Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Η φύση μας συναρπάσει όλο και πιο συχνά, καθώς οι φυσικοί θησαυροί της μπορούν να μαγέψουν την πλειοψηφία των ανθρώπων. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια από τα Εθνικά Πάρκα της ΑΜΕΡΙΚΗΣ, διότι όλες οι χώρες και πόσο μάλλον οι Ήπειροι έχουν την ομορφιά τους.

  • Εθνικό Πάρκο Αψίδων

Βρίσκεται στην ανατολική Γιούτα των ΗΠΑ. Στις 12 Απριλίου του 1929 η περιοχή ορίζεται ως εθνικό, όμως στις 12 Νοεμβρίου του 1971 αναπροσδιορίζεται ως εθνικό πάρκο. Εκεί θα βρεις πάνω από 2.000 φυσικές αψίδες από ψαμμίτη με πιο διάσημη την «Delicate Arch». Μάλιστα, μπορείτε να ανακαλύψετε και μοναδικές ποικιλίες γεωλογικών σχηματισμών, όπως ο γιγάντιος ισορροπημένος βράχος. Τέλος, το πάρκο έχει έκταση 310 τ.χλμ.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

Το 2009 το επισκέφθηκαν το πάρκο πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι

Στο πάρκο θα βρει κανείς έναν λαβύρινθο που έχει σχηματιστεί από τη διάβρωση και την κατάρρευση θόλων ψαμμίτη. Οι περισσότερες από τις συνθέσεις του πάρκου είναι φτιαγμένες από μαλακό κόκκινο ψαμμίτη που συσσωρεύθηκε πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια.

  • Γκραντ Κάνυον

Βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνας και αποτελεί ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα της Αμερικής και αναγνωρισμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πριν από τον αποικισμό της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, στην περιοχή ζούσαν φυλές ιθαγενών Αμερικανών που από το 1.200 π.Χ. έφτιαχναν τα καταλύματα τους μέσα στις σπηλιές του φαραγγιού και θεωρούσαν το φαράγγι ιερό. Τέλος, έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα.

  • Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους

Βρίσκεται στις κομητείες Ναβάχο και Απάτσι στη βορειοανατολική Αριζόνα και είναι γνωστό για τις μεγάλες αποθέσεις απολιθωμένου ξύλου. Αυτό το πάρκο καλύπτει περίπου 380 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει ημιερημική ξηρά έκταση θάμνων, καθώς και τα εξαιρετικά διαβρωμένα και πολύχρωμα Μπάντλαντς.

Το πάρκο είναι επίσης γνωστό για τα απολιθώματα του, ιδιαίτερα τους πεσμένους κορμούς δέντρων, τα οποία έζησαν στη Ύστερη Τριαδική περίοδο, πριν από περίπου 225 εκατομμύρια χρόνια.

Να τονιστεί πως χαρακτηρίστηκε ως εθνικό πάρκο το 1962! Πάντως, περίπου 600.000 άνθρωποι επισκέπτονται το πάρκο κάθε χρόνο και λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες, όπως φωτογράφιση αξιοθέατων και πεζοπορία με σακίδιο στην πλάτη.

  • Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι

Αποτελεί τουριστικό προορισμό για περισσότερους από 3,5 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως και βρίσκεται στην Καλιφόρνια. Έχει συνολική έκταση 761.266 στρέμματα και ύψος 600 έως 4.000 μέτρα.

Μάλιστα, το 1984 ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σε μία επίσκεψη μπορεί κανείς να δει τη φυσική ομορφιά, τις μεγάλες βουνοπλαγιές από γρανίτη, τους καταρράκτες, τα ποτάμια και τους χειμάρρους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως είναι το πρώτο ιστορικά αναγνωρισμένο πάρκο που τέθηκε υπό προστασία με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τέλος, το πάρκο Γιοσέμιτι είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση και λιγότερο κατακερματισμένους βιότοπους στη Σιέρα Νεβάδα, που φιλοξενεί μία μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας.

  • Εθνικό Πάρκο Ζάιον

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γιούτα. Το πιο πολύτιμο στοιχείο του πάρκου είναι το φαράγγι  Ζάιον, το οποίο έχει βάθος 800 μέτρα και μήκος 24 χιλιόμετρα.

Οι βράχοι που περιβάλλουν το φαράγγι είναι καφεκόκκινοι ψαμμίτες. Το πάρκο βρίσκεται στη συμβολή του οροπεδίου του Κολοράντο, της ερήμου Μοχάβι και της Μεγάλης Λεκάνης. Το αποτέλεσμα; Να υπάρχει σε αυτό μια ασυνήθιστη ποικιλία φυτών και ζώων.

Αξιοσημείωτο είναι πως το 1909 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ αποκάλεσε τη περιοχή εθνικό μνημείο για να προστατεύσει το φαράγγι, με το όνομα Εθνικό Μνημείο Mukuntuweap, ενώ στις 19 Νοεμβρίου 1919 χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Πάρκο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Γιάννης Γκαρίπης, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *