Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής για αμέτρητους λόγους, ενώ επίσης έχει εμπνεύσει διάφορους καλλιτέχνες με την ιστορία της. Δεν είναι τυχαίο που σκηνοθέτες, ηθοποιοί και σεναριογράφοι έχουν τη χώρα μας ως τόπο προτίμησης για τα γυρίσματα των ταινιών τους και τις φωτογραφίες τους. Τι γίνεται όμως όταν το μικρό κράτος της μεσογείου εισέρχεται στον ψηφιακό κόσμο? Εταιρίες παιχνιδιών έχουν πάρει την ελληνική ιστορία και μυθολογία μετατρέποντάς τη σε εικονική πραγματικότητα, με μαγικά αποτελέσματα. Παρακάτω θα δούμε 3 περιπτώσεις που αρχαίοι Έλληνες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στα video games.
Age of Mythology
Στο αριστούργημα του 2002 πρωταγωνιστούν οι Ολύμπιοι θεοί, αλλά και οι Ατλάντιοι, οι Σκανδιναβοί και η Αιγύπτιοι. Στην ελληνική πλευρά του, ο βασιλιάς Δίας κρατά το στέμμα της ελληνικής εκστρατείας, με άλλους θεούς όπως ο Ήφαιστος, ο Ερμής και ο Ποσειδώνας να δίνουν το λιθαράκι τους αν τους επιλέξεις. Όταν εισέρχεσαι στο παιχνίδι, ανάλογα με το ποιον Έλληνα θεό θα επιλέξεις, θα σου δώσει κάποιους ήρωες, ανάμεσά τους ο Ηρακλής, ο Περσέας, ο Αχιλλέας, ο Αίαντας και ο Χίρων. Οι ήρωες της ελληνιστικής περιόδου είναι οι δυνατότεροι στο παιχνίδι, με την ικανότητα να εξολοθρεύουν ευκολότερα μυθικά πλάσματα και έχουν περισσότερη αντοχή.
Theseus
Το παιχνίδι από το όνομα και μόνο καταλαβαίνουμε ότι συσχετίζεται με την αρχαία Ελλάδα. Εκτυλίσσει τον μύθο του μινώταυρου στο λαβύρινθο που φυλούσε. Το συναρπαστικό στο συγκεκριμένο εγχείρημα είναι πως θα κυκλοφορήσει σε VR, δηλαδή σε εικονική πραγματικότητα μέσω συσκευής που φοράμε σαν γυαλιά σκι. Η ιστορία μας βρίσκει, το Θησέα δηλαδή, να ξυπνάμε σε ένα άγνωστο σκοτεινό μέρος. Η μόνη μας βοήθεια για το πως θα κινηθούμε είναι η φωνή της Αριάδνης που μας καθοδηγεί, ενώ όσο προχωράμε καταλαβαίνουμε πως δεν είμαστε μόνοι μας. Ο μινώταυρος καραδοκεί να μας επιτεθεί όταν καταλάβει πως δεν τον έχουμε αντιληφθεί. Προσέχετε!
Zeus & Poseidon
Κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2000 και μέχρι σήμερα αποτελεί ακόμη επιλογή για τους φανατικούς του στρατηγικού είδους παιχνιδιών. Το δυνατό του χαρτί είναι το πόσες ώρες χρειάζονται για να προχωρήσεις επίπεδο, όπου στα άλλα παιχνίδια της εποχής του δεν συνέβαινε συχνά αυτό, καθώς ήταν πιο γρήγορα αλλά με περισσότερες επιλογές στον τρόπο παιχνιδιού. Ουσιαστικά ξεκινάς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό από την αρχή χτίζοντας σπίτια και φτιάχνοντας μηχανισμούς άμυνας. Μετέπειτα κάνεις εμπόριο και μάχεσαι με τον τρομερό κόσμο της Ατλαντίδας. Φανταστικό παιχνίδι με προσεγμένο σχεδιασμό. Ακόμα να το δοκιμάσεις;
Σκάναρε και δες περισσότερα
Δημήτρης Κώστογλου, Φωτορεπόρτερ