Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ

Οι ΜΑΓΙΑ αποτελούν έναν από τους αρχαιότερους ιθαγενείς λαούς της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίοι ξεχώρισαν για τον μεγαλοπρεπή πολιτισμό τους. Παρόλο που ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας τους καταστράφηκε λόγω των εισβολών των Ισπανών κατακτητών, ο πολιτισμός τους επιβιώνει μέχρι και σήμερα.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ

Ο λαός των Μάγια γεωγραφικά επεκτεινόταν από το Μεξικό μέχρι τη Γουατεμάλα και τη Μπελίζ, καλύπτοντας ένα μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Αμερικής. Οι φυλές των Μάγια ζούσαν χωρισμένες σε τρεις τοποθεσίες, στη βόρεια, τη κεντρική και τη νότια. Από αυτόν τον γεωγραφικό διαχωρισμό οφειλόταν η διαφορετική γλώσσα που μιλούσαν αλλά και ο διαφορετικός πολιτισμός που είχαν αναπτύξει.

Έτσι, ο όρος «Μάγια» χρησιμοποιείται ως ένας συλλογικός όρος και χαρακτηρίζει  όλους τους κατοίκους εκείνης της περιοχής. Μεταξύ τους δεν αυτοαποκαλούνταν με αυτή την ονομασία, καθώς λόγω των διαφορών τους δεν είχαν αναπτύξει το αίσθημα μιας κοινής ταυτότητας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ

Ο πολιτισμός τους χρονολογείται ήδη από την Αρχαϊκή περίοδο σχεδόν το 2000 π.Χ.. Η κύρια ασχολία των πρώτων Μάγια ήταν η γεωργία όπου καλλιεργούσαν καλαμπόκι, φασόλια, κολοκύθια και κασάβα, ευρέως γνωστή ως μανιόκα. Χρυσή εποχή του πολιτισμού θεωρείται η Κλασική περίοδος που χρονολογείται από το 250-900 μ.Χ.. Οι Μάγια εκτός από την γεωργία, άρχισαν να ασχολούνται με την υφαντουργία, την επεξεργασία χρυσού και χαλκού και την αρχιτεκτονική.

Οι μικρές αυτόνομες πόλεις ήταν γεμάτες με μεγάλους πέτρινους πυραμιδοειδείς ναούς και σπίτια τα οποία ήταν διακοσμημένα με γλυπτά και ζωγραφιές. Στο Γιουκατάν, το οποίο αποτελεί μια πολιτεία του Μεξικού, είναι μια από τις πόλεις που υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι με διασωζόμενα αυτά τα εξαιρετικά δείγματα της αρχιτεκτονικής.

Επιπλέον, οι Μάγια ξεχώρισαν για τη δημιουργία του ημερολογίου γύρω από το όποιο έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες περί καταστροφής του κόσμου. Το ημερολόγιο αποτελεί το πιο ακριβές ημερολόγιο της ανθρώπινης ιστορίας. Το ημερολόγιο αποτελείται από τρία διαφορετικά ημερολόγια, το «Long Count», το «Tzolkin» το οποίο χρησιμοποιούσαν για θρησκευτικούς λόγους και το «Haab» που το χρησιμοποιούσαν για πολιτικούς λόγους. Τα ημερολόγια αυτά είναι οργανωμένα σε κύκλους, δηλαδή πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας ορισμένος αριθμός ημερών πριν ξεκινήσει ένας νέος κύκλος. Τα ημερολόγια «Tzolkin» και «Haab» μετρούσαν τις ημέρες, ενώ το «Long Count» ήταν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Οι θεωρίες περί καταστροφής του κόσμου προέκυψαν από το γεγονός ότι  ο μεγάλος  κύκλος θα έληγε στις 21 Δεκεμβρίου του 2012.  Φυσικά, από ότι φάνηκε όμως  ο κόσμος συνεχίζει να υπάρχει.

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα οι Μάγια αριθμούν περίπου 6.000.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι σύγχρονοι Μάγια ζουν στη Γουατεμάλα, στη Μπελίζ, στα δυτικά τμήματα της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ και σε κάποια τμήματα των μεξικάνικων πολιτειών. Παρά τον εκσυγχρονισμό και τη σύναψη γάμων μεταξύ των ιθαγενών και των Ισπανών, πολλές κοινότητες των Μάγια διατηρούν αναλλοίωτη τη ταυτότητά τους. Υπάρχουν και κάποιες φυλές που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί και μένουν μόνοι τους στο βάθος των δασών. Δυστυχώς, αυτές οι φυλές έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά με τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Αυτό που είναι σίγουρο και επιφέρει ελπίδες για το μέλλον, είναι ότι ο πολιτισμός των Μάγια επιβιώνει μέχρι σήμερα λόγω της βαθιάς αφοσίωσής τους στις κοινότητές τους και του βαθιά διαδεδομένου συστήματος πεποιθήσεων.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Γεωργία Γαϊδατζή, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *