Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ

Το μπιλιάρδο είναι ένα σπορ όπου στις μέρες είναι αρκετά διαδεδομένο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Λέγεται πως έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας, προφανώς με πολύ διαφορετικό τρόπο από τη στιγμή που παίζετε σήμερα. Όπως πολλές καινοτομίες και φιλοσοφίες μεταπήδησαν από την Αρχαία Αθήνα στη Ρώμη, έτσι και το μπιλιάρδο έγινε μεταγενέστερα το αγαπημένο χόμπι των μοναχών της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η φήμη του ταξίδεψε και στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την πρωτεύουσα.

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

Η μετάβαση από το χόρτο στο τραπέζι

Από τον 11ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 1600 το μπιλιάρδο παιζόταν στο έδαφος, κατά βάση σε γρασίδι. Υπήρξε ένας παράγοντας ζωτικής σημασίας για να περάσει στο τραπέζι εντός των κτιρίων. Η αστικοποίηση του πληθυσμού με σκοπό την αποφυγή από την πανώλη των ζώων έστρεψε την καλή κοινωνία στην αναζήτηση μιας νέας μορφής διασκέδασης. Σε πρώτη φάση πήδησε από τα λιβάδια εντός των κάστρων και των παλατιών. Με αυτήν όμως την αλλαγή χάθηκε η τριβή, καθώς τα πλακάκια δεν ήταν πρόσφορο έδαφος για το άθλημα. Έτσι, ο Λουδοβίκος ο 11ος έκανε την πρώτη επίσημη παραγγελία μπιλιάρδου σε τραπέζι με τη μορφή που κατασκευάζεται μέχρι και σήμερα με διαφορετικά υλικά.

Τα είδη του μπιλιάρδου

Κατηγοριοποιείται σε 3 διαφορετικά είδη τα οποία έχουν το καθένα ξεχωριστά τη δική του ιδιαιτερότητα.
• Αμερικάνικο. Είναι το πιο διαδεδομένο και αρκετά απλό στον τρόπο παιχνιδιού. Παίζετε με 15 + 1 την άσπρη μπάλες, οι οποίες είναι χωρισμένες σε 8 μονόχρωμες και 8 δίχρωμες και μία η μαύρη. Παίζεται είτε 1 εναντίων 1, είτε ομαδικά σε δυάδες. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να βάλετε στις τρύπες τις μπάλες με το χρώμα που επιλέξατε, αρχικά τις 8 μπάλες που σας αντιστοιχούν και τελευταία τη μαύρη. Όποια ομάδα βάλει πρώτη την μαύρη κερδίζει.

• Γαλλικό. Αποτελεί την πιο εξεζητημένη επιλογή τραπεζιού διότι χαρακτηρίζεται το πιο απαιτητικό παιχνίδι. Οι κανόνες του είναι πολύ απλοί αλλά με τεράστια δυσκολία εκτέλεσης από τους αγωνιζόμενους. Το τραπέζι διαφέρει από τα άλλα επειδή δεν έχει τις 6 τρύπες που διαθέτουν τα άλλα είδη τραπεζιών. Υπάρχουν 3 μπάλες στο τραπέζι με 3 διαφορετικά χρώματα. Σκοπός του παίκτη είναι να καταφέρει όσες περισσότερες καραμπόλες μπορεί ώστε να κερδίσει πόντους. Χτυπώντας τη λευκή μπάλα, εκείνη με τη σειρά της πρέπει να χτυπήσει τις άλλες 2. Όποιος συγκεντρώσει περισσότερους πόντους κερδίζει.

• Σνούκερ. Χαρακτηρίζεται ως το πιο επαγγελματικό στυλ παιχνιδιού για το λόγο τον οποίο αν ο παίκτης κάνει λάθος, έρχεται συνήθως αντιμέτωπος με την ήττα του. Υπάρχουν πάνω στο τραπέζι 22 μπάλες εκ των οποίων 1 λευκή και 15 κόκκινες. Οι κόκκινες έχουν 1 πόντο. Οι άλλες 6 είναι διαφορετικού χρώματος και η καθεμία έχει τη δική της βαθμολογία. Κίτρινο-2, πράσινο-3, καφέ-4, μπλε-5, ροζ-6 και μαύρο-7. Οι μπάλες μπαίνουν με ροή στις τρύπες. Αρχικά βάζετε μια κόκκινη και μετά μια χρωματιστή με ελεύθερη επιλογή της δεύτερης. Όποιος παίκτης συγκεντρώσει περισσότερους πόντους κερδίζει.

Στις μέρες μας επιλέγετε από όλους τους πολίτες παγκοσμίους ενώ κερδίζει κι άλλους θαυμαστές μέρα με τη μέρα. Καιρός να το δοκιμάσετε.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Δημήτρης Κώστογλου, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *