Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Ο Καραϊσκάκης, ήταν πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη. Μετά τον µαρτυρικό θάνατο του αρχηγού του, ο µεγάλος µας στρατηγός, είχε ορκιστεί πως όσα χρόνια και αν περνούσανε, θα έπαιρνε εκδίκηση από τον Άγο Μουχουρντάρη που είχε αιχµαλωτίσει και θανατώσει τον θρύλο της κλεφτουριάς.
Το 1825, ξεκίνησε η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου. Για ασφάλεια, οι Τούρκοι, είχαν αφήσει οπισθοφυλακές σε στρατηγικά σηµεία ώστε να αποφύγουν αιφνιδιασµούς και να διασφαλίσουν τον ανεφοδιασµό τους. Μία από αυτές, ήτανε στρατοπεδευµένη στο Πετροχώρι µε αρχηγό τον Άγο Μουχουρντάρη και αριθµούσε 2000 άνδρες, ο Καραϊσκάκης, µε µόλις 400 άνδρες, αψήφησε τον κίνδυνο και αποφάσισε νυκτερινό αιφνιδιασµό. Κρυφά, ειδοποίησε τους χωρικούς, να βάλουν φωτιά στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα εφορµούσε ώστε να παραπλανηθεί ο εχθρός.
Έχοντας σχεδιάγραµµα του εχθρικού στρατοπέδου, έδωσε αυστηρή εντολή να πιαστεί αιχµάλωτος ο Μουχουρντάρης. Το σχέδιο, είχε απόλυτη επιτυχία. Οι Αλβανοί, εξολοθρεύτηκαν, πλην 400, που πιάστηκαν αιχµάλωτοι. Ανάµεσα σε αυτούς, ήτανε και ο αρχηγός τους. Η εκδίκηση του Καραϊσκάκη, ήταν απίστευτα σκληρή. Ο ίδιος ο στρατηγός, µε το γιαταγάνι του έκοψε τα χέρια και τα πόδια του Αλβανού και άλειψε τις πληγές µε κατράµι, ενώ οι εχθροί παρακολουθούσαν. Ακολούθως ο Καραϊσκάκης, άφησε ελεύθερους τους αιχµαλώτους, να πάνε να αφηγηθούν το περιστατικό στο κυρίως στρατόπεδο και να µεταφέρουνε µια εντολή του, βάσει της οποίας, όποιος στο εξής αιχµαλωτιζότανε, θα είχε το ίδιο τέλος µε τον Μουχουρντάρη. Το τέχνασµα, έπιασε και µέσα σε 8 ηµέρες, 12.000 πολιορκητές λιποτάκτησαν.

 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *