Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
twitter

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ TWITTER

Είναι ευρέως γνωστό, ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διεισδύσει για τα καλά στη ζωή μας. Δεν υφίσταται ανθρώπινο ον, που να μη διαθέτει, τουλάχιστον, μία τέτοιου είδους εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο. Αποτελούν έναν μικρόκοσμο, που είναι στενά συνδεδεμένος με την πραγματικότητα γύρω μας. Είναι η συντροφιά μας, όταν νιώθουμε μόνοι, είναι μέρος για συναναστροφή και καινούργιες γνωριμίες, αποτελεί πηγή πληροφοριών, είναι το «μέρος» που θα κρυφτούμε, όταν θα αισθανόμαστε άβολα σε μία παρέα. Είναι το καταφύγιο μας και -δυστυχώς ή ευτυχώς- η προέκταση του εαυτού μας. Οι εφαρμογές αμέτρητες, αλλά δεν παύουν να παραμένουν κάποιες από αυτές, οι δημοφιλέστερες στις προτιμήσεις του κόσμου. Σε αυτή την κατηγορία των εφαρμογών, ανήκει και το περιζήτητο, σε όλους μας, twitter. Το έναυσμα, προφανώς, δόθηκε από την αγορά που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα, που απασχόλησε παγκόσμια την κοινή γνώμη. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Έλον Μασκ αγόρασε τον διάσημο αυτό ιστότοπο.

Η ιστορία του

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι μία και μόνο ανάρτηση, θα άλλαζε την ιστορία του διαδικτύου και θα επέφερε μία τέτοια ριζική αλλαγή, μια για πάντα. Η ιστορική αυτή μέρα, έλαβε μέρος στις 21 Μαρτίου του 2006, όπου ο Τζακ Ντόρσει, ο συνιδρυτής αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του twitter, πραγματοποίησε το πρώτο του τουίτ, αναρτώντας “Just setting up my twttr”, χρησιμοποιώντας την αρχική ορθογραφία, που ήταν να λάβει η διάσημη εφαρμογή. Ο εμπνευστής της, λοιπόν, είχε σαν κεντρική ιδέα να δημιουργήσει ένα διαφορετικό τύπο επικοινωνίας των sms, που θα έφερνε επανάσταση. Βέβαια, η έμπνευση, η δημιουργία και η θέληση μπορεί να υπάρχουν, αλλά απαιτούνται και τα κατάλληλα πρόσωπα, αλλά και οι προοπτικές για να επιτευχθεί αυτό. Γι’ αυτόν τον λόγο, η θεμελίωση του twitter οφείλεται στους Evan Williams, Noah Glass και στον Florian Weber. Χωρίς αυτούς, δε θα υπήρχε σήμερα ο περιζήτητος ιστότοπος. Επιπλέον, το twitter, ως αρχική ιδέα για απλή ανταλλαγή μηνυμάτων και απόψεων, έχει μετατραπεί, μέσα σε 16 μόλις χρόνια, σε μία αυτοκρατορία, μετρώντας 1.2 δισεκατομμύρια λογαριασμούς. Ακόμη, άτομα της διεθνής κοινότητας, το χρησιμοποιούν άμεσα ως μέσο για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Παραμένει μέχρι και σήμερα μία υπερδύναμη, που ολοένα και μεγαλώνει.

Σήμερα

Πλέον, το διάσημο «πτηνό» του διαδικτύου, ανήκει στον Έλον Μασκ, ο οποίος το αγόρασε έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν ανακοινώθηκε ποιος κατέχει πλέον τα ηνία του twitter, προκλήθηκαν διάφορες αντιδράσεις, παγκοσμίως, καθώς για πρώτη φορά, ένα μόνο άτομο διαθέτει τις περισσότερες μετοχές της εφαρμογής. Αυτό που φοβούνται αρκετοί, είναι η πιθανότητα να χαθεί εν μέρει η ελευθερία του λόγου, και να προβάλλονται ειδήσεις και νέα, κατά κόρον, που επιθυμεί ο ίδιος, με αποτέλεσμα, την άμεση χειραγώγηση των χρηστών της. Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος να προτρέχουμε και να εικάζουμε καταστάσεις. Ακόμη, δεν έχουμε δει τίποτα από όλα αυτά.

Τα χαρακτηριστικά του

Το twitter περιέχει κάτι διαφορετικό στο περιεχόμενο του, που το καθιστά μοναδικό και ελκυστικό για τους χρήστες του. Σε αυτό οφείλεται η «γέννηση» του γνωστού σε όλους μας hashtag, που έχουν εφαρμόσει κι άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, και το χρησιμοποιούμε ευρέως όλοι μας. Το στοιχείο, όμως, που προσδίδει ένα ακόμη πιο ιδιαίτερο τόνο, είναι αυτό της λακωνικότητας, του πνευματώδους ύφους και του υπαινιγμού. Με λίγα λόγια ο κάθε χρήστης εκφράζει αυτό που επιθυμεί. Αποτελεί το μέρος, όπου ο καθένας μπορεί να ψάξει και να αναζητήσει ο, τι θέλει, από βίντεο και φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί από την άλλη άκρη του κόσμου, μέχρι επίσημες δηλώσεις πολιτικών ηγετών, που είναι πολύ διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια.


Αναμένουμε με αγωνία, ιδιαίτερα οι φανατικοί χρήστες του, να δούμε πως θα είναι από εδώ και πέρα η αγαπημένη αυτή εφαρμογή, αλλά και το τι διαφορετικό θα προσδώσει σε αυτήν, ο νέος αρχηγός της. Θα σημειωθεί, άραγε, καινούργια ιστορία στο twitter ;

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Σοφία Αναστασία Ράπτη, φιλόλογος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *