Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα αστρολογίας, ας μιλήσουμε για άστρα, ζώδια και λίγο ιστορία. Η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αστρολογίας από την AFAN, την Παγκόσμια Ένωση των Αστρολόγων, για να εορτασθεί ο ερχομός της άνοιξης, αλλά και να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την αστρολογία.

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

 

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ;

 

Για αρχή άλλο αστρολογία και άλλο αστρονομία, μην τα μπερδεύουμε. Μοιάζουν μεταξύ τους, όμως την Αστρολογία δεν τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι ακαδημαϊκές ή επιστημονικές κοινότητες.

 

Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι η Αστρολογία ξεκίνησε από την αρχαία Μεσοποταμία. Ιστορικά ευρήματα για τη μελέτη των άστρων υπάρχουν από την εποχή των Σουμερίων και συνεχίζονται σποραδικά μέχρι την Ελληνιστική εποχή.  Ειδικά οι φάσεις της Σελήνης φαίνεται ότι καταγράφονταν ακόμη κι από τη Νεολιθική Εποχή, καθώς οι ανθρώπινες κοινότητες προσπαθούσαν να βρουν ένα σύστημα μέτρησης του χρόνου.

 

Αναφορές στην παρακολούθηση των άστρων έχουμε και στους αρχαίους Αιγυπτίους, οι οποίοι έδειχναν μεγαλύτερη προτίμηση στο Σείριο, που ήταν ο τότε Πολικός Αστέρας. Ωστόσο οι πρώτες σαφείς αναφορές στο ζωδιακό εμφανίζονται πάλι στη Μεσοποταμία, μόλις μεταξύ του 700 και του 500 π.Χ., πράγμα που μας δείχνει ότι ο ζωδιακός ήταν κάτι που ανακαλύφθηκε στην πρόσφατη ιστορική εποχή.

 

 

Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι φαίνεται ότι είναι οι πρώτοι που παρατήρησαν τους πλανήτες και τους έδωσαν ιδιότητες των θεών τους. Οι ιδιότητες αυτές διαφοροποιήθηκαν αργότερα από τους Έλληνες με βάση τις ιδιότητες των δικών τους θεών, αλλά οι διαφορές σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν μεγάλες.

 

Στους αρχαίους Αιγυπτίους αποδίδεται από τον Ηρόδοτο το 450 π.χ. η ικανότητα να προβλέπουν τα μελλούμενα με βάση την ημέρα γέννησης τους. Η αναφορά αυτή δείχνει ότι η Αστρολογία είχε εισαχθεί στην Αίγυπτο πριν να εισαχθεί στον ελληνικό χώρο.

 

Διαφωνίες υπάρχουν ακόμη για το πότε υιοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια του Ωροσκόπου. Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι την ημερήσια κίνηση του Ήλιου τη μελέτησαν για πρώτη φορά οι αρχαίοι Έλληνες, ωστόσο υπάρχουν και απόψεις που την αποδίδουν στους Βαβυλώνιους κι ισχυρίζονται ότι η παρατήρηση της ημερήσιας κίνησης των αστέρων προηγήθηκε της κατασκευής του ζωδιακού.

 

Όπως και να’ χει η δυτική Αστρολογία οφείλει πολλά στην Ελληνιστική Εποχή καθώς τότε εισήχθησαν οι βασικότερες έννοιες της σημερινής Αστρολογίας. Ο Ωροσκόπος, οι Οίκοι, ο Τροπικός Ζωδιακός, τα Στοιχεία, οι κυβερνήτες, οι όψεις και πολλά άλλα ήταν στοιχεία που σημάδεψαν την πορεία της δυτικής Αστρολογίας, αλλά κατά πολλούς και της Ινδικής, που αν και έχει και δικές της καταβολές η ελληνιστική επίδραση πάνω της είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

 

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

 

Ο Χριστιανισμός θεωρεί την αστρολογία, μέχρι και σήμερα, αίρεση. Με την έλευση του Χριστιανισμού η μοιρολατρία  συνέδεσε την Αστρολογία με την ειδωλολατρία και την οδήγησε στην απόρριψη. Πολλοί αστρολόγοι της εποχής κατηγορήθηκαν για μάγοι και μάγισσες.

 

Η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει με το σχηματισμό των πρώτων φεουδαρχικών κρατών, στα οποία οι φεουδάρχες ζητούν τη συνδρομή των αστρολόγων για να μπορούν να προβλέπουν θέματα κρατικών υποθέσεων.

 

ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ;

Η αστρολογία βασίζεται στο γεωκεντρικό σύστημα. Η Γη τοποθετείται στο κέντρο του κόσμου και περιβάλλεται από επτά πλανητικές τροχιές. Οι επτά πλανήτες από τον κοντινότερο προς τον πιο απομακρυσμένο είναι: η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Ήλιος, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος.

 

Ο κάθε πλανήτης αντιστοιχεί στα 12 ζώδια

 

Για πολλούς επικριτές της αστρολογίας, η τεχνική του αστρολόγου συνίσταται στο να παρουσιάσει το γενικό ή το ασαφές ως κάτι το ειδικό και συγκεκριμένο. Πέρα απ’ τις γενικότητες, οι αστρολογικές προβλέψεις είναι γεμάτες λάθη και ανακρίβειες.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των γεγονότων που προφητεύονται δεν συμβαίνουν ποτέ. Καθημερινά σε εφημερίδες και περιοδικά γράφονται χιλιάδες προβλέψεις που ποτέ δεν εκπληρώνονται. Ωστόσο το μυαλό μας συνήθως συγκρατεί μόνο εκείνες τις προβλέψεις που επαληθεύονται ή που νομίζουμε ότι επαληθεύονται.

 

ΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ;

Είναι τα ζώδια δυνάμεις που ρυθμίζουν τη ζωή μας ή ψυχοθεραπευτικό καταφύγιο από το άγχος της σύγχρονης ζωής;

 

Είναι και τα δύο. Πολλοί άνθρωποι έχουν χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με το ζώδιο τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα περνούμε όλα της μετρητής. Έχει πλάκα να ρωτάμε για ζώδια, να βλέπουμε αν ταιριάζουμε με το ταίρι μας, όμως σίγουρα, δεν έχει πλάκα να βασίσεις την μέρα σου στην ημερήσια πρόβλεψη του ζωδίου σου ή να μην βγεις ραντεβού με κάποιο καινούργιο πρόσωπο γιατί ανακάλυψες ότι είναι Υδροχόος. Τα ζώδια είναι θέμα οπτικής και όχι επιστήμης.

 

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *