Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Οφθαλμιατρείο Αθηνών

H ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΥΦΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ

Πώς δημιουργήθηκε το Οφθαλμιατρείο Αθηνών;

 

Ένα από τα μεγαλύτερα υγειονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε ποτέ η Αθήνα ήταν η μαζική τύφλωση, τη δεκαετία του 1840. Αιτία ήταν το τράχωμα, μεταδοτική νόσος, που κατέστρεφε το μάτι και σταδιακά τύφλωνε τον ασθενή. Για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερης επιδημίας, δημιουργήθηκε το Οφθαλμιατρείο Αθηνών.

 

Την πρωτοβουλία για την ίδρυση του οφθαλμιατρείου την πήρε η Βασίλισσα Αμαλία, καθώς της έκανε εντύπωση που οι περισσότεροι ζητιάνοι έπασχαν από τύφλωση. Η επιδημία έφτασε στην Αθήνα από την Αίγυπτο και επρόκειτο για λοίμωξη που  προκαλεί πολύ μολυσματικές επιπεφυκίτιδες και στους ασθενείς της εποχής επέφερε μέχρι και τύφλωση.

 

 

Το Οφθαλμιατρείο Αθηνών ιδρύθηκε το 1843 ως νοσοκομείο «Οφθαλμιώντων», υπό μορφή Ν.Π.Ι.Δ. Αποτελεί ιστορικό μνημείο επιστημονικής δραστηριότητας της Ελληνικής Οφθαλμολογίας, ως ένα από τα πρώτα οφθαλμολογικά νοσοκομεία που ιδρύθηκαν στον κόσμο, με πλούσια κοινωνική προσφορά παροχής περίθαλψης στον Ελληνικό λαό.

 

Το Οφθαλμιατρείο Αθηνών σήμερα

 

Μετά το 1985 ως Ν.Π.Δ.Δ., παρέχει πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, σύμφωνα με τους κανόνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Με τα δύο Οφθαλμολογικά Τμήματα που διαθέτει, λειτουργεί ως διαγνωστική, θεραπευτική και νοσηλευτική μονάδα και ως εξειδικευμένο νοσοκομείο εκπαίδευσης, προσαρμοσμένο στις λειτουργικές απαιτήσεις της σύγχρονης οφθαλμολογίας, καλύπτοντας κάθε τομέα και συναγωνίζεται ισάξια τα Οφθαλμολογικά Κέντρα του Εξωτερικού.

 

Το Οφθαλμιατρείο Αθηνών ήταν το πρώτο οφθαλμολογικό ιατρείο της χώρας και ένα από τα πρώτα οφθαλμολογικά νοσοκομεία που ιδρύθηκαν στον κόσμο

 

 

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *