Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ

Οι σημαίες έχουν εισέλθει για τα καλά στην ζωή μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της  καθημερινότητά μας, καθώς χρησιμοποιούνται από διεθνείς οργανισμούς, φορείς, εταιρίες, από πολιτικά κόμματα και αθλητικούς συλλόγους. Κυρίως είναι το σήμα κατατεθέν κάθε κράτους , το οποίο μάλιστα προστατεύεται από την νομοθεσία της εκάστοτε χώρας. Ο σχεδιασμός τους, με λωρίδες, τρίγωνα, σταυρούς και αρκετά συχνά , το εθνόσημο του κράτους να δεσπόζει, συνήθως είναι συνυφασμένος  με την ιστορία και τον αγώνα του κάθε λαού για τη συγκρότηση της εθνικής του ταυτότητας ή την απόκτηση της ανεξαρτησίας του.  

Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσουμε την ιστορία των σημαιών. Η σημαία μιας χώρας -σύμβολο της ιστορίας και των λαϊκών παραδόσεών της- είναι κατά κανόνα πηγή υπερηφάνειας και δίνει στοιχεία για τα ιστορικά, τα κοινωνικά και τα γεωγραφικά στοιχεία που την προσδιορίζουν. Ποικίλουν οι πηγές που διερευνούν το πότε και αλλά και το που πρωτοεμφανίστηκε η σημαία. Το πιο πιθανόν είναι τα πρώτα λάβαρα να πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα για να ξεχωρίσουν  μεταξύ τους τα μέρη του στρατεύματος. Τέτοια λάβαρα συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα, στην Ρώμη αλλά και στους αρχαίους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής. Οι Ρωμαίοι υπήρξαν οι εισηγητές της πρώτης σημαίας στον δυτικό κόσμο, το “vexillum”, η τετράγωνη σημαία του ιππικού τους, το οποίο δεν διαφέρει πολύ με τις σημερινές με μόνη διαφορά ότι είναι σε στερεωμένο σε οριζόντια κοντάρι. Οι σημαίες με κάθετο κοντάρι καθιερώθηκαν στη Δύση από τους Άραβες αλλά τελικά καθιερώθηκαν κατά την διάρκεια των Σταυροφοριών. Επίσης από την πρακτική των πολεμιστών να σχεδιάζουν σύμβολα στις ασπίδες τους για να ξεχωρίσουν από τους αντιπάλους τους, καθιερώθηκε και το εθνικό σύμβολο που μπαίνει στα στρατιωτικά ενδύματα, των στολών των σωμάτων Ασφαλείας μιας χώρας. Καθώς και στις σφραγίδες επισήμων εθνικών εγγράφων.  Οι οικογενειακές σημαίες συνδέονται με την ανάπτυξη της τέχνης της δημιουργίας των οικοσήμων, που έγινε δημοφιλής τον Μεσαίωνα στις βασιλικές οικογένειες και στους ευγενείς, που αποκτούσαν σημαίες με το οικόσημό τους ως σύμβολα δύναμης και εξουσίας. Έκτοτε, και με ιστορία σχεδόν 900 ετών, έχει επηρεάσει τις σημαίες ως προς τον σχεδιασμό και τη χρήση τους. 

Οι σημαίες χωρίζονται σε μέρη και το κάθε μέρος  έχει κάποια σημασία. Τα μέρη της σημαίας: η γωνία (είναι το επάνω αριστερά τεταρτημόριο που βρίσκονται πιο κοντά στον ιστό). Το φορτίο (το έμβλημα στο φόντο ή βασικό σχέδιο της σημαίας). Το Ανέμισμα ( το μέρος της σημαίας που ανεμίζει όταν φυσάει). Ο ιστός (Το κοντάρι της σημαίας). Το ύψος (το μέρος της σημαίας που βρίσκονται πιο κοντά στον ιστό και που το χρησιμοποιούμε για να υψώσουμε την σημαία) και τέλος το φόντο. (Το χρώμα στο υπόβαθρο της σημαίας).

Επιπλέον από τότε που ξεκίνησε το εμπόριο δια θαλάσσης, χρησιμοποιήθηκαν οι σημαίες στην θάλασσα. Υπάρχουν πολλές σχετικές παραδόσεις  ,όπως η συνήθεια σύμφωνα με την οποία τα πλοία προβαίνουν στον “σημαιοστολισμό τιμής ένεκεν”, υψώνουν δηλαδή τη σημαία της χώρας στην οποία ανήκει το λιμάνι όπου καταπλέουν. Ακόμη μία χρήση των σημαιών είναι και η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των πλοίων στην θάλασσα, όπως και να αποτελούν ένα μέσο επικοινωνίας των ναυτικών μεταξύ τους, μια παγκόσμια γλώσσα μέσω των διεθνών  κωδικών σημάτων, (ICS). Κάθε σημαία αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο μήνυμα και οι σημαίες που υψώνονται σε συνδυασμούς αντιστοιχούν σε ευρύ φάσμα μηνυμάτων. Αλλά και το κάθε χρώμα συμβολίζει κάτι στις σημαίες . 

 Σκάναρε και προχώρα την έρευνα:Έρευνα, Τζίνα Σαμπάνη

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *