Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  Κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, ο Καραϊσκάκης, επιχείρησε µε διάφορους αιφνιδιασµούς, να διασπάσει το στράτευµα του Κιουταχή, ώστε να λύσει την πολιορκία. Η κυριότερη, που είδαµε σε προηγούµενο λήµµα, ήταν στον Καρβασαρά, καθώς και στο Πετροχώρι, µε τον Μουχουρντάρη. Ας δούµε και τις υπόλοιπες. Εξολόθρευση αποσπάσµατος από 400 Τούρκους που φρουρούσε πέρασµα πάνω στα Άγραφα, ενώ ο ίδιος ήταν άρρωστος (!). 

   Σε ενέδρα που έγινε στο στενό κοντά στα ριζά του Ζυγού, η οποία είχε διπλή αποστολή: Να εφοδιάσει το ασκέρι των Τούρκων και ακολούθως να επιστρέψει στην Ήπειρο για στρατολόγηση νέων εχθρών. Αυτή η µάχη, έριξε σε βαθιά θλίψη τον Κιουταχή, δεδοµένου πως οι επικεφαλείς αυτού του τµήµατος , ήταν έµπιστοι και συγγενείς του, όπως ο Τατάρ Αγάς, ο Αγιάννης της Σόφιας, ο Μπελάµπασης κλπ. . Ενδεικτικό πως από 65, γλίτωσαν µόνο 4. Τέλος, σε συνεργασία µε τη φρουρά της ιερής πόλης µας, έκανε καταδρομική επίθεση µέσα στο στρατόπεδο, όπου εξολόθρευσε περί τους 2400 εχθρούς και λίγο έλειψε να πιάσει και τον Κιουταχή . 
   Επειδή όµως , ήλθε ο Ιµπραήµ πασάς µε ενισχύσεις, αναγκάστηκε, µετά από συνεννόηση µε τον Θανάση Ραζηκότσικα, πρωτοκαπετάνιο του Μεσολογγίου, να στείλει τον Κίτσο Τζαβέλλα µε 1000 άνδρες και να οχυρώσει την Κλείσοβα. Η αρρώστια του όµως, τον είχε καταβάλει, µε αποτέλεσμα να αποσυρθεί προσωρινά και να µην προλάβει την ηρωική έξοδο . 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *