Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΥΚΑΜΙΣΩΝ

Το πουκάμισο είναι ένα συνηθισμένο, casual και ταυτόχρονα πολυλειτουργικό ρούχο. Μπορεί να φορεθεί σε οποιαδήποτε περίσταση ανεξαρτήτου ηλικίας. Περιλαμβάνει στοιχεία όπως μανίκια, κουμπιά και γιακά. Δεν παύει επίσης να κρύβει και μια αρκετά ασυνήθιστη ιστορία, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη.

Η προέλευση του πουκάμισου

Όλα ξεκίνησαν από τους χιτώνες που φορούσαν οι Ρωμαίοι, καθώς αποτέλεσαν την κύρια έμπνευση για την δημιουργία των σημερινών πουκαμίσων. Διαπιστώθηκαν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, όπου αφορούσαν περισσότερο το δημιουργικό κομμάτι, όπως η χρήση ελεύθερης κοπής και τα λινά ή μάλλινα υφάσματα.

Κατά κανόνα, οι Ρωμαίοι φορούσαν ένα χιτώνα κάτω από μια τόγκα (ενδυμασία της τότε εποχής). Με τα χρόνια τα πουκάμισα από λινά υφάσματα, έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή, στους ιππότες του Μεσαίωνα. Τα φορούσαν ως εσώρουχα κάτω από την πανοπλία τους. Παρατηρείται επίσης ότι στον Μεσαίωνα πολλοί πλούσιοι και ευγενείς προτιμούσαν μια καλύτερη ποιότητα ως προς το υλικό, επιλέγοντας δηλαδή το βαμβάκι και το μετάξι.

πουκάμισο

Η ιστορία της ανάπτυξης του πουκάμισου κατά την Αναγέννηση

Η περίοδος της Αναγέννησης σηματοδότησε την αρχή για νέες τάσεις στο ενδυματολογικό κομμάτι. Ήδη τον 14ο αιώνα, εμφανίστηκαν τρόποι για την καλύτερη επεξεργασία υφασμάτων, οι οποίοι εξελίχθηκαν με τα χρόνια, για να φέρουν πιο σύγχρονα μηχανήματα σε βιοτεχνίες. Ωστόσο οι άνθρωποι στο παρελθόν αξιοποιούσαν την τέχνη του πλεξίματος και του κεντήματος. Από εκεί προέκυπταν οι πλεξούδες και διάφορα άλλα σχέδια που συμπεριλαμβάνονταν στο αγαπημένο αυτό ρούχο.

Αργότερα, εμφανίστηκαν διάφορα είδη σακακιών, τα οποία επέτρεπαν την προβολή του πουκάμισου, κάνοντας το να φαίνεται πάντα και παντού. Μετά από δύο αιώνες, η υφαντή δαντέλα έκανε θραύση από στην Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες. Έγινε μάλιστα, αναπόσπαστο στολίδι στον γιακά και τα μανίκια όπου, φορούσαν οι βασιλιάδες. Με την έλευση του 18ου αιώνα, η Αναγέννηση φτάνει στο τέλος της και αντικαθίσταται από τον αυστηρό κλασικισμό.

Ήδη από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, τα πουκάμισα στην Αγγλία διαμορφώθηκαν με διαφορετικό στιλ, φορώντας όρθιο τον γιακά, χωρίς περίτεχνα σχέδια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ το πουκάμισο έγινε ένα αρκετά απλό, αλλά και ταυτόχρονα αυστηρό ένδυμα, το επέλεγαν μόνο οι πλούσιοι. Εκτός από το γεγονός ότι ήταν ακριβό, μερικά υφάσματα περιόριζαν την αίσθηση βολικότητας, σε πολλές δουλείες που απαιτούσαν χειρωνακτική εργασία.

πουκάμισο

Η πληθώρα στιλιστικών απόψεων τον 21ο αιώνα

Μπορεί παλαιότερα να φορούσαν μόνο οι άντρες τα πουκάμισα, όμως με την σκληρή διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων από τις γυναίκες, το συγκεκριμένο ρούχο σταμάτησε να προκαλεί κοινωνικά στερεότυπα. Πλέον, έχει μεγάλη απήχηση σε πολλούς οίκους μόδας. Φυσικά, δεν λείπει από καμία ντουλάπα και χρησιμοποιείται συνήθως για πιο επίσημες εξόδους. Συγκαταλέγεται άφοβα στο dress code γραφείων και άλλων χώρων που απαιτούν αυστηρότητα.

Ας μη ξεχνάμε ότι τα χρώματα και τα υφάσματα, έχουν την ικανότητα να συνδυαστούν εύκολα με οποιοδήποτε άλλο ρούχο. Κάπως έτσι, οι πωλήσεις του πουκαμίσου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με συνέπεια οι σχεδιαστές να ψάχνουν να βρουν το κάτι καινούργιο που θα εντυπωσιάσει τα πλήθη. Παρόλα αυτά το πουκάμισο είναι διαθέσιμο για όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρίζοντας άπειρες επιλογές για όλα τα γούστα.

πουκάμισο

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *