γκέτινγκεν Γερμανίας

Share this!

1 σκέψη για το “Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ”

  1. Όλα καλά σημφωνό με αυτά που γράφετε για τα παραπάνω πρώτη φορά τα άκουσα από τον κύριο Σοφιανόπουλος που το κράτος της Ελλάδος οι πολιτικοί της Ελλάδας τον τσακισανε .
    Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *